Francie vystavila STOP pirátům
zdroj: tisková zpráva

Francie vystavila STOP pirátům

28. 11. 2007 19:19 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Koho systém načape při stahování nelegálního materiálu, bude za trest odpojen od internetu, schválil prezident Sarkozy.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tahle zpráva se může jevit mírně off-topic, přesto se týká také her a, pokud se osvědčí, časem může čistě teoreticky i ČR, kde se zatím vše řeší preventivně striktně nízkými limity pro objem stažených dat či blokováním portů. Francouzská vláda tento týden oficiálně představila nový systém proti pirátům, které potrestá jednoduše: úplným zákazem přístupu k internetu. Pokud je načape při stahování či uploadování obsahu chráněného autorským zákonem, nejprve identifikovaný od onoho systému obdrží varování. Pokud s nelegálními aktivitami nepřestane, odpojí ho od internetu buď dočasně nebo natrvalo, což asi závisláka zamrzí více než cokoli jiného. Komentoval to dokonce i francouzský prezident Nicolas Sarkozy: "Jde o rázný postup pro zajištění civilizovaného internetu, protože nemůžeme riskovat zánik kultury ani dovolit, aby se z internetu stala high-tech obdoba Divokého západu".

Iniciativa vzešla od organizace IFPI, jejíž předseda hýřil nadšením - prý se jedná o dosud nejvýznamnější krok v boji proti online pirátství. Ve Francii má broadband 13% domácností a údajně 4,5 milionu převážně mladých lidí, na něž neúčinkují vysoké pokuty či vězení, má sdíet hudbu přes výměnné sítě. Memorandum porozumění, jak se dohoda jmenuje, podepsali zástupci hudebních producentů, vydavatelů filmů, osobnosti veřejného života a poskytovatelé připojení. Ti mají použít nějakou úplně novou technologii pro filtrování závadného obsahu ve svých sítích, předávat data nově sestavenému nezávislému orgánu, který už neposlušné kontaktuje elektronickým varováním a každý měsíc ohlásí celkové výsledky. Důležité je, že aktivita primárně cílí proti tzv. casual pirátství, čili proti snadno sehnatelným torrentům, DC++ apod., nikoli proti organizovaným skupinám s privátními servery atd.

Podrobnosti o fungování celého systému, jehož uvedení do provozu má nějaký čas trvat, zatím nejsou zveřejněny a docela by mě zajímalo, podle přesně čeho bude piráty identifikovat. Jestli na základě monitorování portů používaných P2P sítěmi, špehování obsahu či názvu stahovaných souborů, objemu provozu nebo nějak jinak? Jasné je, že asi bude muset vzniknout globální seznam všech hříšníků, aby potrestanému nestačilo pouze vyměnit poskytovatele připojení. Budou ale opravdu všichni ISP poslušně bonzovat, resp. později odmítat zákazníky a přicházet tak o kšeft?

zdroj: TechTree, Neowin, Reuters

jd

Nejnovější články