Kontroverzní Ultima VIII vyšla za pár šupů na GoGu
zdroj: tisková zpráva

Kontroverzní Ultima VIII vyšla za pár šupů na GoGu

19. 4. 2012 19:30 | Téma | autor: Petr Poláček |

Někdy se zálibně divám na tu stále rostoucí sbírku her, které mi permoníci na GoG.com hezky ukládají do virtuálních dřevěných polic a těší mě pocit, že když to budu potřebovat, mám na pár kliknutí po ruce stovky hodin přesně té zábavy, kterou chci. Když budu potřebovat... Konfrontace s hustě zaplněným diářem podobné seance obvykle velmi rychle ukončí a ze všeho nejhorší to je, když na GoG vyjde nový, ale vlastně starý titul, který „je nezbytně nutné“ do poličky doplnit. Ani to dokonce nemusí být ta nejlepší hra pod sluncem, což je třeba případ zlaté edice akčního RPG/adventury Ultima VIII, kterou GoG nabízí za 6 babek.

Když se podíváte třeba na pár měsíců starou, zábavnou, někdy přehnanou, místy velmi drsnou, ale v mnohém pravdivou videorecenzi hry na Spoony Experiment, nabudete dojmu, že Ultima VIII je nejenom nejhorší hra v sérii, ale i nejhorší hra na světě. Pravda, někteří z vás u toho i zůstanou, ale já ne. Až na fakt, že osmá Ultima vlastně není a neměla by být Ultimou, tak je to sice bugy nakažená, velmi nedotažená, ale jinak uhrančivá hra – pro mě. A schválně jsem nepoužil výraz „dobrá“, „skvělá“ nebo „slušná“. Je to prostě Ultima VIII.

Stejně jako třeba v případě Daggerfallu byla i Ultima VIII po svém vydání velmi obtížně hratelná, ať už kvůli chybám nebo vyloženým designérským kravinám. Garriott se totiž v té době poněkud připos*al z managementu EA a nejenom, že vývoj hry sledoval víceméně z povzdálí, ale hlavně dopustil, aby vyšla o pár měsíců dříve, než by vyjít měla. Ultima VIII byla nedokončená, rozhašená, ale přesto – pro mě – magicky přitažlivá. Na rozdíl od ostatních jsem byl schopen přežít skákání (vůbec netuším jak, protože bylo strašné), příšerný interface přímo znepříjemňující hraní, některé nedokončené questy a jiné bugy, které ale byly tehdejším hrám docela často vlastní.

Mnohem obtížnější bylo smiřování se s tím, že nejde ani tak o RPG a vlastně ani o Ultima hru – osmička je hlavně adventura, pak diablovka a nakonec i trošku RPG. Svět je menší, NPC je méně, ale atmosféra se nějakým zázrakem udržela, a když si člověk projde procesem přijetí všech těch problémů, tak má před sebou titul, který stojí za prozkoumání. Dnes tedy určitě, protože těch 6 babek je relevantní cena už jen pro něco, co vlastně ani nemusíte hrát, ale spíše to chcete zkoumat. Mezi množstvím blbostí je totiž řada prvků a věcí, které stojí za pozornost.

zdroj: Archiv

Jestliže jsem třeba nikdy nenabádal, abyste při nakupování na GoGu pozorně pročetli hráčské recenze, tak tentokrát to zdůrazňuju. Ultima VIII je hra buďto nenáviděná, nebo docela oblíbená a záleží to na míře vaší hráčské tolerance k přešlapům, které tam bez diskuse jsou. Musím samozřejmě upozornit, že na GoGu je k dispozici „gold“ verze, která obsahuje samostatně vydaný speech pack s (hrozným, ale stejně) dabingem několika hlavních postav a má v sobě zabudovaný patch, který řadu problémů opravil nebo změnil a ulehčil.

Platí to třeba o hopsacích a lezeckých pasáží, kterým drobné úpravy hodně pomáhají v tom, abyste kvůli nim nechtěli i po těch letech Lorda Britishe ukamenovat nebo jen zabít silným kouzlem (po milionté zdravím onoho šikulu z Ultimy Online). Sebemenší kalužinka vody je sice stále smrtelná, ale holt už je jednodušší ji přeskočit. A kdyby vás stejně ještě i dnes pálily vzpomínky na hrůzy, které vám hraní původní verze Ultima VIII tehdá způsobilo, tak na GoGu najdete i předchozí díly, ale hlavně sedmičku, která je prostě...no je nejlepší.

Smarty.cz

Nejnovější články