Hry lze využít ke vzdělávání mládeže, myslí si prezident USA
zdroj: tisková zpráva

Hry lze využít ke vzdělávání mládeže, myslí si prezident USA

20. 2. 2013 16:23 | Téma | autor: Petr Poláček |

Univerzální odpověď na otázku, zda jsou hry a zájem o ně pro člověka v něčem prospěšné krom toho, že mu mohou zprostředkovat zábavu v mnoha podobách, neexistuje. Na konto různých událostí a průzkumů se sice stále objevují extrémmní názory klonící se na jednu (ano, hry mohou být užitečné), nebo druhou (jsou škodlivé) stranu. Obecný trend je však jiný a směřuje k debatě nad touto otázkou. A když se debatuje, tak je větší šance, že se na něco přijde a bude to směřovat k něčemu konkrétnímu, než je pouhé konstatování.

S postojem na téma užitečnosti her a celé internetové kultury, který mi zní velmi rozumně a je postaven na zvážení reálných faktorů, se nyní do debaty zapojil i prezident USA Barack Obama v průběhu Google+ hangoutu. Na otázku mladé slečny z New Yorku, zdali by součástí základního vzdělání neměly vedle kurzů cizých jazyků být třeba i kurzy programování, reagoval Obama pozitivně a jako jeden z důvodů jmenoval i hry. Proč to?

Obama vzpomíná na své setkání se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem, jehož úspěch v podnikání de facto nastartovaly hry – právě kvůli nim se prý začal zajímat a sám se učit programování. Obama z toho odvozuje, že s ohledem na to, jak jsou hry a obecně internet nedílnou součástí našich životů, by bylo dobré jim přisoudit užitečnou roli. Využít zájmu dětí o hry a internet k tomu, aby se na školách učili něco, co pro ně bude užitečné v profesním životě.

“Chci zajistit, aby byly schopné ty věci vytvářet s pomocí počítačů, ne je pouze konzumovat,” zdůvodňuje Obama svůj názor, že programování by mělo být součástí základní výchovy, aby děti věděly, jak si vytvořit svou vlastní hru, jak se dělá grafika atd. Jako pozitivní na tom Obama vidí právě to, že k samotné tvorbě je potřeba něco znát, ať už je to kupříkladu matematika. A proč nevyužít zájmu dětí o hry právě k tomu, aby se tu matematiku naučily.

Video si pustťe od času 27:38

Nedávno se v USA, ve spojitosti s několikerým školním masakrem, opět řešilo, jak moc jsou hry pro děti bezpečné či nebezpečné. Do debaty se zapojil i Barack Obama a jeho úřad skrze plánovaný průzkum vlivu násilných her a obecně násilí v médiích na děti. Vzhledem k tomu, že tohle téma je stale ještě čerstvé, mi Obamova reakce v Google+ hangoutu přijde o to vice hodná zdůraznění a následování.

Obama zjevně nevidí hry jako nástroj ďábla a bezvýsledné prokrastinace. Vidí v nich prostředek, kterého lze využít ke zlepšení výuky a tím k dosažení lepší připravenosti mládeže na život a budoucí kariéru. Ve chvíli, kdy herní průmysl svými tržbami šlape na paty tomu filmovému a aspiruje na zařazení do oblasti běžné kultury, je záměr ukázat dětem, že se jejich vývojem mohou živit a poskytnout jim k tomu automaticky vzdělávací prostředky, velmi rozumný a logický. Kéž by jednou zazněl i z úst některého z českých politiků… Dobře, jdu si dál snít.

Nejnovější články