Microsoft hodlá zatočit s "falešnými" Xbox Live účty
zdroj: tisková zpráva

Microsoft hodlá zatočit s "falešnými" Xbox Live účty

28. 11. 2006 14:14 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

A mezi postiženými teoreticky mohou být i majitelé Xboxu 360 u nás.

Stále totiž neexistuje možnost zaregistrovat si svojí konzoli jako českou. Naše země jednoduše ve výčtu chybí, z důvodů vysvětlených v našem rozhovoru. Update, který Microsoft pro některé země střední Evropy slibuje, se zdá být v nedohlednu a budeme rádi, když se objeví do roka. Většina uživatelů to řeší registrací v okolních evropských zemích (nejčastěji Velká Británie a Německo, viz téma), ale to by se jim brzy mohlo krutě nevyplatit.

Microsoft totiž údajně slíbil, že si na podobné praktiky řádně posvítí. Zatím se to týká jenom účtů registrovaných na smyšlené americké adresy, ale při čištění by se mohlo zajít i mnohem dál. Proč se tak děje? Jde o autorská práva. Jakmile Microsoft začal skrz Video Marketplace nabízet ke stažení filmy a seriály, musel slíbit, že bude dohlížet na příkladné plnění autorských práv, k plné spokojenosti zúčastněných hollywoodských studií a televizních stanic (a také herních firem, které chtějí zajistit teritoriální exkluzivitu vydávaných demoverzí). To v sobě zahrnuje i fakt, že uživatelé z Evropy nebo Asie by za žádných okolností neměli mít možnost získat obsah určený pro americký region. A problém je v tom, že to jde. Stačí si svůj Live účet zaregistrovat na americkou adresu a máte přístup ke všem vymoženostem určeným jen pro americké uživatele. Tomu chce Microsoft zamezit a tak zřejmě bude kontrolovat unikátní sériová čísla jednotlivých konzolí. Pokud ta vaše nebyla určena na americký trh (resp. obecně řečeno pro trh, za který se prostřednictvím svého účtu vydáváte) nebo máte-li IP adresu neodpovídající vašemu nastavení, zřejmě si za registraci na USA ponesete následky. Situace je o to horší, že momentálně není možné ve vašem Xbox Live účtu změnit zemi původu. Microsoft se k věci zatím oficiálně nevyjádřil.

Globální liknavost hollywoodských studií zasáhne Xbox 360 i z jiné strany. V Evropě už se začal prodávat HD-DVD přídavek k Xbox 360 (díky importu ho lze sehnat i v některých českých e-shopech za 5999 Kč). Báječný vánoční dárek, co? Problém je v tom, že na HD-DVD jsou stejně jako v případě DVD uplatňovány regiony. Zatímco v americkém regionu 1 se nabídka titulů příjemně rozšiřuje a nedávno pokořila hranici stovky disků, na evropském trhu (region 2) jich najdete sotva deset a další rozvoj je plánován až s jarním nástupem stolních přehrávačů. Koupě Xbox 360 HD-DVD tak zatím postrádá smysl, protože byste si na něm mohli přehrávat ledatak King Konga od Petera Jacksona, což je titul, který je k zařízení bundlován.

UPDATE: Microsoft nakonec oznámil, že účty rušit nebude a uchýlí se jenom k aktivnímu blokování downloadů. Otázkou zůstává, zda to bude na základě ID samotné konzole, nebo prostým ošetřením IP adres.

zdroj: GameSpot

Lavicak

Nejnovější články