PETA se čílí z lovu velryb v Assassin's Creed IV, Ubi vtipně reaguje
zdroj: tisková zpráva

PETA se čílí z lovu velryb v Assassin's Creed IV, Ubi vtipně reaguje

7. 3. 2013 11:34 | Téma | autor: Petr Poláček |

Pavel si na konci svých dojmů z prezentace Assassin’s Creed IV: Black Flag dělal srandičky s Greenpeace v narážce na to, že ve hře bude možné lovit i velryby. Kdyby jen tušil, do jaké absurdity se to zvrhne. Nejde však o Greenpeace, ti brázdí světová moře a snaží se to narvat do libovolné rybářské lodi v křečovité snaze o nějaký ten titulek v novinách. Nemají čas věnovat pozornost nějakým hrám. Zato PETA, organizace bojující různými způsoby za práva zvířat, ta sedí na internetu 24/7 a je ráda za jakoukoli příležitost, jak se zviditelnit. Hry nevyjímaje.

PETA má s protesty vůči hrám, kde se zvířátkům může stát nějaké bebí, dlouhou historii a nyní ji rozšířila o další dílek, když se mluvčí neziskovky vyjádřil pro VentureBeat na konto lovu velryb v AC IV: „Lov velryb, což znamená zasažení harpunou, kdy se zvíře nechá hodinu i více trápit, než zemře, nebo je zaživa naporcováno, může vypadat jako něco z historických knížek. Tento krvavý průmysl však stále existuje navzdory mezinárodnímu odsudku a je ostudné, když jej jakákoli hra glorifikuje. PETA herní společnosti nabádá, aby vytvářely hry, co oslavují zvířata, ne hry, které podporují jejich zabíjení.“ Schválně, co byste jako odpovědný člověk z Ubisoftu na tohle řekli? Jestli nemáte ani šajn, tak čtěte, jak za Ubisoft zareagoval PR manager Stone Chin (btw, skvělé jméno):

„Historie je v Assassin’s Creed hrách naše hřiště. Assassin’s Creed IV: Black Flag je fikce, která vyobrazuje skutečné události, k nimž došlo během zlaté éry pirátství. Neschvalujeme ilegální lov velryb, stejně jako neschvalujeme pirátský styl života – mizernou hygienu, přepadávání a unášení lodí nebo opilecké prostopášnostinad rámec zákona.“

Hezká odpověď, co říkáte? Jak také jinak reagovat, než s nadhledem na podobně absurdní tvrzení, s jakým se vytasila PETA. Vlastně je to celé spíše úsměvné plácnutí do vody, které ale přestává být úsměvné a překlopí se do naštvání ve chvíli, kdy si člověk uvědomí, že narážka ze strany PETA na obsah AC IV je na stejném levlu, jako narážky populistů, podle nichž násilí ve hrách glorifikuje a podněcuje hráče k tomu, aby byli násilní i ve skutečnosti. Myslím, že v posledních dnech jsme si pokusů o přímé spojení obsahu her se skutečnými tragédiemi užili dost, nechme to prozatím být.

Navíc, proč se trápit s požadavkem organizace, která byla schopná peskovat Nintendo za to, jak prezentuje zneužívání zvířat ve svých Pokémon hrách, potažmo se jí nelíbilo, že si na sebe Mario občas navleče kožich a podporuje tím jejich nošení, nebo tak nějak. Ano, žijeme v absurdním světě a Deadpool má ve všem pravdu.

Nejnovější články