Když se podíváte třeba na pár měsíců starou, zábavnou, někdy přehnanou, místy velmi drsnou, ale v mnohém pravdivou videorecenzi hry na Spoony Experiment, nabudete dojmu, že Ultima VIII je nejenom nejhorší hra v sérii, ale i nejhorší hra na světě. Pravda, někteří z vás u toho i zůstanou, ale já ne. Až na fakt, že osmá Ultima vlastně není a neměla by být Ultimou, tak je to sice bugy nakažená, velmi nedotažená, ale jinak uhrančivá hra – pro mě. A schválně jsem nepoužil výraz „dobrá“, „skvělá“ nebo „slušná“. Je to prostě Ultima VIII.
Stejně jako třeba v případě Daggerfallu byla i Ultima VIII po svém vydání velmi obtížně hratelná, ať už kvůli chybám nebo vyloženým designérským kravinám. Garriott se totiž v té době poněkud připos*al z managementu EA a nejenom, že vývoj hry sledoval víceméně z povzdálí, ale hlavně dopustil, aby vyšla o pár měsíců dříve, než by vyjít měla. Ultima VIII byla nedokončená, rozhašená, ale přesto – pro mě – magicky přitažlivá. Na rozdíl od ostatních jsem byl schopen přežít skákání (vůbec netuším jak, protože bylo strašné), příšerný interface přímo znepříjemňující hraní, některé nedokončené questy a jiné bugy, které ale byly tehdejším hrám docela často vlastní.
Mnohem obtížnější bylo smiřování se s tím, že nejde ani tak o RPG a vlastně ani o Ultima hru – osmička je hlavně adventura, pak diablovka a nakonec i trošku RPG. Svět je menší, NPC je méně, ale atmosféra se nějakým zázrakem udržela, a když si člověk projde procesem přijetí všech těch problémů, tak má před sebou titul, který stojí za prozkoumání. Dnes tedy určitě, protože těch 6 babek je relevantní cena už jen pro něco, co vlastně ani nemusíte hrát, ale spíše to chcete zkoumat. Mezi množstvím blbostí je totiž řada prvků a věcí, které stojí za pozornost.
zdroj: Archiv
Jestliže jsem třeba nikdy nenabádal, abyste při nakupování na GoGu pozorně pročetli hráčské recenze, tak tentokrát to zdůrazňuju. Ultima VIII je hra buďto nenáviděná, nebo docela oblíbená a záleží to na míře vaší hráčské tolerance k přešlapům, které tam bez diskuse jsou. Musím samozřejmě upozornit, že na GoGu je k dispozici „gold“ verze, která obsahuje samostatně vydaný speech pack s (hrozným, ale stejně) dabingem několika hlavních postav a má v sobě zabudovaný patch, který řadu problémů opravil nebo změnil a ulehčil.
Platí to třeba o hopsacích a lezeckých pasáží, kterým drobné úpravy hodně pomáhají v tom, abyste kvůli nim nechtěli i po těch letech Lorda Britishe ukamenovat nebo jen zabít silným kouzlem (po milionté zdravím onoho šikulu z Ultimy Online). Sebemenší kalužinka vody je sice stále smrtelná, ale holt už je jednodušší ji přeskočit. A kdyby vás stejně ještě i dnes pálily vzpomínky na hrůzy, které vám hraní původní verze Ultima VIII tehdá způsobilo, tak na GoGu najdete i předchozí díly, ale hlavně sedmičku, která je prostě...no je nejlepší.