Jak se liší přísnost recenzentů světových magazínů?
zdroj: tisková zpráva

Jak se liší přísnost recenzentů světových magazínů?

24. 11. 2004 18:18 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Málokdo se zavděčí všem a o herních recenzentech to platí dvojnásob.

Klasická situace: jedni čtenáři si stěžují, že daná hra dostala málo, jiným se zase zdá, že zbytečně moc. Každý je prostě od přírody jiný, má jiný vkus, zkušenosti s hrami a podle toho také nastavuje svůj metr všemu ostatnímu. Pro nás na Tiscali Games je průměrem 50% (nikoliv 75% jako jinde), což ale vůbec neznamená, že zprůměrované hodnocení všech vydaných recenzí bude tomuto číslu odpovídat. Úplnými propadáky se totiž (nejen my) z časových i finančních důvodů vůbec nezabýváme, nehledě na to, že o takové články stejně není mezi čtenáři ani autory velký zájem. Tento článek však nebude prosbou o větší toleranci v našich diskusních fórech (i když zřejmě by to vzhledem k některým méně inteligentním projevům v Half-Life 2 fóru bylo potřeba), ale o zajímavých výsledcích průzkumu, který provedli kolegové z webu GameDaily.

Jak jste si mohli všimnout, v poslední době vám v novinkách přinášíme poměrně často shrnutí prvních světových recenzí nejočekávanějších her. Většinou přitom citujeme renomované herní magazíny jako GameSpot, GameSpy nebo IGN a přidáváme i informaci o aktuálním průměrném hodnocení, které si téměř ke každé hře můžete dohledat na specializovaném webu GameRankings. Na GameDaily zprůměrovali hodnocení několika nejznámějších herních periodik a výsledkem jsou docela zajímavé statistiky. Nejshovívavější recenzenti jsou prý na GameSpy a IGN, ačkoliv pokud se podíváte na příslušný graf níže, zjistíte, že se jejich hodnocení od skutečného průměru o mnoho neliší. Na druhou stranu nejpřísnější je podle této statistiky GameSpot a ještě více pak server 1UP.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Opět ovšem nejde až o takový rozdíl jako třeba u statistik konzolových magazínů, které "odkryly", že výrazně shovívavý je v recenzích PSE2, zatímco CGW nebo XBN mají daleko větší nároky. Pokud vás zajímají konkrétní čísla nebo dokonce porovnání hodnocení všech zahrnutých magazínů, podívejte se grafy v příslušném článku. Otázka do diskuse: Co si myslíte o přísnosti českých webů a papírových časopisů? Který svou škálou hodnocení nejvíce odpovídá vašemu metru a jak moc vás vlastně hodnocení recenzentů při výběru hry ovlivňuje?
zdroj: GameDaily

kate

Nejnovější články