Nový Xbox prý bude stát 500 dolarů a představí se v květnu
zdroj: tisková zpráva

Nový Xbox prý bude stát 500 dolarů a představí se v květnu

9. 4. 2013 14:19 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Po posledních spekulacích o tom, že nový Xbox bude potřebovat neustálé připojení k internetu, přichází další dávka nepotvrzených informací a odhadů z neoficiálních zdrojů. Bloomberg přišel kupříkladu se zprávou od anonymního zdroje, který tvrdí, že nový Xbox bude mít architekturu odvozenou od AMD čipů. Mělo by zde dojít ke kombinaci CPU Jaguar a grafických čipů.

Cíl je jasný – snížit náklady na výrobu jedné konzole a zároveň usnadnit vývojářům přechod na novou konzoli s tím, že budou pracovat ve známějším prostředí x86 architektury. Ostatně, stejným směrem kráčí Sony s PlayStation 4. Jako vedlejší efekt opuštění Power PC architektury ale nebudou disky z X360 kompatibilní s prostředím nového Xboxu. Což není zase tak moc překvapivé, byť by zpětná kompatibilita byla milým plusem. Na druhou stranu, stále jde o nepotvrzené informace.

Co se týče samotného představení nového Xboxu, Microsoft prý plánuje samostatnou akci na květen tohoto roku. Přesněji řečeno, původně se uvažovalo o dubnu a nyní se datum přesouvá na 21. května. Mělo by jít o menší akci, která oficiálně představí novou konzoli, její základní prvky a plány Microsoftu pro rok 2013 v oblasti konzolového hraní. Hlavní lavinu informací ohledně herních titulů pro novou konzoli asi můžeme čekat až od E3.

S touto informací přišel americký novinář Paul Thurrott, který říká, že konzole bude mít Blu-ray, operační systém odvozený od Windows 8 a cenově se bude pohybovat kolem 500 dolarů respektive možná 300 dolarů - levnější verze však bude vázána na nějakou formu předplatného ve stylu Xbox Live Gold. Otázkou je, zda sem třeba budou (pokud je vše pravda) spadat i předplatné různých bonusových služeb, které si my v České republice moc neužijeme.

Jisté je, že se počet takových služeb, které rozšiřují funkčnost Xboxu, neustále zvyšuje. Microsoft nyní oznámil, že se domluvil s Ericssonem na spoluprovozování Microsoft Mediaroom, největší světové IPTV platformy. Eriscsson se tím katapultuje do čela v této oblasti a Microsoftu tato spolupráce ulehčí správu celého systému - jde de facto o jeho přenesení jinam s cílem celý systém dále rozšiřovat a vylepšovat.

Nechme se tedy se tedy překvapit, kolik z těchto tvrzení a predikcí se potvrdí. Dá se ale říci, že čím bližší je oznámení konzole, tím pravděpodobnější jsou tyto informace a zprávy. Už teď je ale jisté, že se nový Xbox bude muset ohánět, aby se vyrovnal pozitivně přijaté PlayStation 4. Vzhledem k úspěšnosti X360 jako multimediálního centra má ale na čem stavět.

Nejnovější články