Nedostižný The Last Express a další zajímavé hry pro Android
zdroj: tisková zpráva

Nedostižný The Last Express a další zajímavé hry pro Android

15. 9. 2013 15:30 | Téma | autor: Karel Drda |

Každý den vychází na Google Play desítky a stovky her, mezi nimiž se najde nejeden parádní kousek. Orientovat se v té záplavě je ale nesmírně obtížné, proto jsem pro vás vybral několik titulů, které by vás mohly zajímat. Od závodů, přes akci až po adventury. Své vlastní tipy na zajímavé hry na Google Play pište samozřejmě do diskuse pod článkem, rád se nechám inspirovat.

Asphalt 8: Airborne

Série Asphalt od Gameloftu je vyhlášená tím, že si neláme příliš hlavu s realističností a nabízí především adrenalinovou zábavu a rychlost. Osmé pokračování přijde na pouhých dvacet korun a je zase dobré. Tedy myslím v kontextu her, které dělá Gameloft. Nabízí tedy velmi pěkně vyvedené prostředí, v němž to autům opravdu plynule fičí. A protože je to série Asphalt, tak jde hlavně o arkádový styl hraní, kde hlavním smyslem je pobavit se nad všelijakými výkruty a přelety auta nad silnicí.

Je rovněž vidět, že Gameloft zapracoval nejen na adrenalinovém pojetí závodů, ale také na fyzice. Hraní je tedy krapet obtížnější, ale neztrácí nic na své zábavnosti. Na Androidu je bohužel problém s odladěním hry pro různá zařízení. Na Nexus 4 osmý Asphalt neustále padal (a to jde prosím o čistý systém), naopak na Galaxy S4 hra běžela skvěle. Typickou fintou mobilních her je také dokupování čehokoliv za skutečné peníze. Gameloft je v tomto ohledu opravdovým expertem a jejich model dodatečné nabídky připomíná židovského šejdíře ze Švejka, který prodal se slevou vojákům značně pohublou krávu. Osmý Asphalt sice stojí pouhých dvacet korun, ale k většímu výběru aut se dostanete pouze za skutečné peníze - pokud ovšem nechcete do zblbnutí jezdit dokolečka okruhy a vydělávat poctivě.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Contra: Evolution

Jde vůbec o první hru ze série Contra, která se objevila na Google Play a umožňuje tak nostalgické běsnění majitelům přístrojů se systémem Android. Zábavná a napínavá střílečka přichází s osvědčenou hratelností z konce osmdesátých let upravenou pro zařízení 21. století. Čistit úrovně plné nepřátel budete buď s Billem Rizerem, nebo Lancem Beanem. Na vaši přesnou mušku budou nabíhat velmi nepříjemní vetřelci z jihoamerických džunglí. Na levé straně displeje ovládáte pohyb, pravou pak používáte pro speciální střelbu.

Ovládání je přehledné a funguje bezchybně zejména na tabletech, kde má hráč přehled o útočících vlnách nepřátel a stíhá v rozumném čase přesně reagovat. Na mobilním telefonu je ovládání trochu problematické. Pokud máte trochu větší pazoury (jako já), pak už palce zakrývají výhled na to, kam zrovna hrdina utíká. Je zde však ještě jeden nepochybně nechutný detail a tím je nutnost dokupování zbraní za diamanty, které si pořizujete za skutečné peníze. Hra přijde na dvacet korun, což je fajn, ale raději bych dal za dobře přepracovanou klasiku o něco více a nebyl už obtěžován takovými metodami. Contra: Evolution je přesto fajnovka, co potěší nejen starce s dotykovým zařízením, co pamatují doby dávno minulé. Dokáže docela dobře bavit i mnohem mladší. Jen to není hra, co snese otřesy v narvaném metru. Chce to klid a dobrou mušku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Simon the Sorcerer

Tato hra původně v přehledu neměla figurovat, protože jsem o ní prostě a jednoduše nevěděl. Pak na mě náhle vykoukla na Google Play a bez ohledu na tristní situaci na bankovním účtu jsem vyklopil osmdesát korun a jednu z nejslavnějších adventur všech dob zakoupil. Do teď vlastně nevím, zda jsem udělal dobře, ale ve výsledku spíše ano. Pamatuji se, jak jsem postup ve hře prožíval před lety na PC - snažil jsem se luštit záhady, bavil se humorem a občas vzteky praštil do klávesnice. S mobilní verzí nemám do čeho bušit, ale bavím se stejně. Simon the Sorcerer na Google Play ostatně vychází u příležitosti dvacátého výročí vydání původní verze, kterou prezentuje v nové grafice, ale s původním humorem, jenž funguje i dnes.

Možná budete trochu rozpačití právě z grafického zpracování, které je mírně zastaralé. Alespoň však drží styl s původní hrou. Simon the Sorcerer na Androidu je příjemným zjevením, které dokáže zafungovat i na lidi, co s původní hrou vůbec nepřišli do styku, což se cení. Pokud se za 80 peněz necháte na staronového Simona zlákat, doporučuji hraní na tabletu, kde si lépe vychutnáte novou grafiku a hudbu ve stereu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Cryptic Cosmos

Klasická adventura Cryptic Cosmos vypadá, řekněme si to na rovinu, velmi naivně, ale pokud máte rádi sci-fi a nevadí vám poněkud zastaralé grafické zpracování, pak si můžete užít příběh astronauta, který zůstal kdesi ve vesmíru na poškozené kosmické lodi. Coby vesmírný cestovatel tak začnete prozkoumávat opuštěnou loď, která je fatálně poškozena.

Pro postup mnoha uzavřenými lokacemi budete nacházet všelijaké předměty, které ve správný čas použijete. Mezi hlavní klady Cryptic Cosmos patří ne zrovna jednoduché hádanky a celkem dobrý příběh, který odžijete v kůži bounty huntera Magnuse a věřte mi, že stojí opravdu za to. Jestli hra ztrácí body na grafice, pak příběhem je zase sbírá zpět. Kdo tuhle záležitost koupí, určitě neprohloupí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

The Last Express

Konverze klasických her z druhé poloviny devadesátých let minulého století (taky cítíte ten historický nádech, když se to takto napíše) na iOS a Android systémech jsou dnes naprosto běžné. Takových her je na mobilních platformách k mání přehršel. Ne každá předělávka se však podaří a na několik perel připadá spousta odpadu. V případě adventury The Last Express to ale tvůrcům vyšlo na výbornou. Experimentální počin od Jordana Mechnera mě v roce 1997 minul, takže jsme to nyní s chutí napravil při hraní na tabletu - vždy pár desítek minut před spaním.

Dobrodružný příběh odehrávající se několik dní před vypuknutím 1. světové války si prožijete v kůži Roberta Catha, který se vydává na zběsilou cestu Orient Expresem, kde se snaží vyšetřit vraždu svého přítele. Dnes již klasický titul funguje v mobilním provedení parádně, když se hlavně skvěle ovládá. Stylová a dodnes uhrančivá grafika, neotřelý game design (čas plyne kontinuálně = události se dějí i bez vašeho přičinění) a výborně napsaný příběh jsou vedle povedené konverze dostatečným důvodem, proč těch 90 korun za The Last Express utratit. Jestli bych z dnes uvedených her měl doporučit jednu, bude to právě tento kousek.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články