Otázky ale pořád zůstávají a není jich málo. Samotná možnost hrát PSX hry na PS Vita je supr, ale kolik her ji bude podporovat od začátku, a jak rychle budou nové kousky přibývat? Pokud by společně s updatem byl okamžitě na Vitě dostupný archiv všech PSX her, co jsou na PSN, tak by asi zavládla mezi hráči relativní spokojenost. Zároveň by to znamenalo, že se PSX hry nemusí pro běh na PS Vita nijak upravovat a budou přibývat zároveň s tím, jak postupně vychází na PSN.
Druhá varianta, že se PSX hry na Vitu upravovat musí, by byla dosti smutná. Rychlost, s jakou Sony tyhle věci řeší, není nijak závratná a ani se mi snad nechce zmiňovat, jak snado byli hackeři schopni zpřístupnit na PSP prakticky celý katalog PSX her. Od toho ale raději ruce pryč.
Zatím mi Vita na stole tak nějak drobně chytá prach a nebýt WipeOutu, potažmo nyní HD kolekce Metal Gear Solid, asi bych už handheld bez prachovky vůbec nenašel. Z této dehonestující pozice by jej ale stoprocentně dostala právě podpora klasických PSX her, na které jsem ostatně ze všeho nejvíc používal i PSP.
Začínám tedy přemýšlet, jakou hru bych si vlastně chtěl zahrát na PSV jako první, alespoň z těch, které už mám koupené, protože doufám, že znovu si je na PSN nebudu muset kupovat. Blood Omen: Legacy of Kain, Chrono Cross, Final Fantasy IX a VII, King's Field, Overblood, Parasite Eve, Rally Cross, Resident Evil, SaGa Frontier 2, Silent Hill, Suikoden, Tomba!, Vagrant Story, Xenogears, Wild Arms....seznam je dlouhý a času ukrutně málo. Jak jste na tom vy?