Hry zdarma: 2D SWAT, klon Stanley Parable a škaredější Battlefield
zdroj: Vlastní foto autora

Hry zdarma: 2D SWAT, klon Stanley Parable a škaredější Battlefield

30. 7. 2017 14:15 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Letní horka přímo vybízejí k tomu trávit čas kdekoliv mimo sluneční dosah. Třeba u počítače, při hraní her, které jsou dostupné zdarma. Tentokrát se nám tu sešly 2D předělávka SWAT 4, vtipné adventury a jedna relaxační záležitosti, ve které příhodně měníte pouště na zahrady plné života. 

Ravenfield (download)

Na úvod si dáme hru, která možná zaujme nejvíce čtenářů - Ravenfield je totiž nezávislá kopie hratelnosti Battlefiledu. Jako člen jednotky modrých se vydáte naklepat budku hrozným rudým, to celé na malé ostrovní mapě a s možností využívat vrtulníků a tanků. Kdo první přijde o tickety, prohrává. Zásadní rozdíly jsou zde k nalezení dva - hra je prozatím jenom singleplayerového charakteru, a grafika je extrémně jednoduchá. Co asi mnohé odradí (nač hrát škaredější verzi něčeho, co mají mnozí dávno odehrané), je ve skutečnosti solidní kvalitou sama o sobě. Díky značnému odcizení od realističtějšího vzhledu Battlefieldu je "komiksovost" Ravenfield svého druhu příjemnějším zážitkem, svádějícím k poťouchlejšímu hraní.

Ravenfield se nedávno objevila na Early Access za 15 dolarů a možná byste po ní i chňapli nebýt toho, že její starší verze jsou stále k dispozici zdarma (viz odkaz nahoře). Vzhledem k tomu, že i prodávaná verze je prozatím k dispozici bez multiplayeru, valný rozdíl mezi nimi prozatím není. Ravenfield totiž i ve starší verzi umí příjemně pobavit svou maniakální hratelností.

zdroj: Vlastní

Sidekick High (download)

Jak naznačuje název, prožijeme zde dobrodružství na střední škole pro superhrdinské parťáky - humor a atmosféra je tak prodchnutá tradičními vtípky kolem často umírajících redshirts, průtokové životnosti všemožných Robinů a dalších sympatických parodií/dekonstrukcí superhrdinských příběhů. Nepřekvapí proto, že hlavním úkolem v Sidekick High je z titulní školy uniknout...

Zvládnout to jde zhruba během hodin, kdy hra krom vtípků zaujme i vcelku profesionálním provedením včetně dabingu, který překvapivě málo tahá za uši. Vzdor malé trvanlivosti lze hru rozhodně pochválit za překvapivě sympatické postavy a solidně napsané dialogy. Pohlavek si hra naopak zaslouží za přítomnost pouhých dvou lokací, které jsou si velmi podobné. Jde totiž toliko o dvě místností na studentské koleji, mezi nimiž jako hráči přebíháte. Navzdory jednoduchosti ale nabízí Sidekick High zážitek, který se blíží klasickým point and click adventurám od LucasArts.

The Temple of Adventure (download)

Nevyhneme se ještě jedné adventuře, ačkoliv tentokrát jde spíše o pochvalu za kuriózní provedení. Pokud máte pozitivní vztah k vtipným experimentům, nečtěte dále a jděte The Temple of Adventure stahovat. Pokud si však chcete pointu vyspoilovat, nechť vaše oči pokračují na další řádky...

Jako 3D adventura začíná The Temple of Adventure cestou do menu - doslova. Zatímco vykračujete po chodbách a vybíráte si, jestli chcete jít do dveří Options nebo DLC, veškerý postup komentuje podcast vývojáře. Nejspíše je už jasné, odkud vítr vane - víc než čímkoli jiným je The Temple of Adventure inspirována v metahře The Stanley Parable, a to skoro absolutně. I když vás komentář sotva desetiminutového interaktivního vtipu přesvědčuje, že se už už blížíte k startu skutečné hry, je samozřejmě jasné, že na to nikdy nedojde. Právě pro absurdní pojetí, které umí vyloudit úsměv na tváří, si mě však The Temple of Adventure zcela získala.

Floraison (download)

Ještě než se dostaneme k poslední hře, zmíníme sympatickou, meditativní záležitost jménem Floraison vytvořená pro Ludum Dare 38. Sami tvůrci ji popisují jako "kontemplativní", a popravdě by se jenom obtížně hledal výstižnější výraz - ve hře totiž ovládáte malé letadélko, které na miniaturních planetách rozsévá stromečky a traviny. To celé za doprovodu uklidňující hudby a hratelnosti, která sice může teoreticky někoho naplňovat čistě honbou za pokrytím každého pixelu zelení, ale v praxi nelze popřít, že se tu jede spíše za požitkem z klidu než honby za achievementy.

Přesto, či spíše proto, však Floraison získává kladné body. Je sice trochu smutné, že ze své hry nedovedli autoři vykřesat trochu více - triviální simulace klimatu a začlenění fyziky jako formy puzzle by udělalo z Floraison více než jen odpočinkovou hříčku - v měsíci s nikoliv jednou, ale dvěma velmi solidními akcemi je však ambientní kosmická lítačka rozhodně žádaným zpestřením.

zdroj: Vlastní

Police Stories (download)

Nač to prodlužovat: Police Stories, ač teprve v zárodku, je v zásadě 2D shora viděnou verzí SWAT 4! Prakticky vše, co je k nalezení ve víc jak dekádu staré a dle mého dodnes nepřekonané taktické (nejtaktičtější!) akci, lze najít i v Police Stories. Náhodně generované rozmístění padouchů i rukojmí? Ano! Možnost vzdávání nepřátel? Jistě! Dirigování podřízených? Také tak - sice jen jednoho a nikoliv čtyř, ale to lze prominout. Rozvážný postup, který odměňuje přemýšlení namísto kovbojek? Tak určitě!

Police Stories od Billyho Morgana navíc, krom stejně kruté obtížnosti (jedna rána vás sundá jako nic), nabízí díky top-down pohledu i feeling jako Hotline Miami, což hře zjevně pomohlo ke zdárnému dokončení Kickstater kampaně a možná v budoucnu i ke komerčnímu úspěchu. Než se tak stane, můžete si vyzkoušet freeware demo a přesvědčit se o celé té kráse na vlastní oči.

zdroj: Archiv

Mohlo by se vám ještě hodit

Medieval Fantasy City Generator - spíše než o hru jde o aplikaci činící přesně to, jak se jmenuje. Pokud však patříte mezi beznadějné milovníky středověku, při pohledu na vytvořené mapy se vám budou sbíhat sliny.

Monolith - solidní akce na způsob Metroidu pro milovníky profesionálního zpracování na způsob roku 1991.

Reditum - interaktivní asi-adventura s pěknou grafikou. Vzhledem k přemíře jiných adventur přesunuta do sekce loserů.

Anatomy Attack - něco jako legendární edukativní hra (v dobrém!) Privates, která nás učila pohlavní nemoci, jenom bez stejné míry vtipu či grafiky.

Infinite Desolation - demo shora viděné survivalové akce zasazené na pustou planetu. Kdo se chce nechat namlsat, a pak zklamat paywallem, má tady parádní šanci!

Nejnovější články