Origin upravuje vzhled, Steam se chystá na Linux
zdroj: tisková zpráva

Origin upravuje vzhled, Steam se chystá na Linux

17. 7. 2012 12:24 | Téma | autor: Petr Poláček |

Miliardový obrat za rok 2011 je sice hezké číslo, ale nic to nemění na faktu, že Origin se ještě stále batolí v plenkách a nějaký ten měsíc či rok bude řešit dětské nemoci – často a hodně. Některé z nich by měla vyléčit devátá verze Originu, která je v první řadě stabilnější, plynulejší a měla by méně vytěžovat systém. Přesně tak, tato absolutní nutnost je prezentována jako „vylepšení“.

Nechci být na Origin ošklivý, ale neustálé srovnávání se Steamem z úst vysoce postavených lidí v EA mě k tomu vyloženě nutní. Zatímco Valve představuje tak pokročilé uživatelské funkce jako je Greenlight, skrze kterou budou hráči ovlivňovat vydávání nezávislých her na Steamu, Origin se chlubí přidáním systémových hodin, nově zpracovaným seznamem her s nastavitelnou velikostí ikonek, potažmo seznamem přátel ve vlastním okně. Nevím, jak vám, ale mě to porovnání přijde do jisté míry úsměvné.

EA má logicky všechny možné páky k tomu, aby z Originu udělala silnou a úspěšnou platformu, ale postup k této metě je z uživatelského hlediska prozatím poněkud pomalý, skoro až laxní. Jakoby bylo ve velké firmě mnohem obtížnější reagovat pružně nejenom na to, s čím přichází konkurence, ale i na základní požadavky ohledně uživatelské přítulnosti. O komunikaci s uživateli nemluvě.

Poslední bod krásně demonstruje aktuální spuštění Valve Linux blogu, který přímo a na rovinu sděluje, jak hodlá Valve postupovat s přípravou spuštění Linux verze Steam klienta, potažmo, jaké hry mámě v jeho nabídce očekávat jako první. Není to žádné oficiální oznámení ani konstatování, zaštiťující se požadavkem masy anonymních uživatelů. Valve totiž nereaguje pouze na to, co přímo chtějí uživatelé, oč si říkají. Valve se snaží vlastní iniciativou přinášet uživatelům Steamu služby, o které by mohly stát, ale možná o tom zatím ani nevědí.

Valve si to samozřejmě může dovolit mnohem snáze, než EA, jako opravdu velká firma se složitou strukturou lidí a rozhodovacích pravomocí. Nicméně, inspirovat by se u Newella a spol. ostatní firmy mohly, bez ohledu na to, jak jsou veliké. Možná to je rada nad zlato, taková ta přemoudřelá a pitomě nekonkrétní, ale když se na Steam, Origin a ostatní digitální distribuce podívám, tak lepší nemám. Jsou věci, které zkrátka není potřeba vymýšlet, protože je vymyslel a odladil někdo jiný. A pak jsou věci, které se prostě musí vymyslet, navrhnout, vyzkoušet a realizovat, protože je nikdo jiný nemá. Origin momentálně nedělá ani jedno, ani druhé.

Ale, zpět ke Steam verzi Linuxu. Prioritou pro Valve je odladit a zprovoznit Steam pro Ubuntu (podpora dalších distribucí je v plánu), vyhodit mezi budoucí uživatele perfektně fungující Linux verzi Left 4 Dead 2 a začít s prací na portování dalších Valve her. Z Linux verze Steamu se asi nestane žádná masovka, ale konečně by tak mohlo vzniknout místo, kde se dá dostat ke všem Linux hrám pohromadě, což by pro uživatele systému s tučňákem bylo určitě velmi příjemné plus. Jinak řečeno, i tato aktivita Valve prostě dává smysl. Pro mě větší, než seznam přátel připomínající ICQ okno.

Nejnovější články