Nová politika YouTube může být pro herní kanály zničující
zdroj: tisková zpráva

Nová politika YouTube může být pro herní kanály zničující

11. 12. 2013 15:57 | Téma | autor: Petr Poláček |

Vlna copyright claimů, která postihuje let’s playery a nejenom je napříč internetem, není dílem náhody. Podle vyjádření Filipa Krauchera, producenta pořadu Indian se skoro 46 tisíci odběrately obsahu, se dopředu proslýchalo, že YouTube chystá změny v přístupu k jednotlivým účtům a kanálům. Nikdo však zřejmě nepředpokládal, že nové podmínky budou pro určitá média na YouTube v podstatě až devastující.

Poněvadž je problematika poměrně komplikovaná, nechali jsme Filipovi prostor, aby v článku sám popsal, v čem vězí zakopaný pes, potažmo, co se musí změnit, aby byl pes vykopán. Tím je samozřejmě myšleno, aby YouTube umožňoval provozování herních kanálů bez copyright claimů od sdružení, která s hrami nemají de facto nic společného. Respektive provozování herních kanálů, na nichž jejich provozovatelé mohou vydělat nějaký ten peníz, protože mají podepsanou licenční smlouvu s danou firmou typu EA, Ubisoft nebo Nintendo. Momentálně totiž YouTube tyto smlouvy ignoruje. Slovo má ale Filip:

"Týká se to procentuálně 100 % herních videí. Paradoxní je, že tyhle claimy neodpovídají vůbec herním společnostem - kromě EA, Nintenda, Acitivison a Blizzardu. To jsou teď čtyři majoritní veličiny, které nám blokují videa. Ostatní jsou v pohodě.

Důležité je vědět, že firmy videa neblokují ve smyslu znepřístupnění. Existuje pár výjimek, při kterých nám bylo video odebráno z YouTube rovnou s oznámením, že je celosvětově blokováno.

Na spousty společností máme vlastní licence. Které nám jsou nyní k ničemu, podle všeho. Vždy se nám námitky vrací s tím, že licence není vhodná pro nová pravidla YouTube. Co tohle přesně znamená už zjišťuje můj právník, ale soudě dle všeho, nikdo to neví.

Ve finále to teď pro nás znamená, že musím znovu oběhat všechny společnosti. Znova je požádat o licenci (komerční smlouvu) na základě které budu mít práva jak vysílací do televize, tak na youtube pro záběry z her na youtube.

Vesměs je ale 80 % claimů nesmyslných. Jedná se o divné a pochybné firmy. U jednoho videa je nám například nárokována část, kdy sedím já s Geluem ve studiu a povídáme si. Kdyby to bylo audio, ale nárokuje se video. Které je 100 % naším vlastním obsahem. Tohle ukazuje na to, že je Content ID evidentně rozbitý a je potřeba s tím něco udělat.

Nejhorší je, když se obrátíš na právní možnost a jdeš do podání námitky. Do několika hodin ti ta podvodná společnost, jako třeba IDOL vrátí proti-námitku, že ten obsah je fakt jejich a že se ho nevzdají. Tvůj obsah si nárokuje třetí strana. Blbost největší.

Neřeknu u videí, jako jsou naše živé streamy. Tam lze pochopit například, že pokud ukazuju průběh nějaké mise a společnost se rozhodne, že málo ve streamu třeba mluvíme a víc převládá obsah – tak po dobrém uvážení bych byl pro akceptovat námitku, přiznat obsah třetí strany a rozdělit si výdělek z reklamy.

Problém je, že se to děje jak u zpeněžených videí, tak i u nezpeněžených. Ať máš licenci jakoukoli, nechrání tě. Riskuješ copyright strike – stačí ti tři na kanál a je konec. Přijdeš o něj a o všechna videa.

Aby bylo jasno, tak ještě rekapitulace celé situace:

- YouTube změnil pravidla pro kanály

- Každý kanál je defaultně Affiliate

- My a drtivá většina dalších byla do teď Managed

- Řešení existuje přesunutím kanálu opět do Managed módu. Jak? To je ve hvězdách. Ale jde to, soudě dle toho, že řada velkých LP a herních médií je nedotknutá.

- Ať už máme zpeněžení vypnuté nebo zapnuté, stejně dostáváme copyright striky od společností, které nemají na obsah právo

- V současné chvíli se proti tomu nelze bránit

- Pokud se nejde bránit, roste ti počet nároků na obsah. Pokud máš hodně nároků, vypínají se ti funkce, tím se ti postupně blokuje kanál"

Tolik tedy Filip z Indiana. K výše uvedenému vyjádřením zbývá jen dodat, že kanál Games.cz prozatím zůstal jakýmkoli claimem nedotčený - podle Filipa proto, že funguje v módu Managed. Všechna videa včetně videorecenzí nám fungují a žádná námitka zatím nepřišla. Už dříve jsme si však prošli martyriem s výměnou nejméně trojice zablokovaných účtů, takže snad na trošku štěstí máme nárok. Na celé situaci můžeme rovněž ilustrovat důvody, proč si udržujeme a primárně používáme vlastní videopřehrávač. Z něj nám naše videa opravdu nikdo nesmaže - pokud to tedy při nějakém totálním lapsu neuděláme sami.

Nejnovější články