Autor: Mickey Mouse Publikováno: 8.srpna 2001 |
Článkem o FireArms v poslední verzi 2.5 budeme pokračovat v sérii věnované herním módům postaveným na velice dobrém a oblíbeném enginu Half-Lifu.
Princip hry
zdroj:
tisková zpráva
Tentokrát se opět jedná o týmovou hru, kde proti sobě nastoupivší hráči bojují v duchu zvolené mapy a s tím související herní varianty. Těch je několik a podle toho, jakou si zvolíte, se odvíjí i způsob skórování. Můžete dobývat mapu zabíráním důležitých stanovišť, čili principielně podobně jako v posledně recenzovaném FrontLine Force. Na rozdíl od něj ale mohou stanoviště zabírat oba dva týmy a neustále tak nadvládu nad nimi měnit.
Hra se tak svým základním principem tedy podobá spíše třeba Dominationu pro Unreal Tournament. Kladu zde důraz na „základní princip“, neboť FireArms dále disponují spoustou vlastních vychytávek a specifik, které z ní dělají osobitou hru. Jiná varianta je například ta, kde je třeba vyhodit některé lokace do vzduchu apod. Pravidlo, které se ve Firearms uplatňuje, je celkový počet týmových životů (které si můžete nastavit). Z něj se postupně ubírá při každém zabití hráče a jakmile tento počet dosáhne nuly, už se přestanete v mapě znovu objevovat. Tím je zároveň zabráněno arkádnímu způsobu vedení boje.
Válečná atmosféra Firearms si dávají za cíl přiblížit hráčům válečné prostředí, čehož dosahují jak graficky, tak i zvukově. Řada prostředí připomíná klasické válečné filmy a dokumenty a to také trochu navozuje v některých mapách pocit, že se jedná o hru z druhé světové války. Ale není tomu tak a jde o zachycení v podstatě současnosti, což se dá usoudit zejména z použitých zbraní ve hře. Ale nejen klasická válka je tématem map. Pouště, tropické ostrovy, pralesy, městečka, to vše v nich najdete a ještě mnohem víc. Shrnuto podtrženo se prostřednictvím Firearms dostává k hráčům kvalitní herní mód založený na multiplayerové hře dvou soupeřících týmů, snažících se obsadit a udržet co nejvíce území daného mapou s bonusem za to, když ovládnete mapu celou. Výsledné skóre se pak skládá z bodů za fragy plus body získané za obsazení mapy. K orientaci slouží kompas, který ukazuje směry ke stanovištím včetně toho, kdo je právě ovládá.
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
Stanoviště bývají značena vlajkami, které mění barvu podle týmu, který je právě ovládá, případně mají zpočátku barvu neutrální. Takovým stanovištěm stačí proběhnout, aby přešlo pod vaši nadvládu a za zmínku určitě stojí, že se často neprobíhá vlajkou jako takovou, ale místností či dominantou, k níž se vlajka váže. Vidíte-li tedy vlajku na střeše nějakého bunkru, bude většinou třeba proniknout do jeho útrob, nikoli vylézt na střechu a dotknout se zástavy. Dalším typickým rysem Firearms je realita, kterou se v rozumné míře autoři snaží do hry zakomponovat.
Speciální vlastnosti Ve Firearms začínáte hru výběrem týmu, za nějž budete bojovat. Následně přichází na řadu výstroj, jejíž pořizování je řešeno způsobem, kdy si můžete vybrat některou ze sedmi předdefinovaných konfigurací, lišících se jak výstrojí, tak zbraněmi, anebo si můžete výbavu sami navolit dle vlastního uvážení. Pokud si zvolíte tuto možnost, budou se vám postupně ukazovat okna s nabídkou zboží dané třídy a vy si můžete vybrat, co uznáte za vhodné. Neplatí se zde penězi, ale jakýmisi kredity, které můžete libovolně čerpat, dokud vám nějaké zbývají. V některé kategorii máte povoleno nakoupit pouze jednu položku, jinde si můžete koupit třeba od každého něco. V případě, že vás zabijí, si máte možnost zvolit, jestli chcete použít předchozí konfiguraci či navolit jinou, případně vybrat některou ze standardně předvolených.
zdroj:
tisková zpráva
Vybavením se ale příprava na boj ve Firearms ještě nekončí. Ve hře je zabudován systém zdokonalování vašich schopností. Ten pracuje tak, že si na začátku vyberete nějakou speciální schopnost, kterou váš hráč bude moci používat (např. tišší pohyb, přesnější střelba apod.). Ve hře je pak nastaveno, že za určité zásluhy (třeba po určitém počtu fragů) se vám opět promítne volba, kde si můžete přivlastnit další speciální vlastnost či tu, kterou již ovládáte lze dále zdokonalit. Je to fajn věc, která ty šikovné za to, jak si ve hře vedou, odměňuje a dává jim možnost provádět zajímavé kousky. FireArms kromě toho obsahují ještě řadu dalších vychytávek, které si dále v článku průběžně popíšeme.
Jak se stát parašutistou Zatím poslední verze hry 2.5 přináší celkem 24 map, což je dost na to, aby si každý vybral, co mu bude vyhovovat. Firearms není hrou pro dva hráče, proto nečekejte nic speciálně pro malé týmy. Jak jsem již psal v úvodu, řada map připomíná klasické válečné bitvy. Jmenujme alespoň vděčné téma vylodění v Normandii, které i zde inspirovalo autory a mapu v tomto duchu do hry zařadili. Spousta map je z prostředí válkou stižených měst, rozvalin, polorozbořených domů a ulic. Nechybí ani večerní či sněžné mise či mapy z prostředí písečného orientu, a tak je jejich celkový záběr dost rozmanitý.
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
Hra v některých mapách překvapí hned v úvodu tím, že jeden z týmů se může nacházet na palubě letadla či vrtulníku a prvním úkolem každého člena bude sebrat padák, vyskočit do oblak a úspěšně přistát v mapě. Seskok s padákem patří k oblíbeným prvkům hry pro svoji neobvyklost. Až to budete zkoušet, tak nezapomeňte na základní činnosti, které je při tom třeba provést, čili nestačí vzít batoh s padákem, ale je třeba jej ještě zavčas otevřít. Po úspěšném dopadu pak zase nezapomeňte padák sbalit, jinak budete jednak hodně nápadní, navíc se vám bude těžko chodit. Let vzduchem představuje časovou zdržovačku, takže je dobré brzy přejít na taktiku, kdy padák otevřete co nejpozději tak, abyste jej použili pouze na dobrždění volného pádu. Ne vždy to vyjde...
Seskok s padákem jsme tedy probrali jako první a navažme tedy popisem dalších pohybů, které můžete ve hře provádět. Jedná se o standardy typu chůze, tichá chůze, chůze v podřepu či skákání. Se skákáním nahoru souvisí i skoky dolů, které jsou opepřeny náchylností na zranění dolních končetin. Pokud totiž ve Firearms skočíte či spadnete z větší výšky, je dost pravděpodobné, že si zraníte nohu. Tu pak za sebou taháte, ale hlavně si s ní už nezaběháte a váš pohyb se omezí na pomalé šourání. Zranění nohy se vám indikuje i přímo na HUDu ikonkou, která znamená definitivní konec skotačení. Stejně jako ve FrontLine Force je do hry zakomponováno i plížení a pohybový engine rovněž bere v potaz energii, která ubývá při rychlém pohybu či skákání a je tedy třeba sledovat její indikátor anebo se aspoň podvědomě v duchu tohoto pravidla chovat.
Více režimů střelby
zdroj:
tisková zpráva
Na to, jak rychle se pohybujete má vliv i výbava, kterou nesete, resp. stupeň opancířování, který si zvolíte. Máte k dispozici tři úrovně obrnění a logicky těžší ochrana snižuje pohyblivost. Dále se dovybavujete zbraněmi, které již na vaši obratnost nemají vliv. Zbraní je ve hře hodně a opět se jedná o často používané typy od pistolí, poloautomatů a automatů až k snajperkám či těžkému kulometu. Drtivá většina zbraní má více režimů střelby od jednotlivých ran přes krátké dávky až po ždímání zásobníku (vše indikováno na HUDu), některé zbraně mají i víc způsobů použití (snajperky a některé automaty mohou zoomovat, kalach s bajonetem umí píchnout do břicha i jinam, em šestnáctka s granátometem dokáže vystřelit onen granát apod. Nechybí ani možnost používat uziny v akimbo módu, čili v každé ruce jednu.
Účinnost zbraní je relativně velká, takže je na místě mít se na pozoru a snažit se žádnou kulku nekoupit. Rozptyl při střelbě do enginu zakomponován je, ale není nijak velký a je vcelku snadné trefit zacíleného soupeře i na dálku. Jako dobrá se mi jeví nemožnost střílet pod vodou. Naopak mi trošku vadí možnost v klidu kempovat v místech, kde se rodí soupeř a jeho hráče tak decimovat ihned po jejich zrození. Tohle bylo šikovně řešeno ve FrontLine Force automatickými střílnami, které pálily po každém nepříteli, který se v této části mapy objevil. Možná by něco podobného prospělo i FireArms. Na druhou stranu je třeba vzít v potaz, že hra ve Firearms probíhá zcela jinak než ve FLF a dostat se do blízkosti soupeřovy startovací báze se většinou rovná zabrání celé mapy a tím i ukončení kola.
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
Manuální přebíjení a minové pole Přebíjení všech zbraní je čistě ruční práce, čili nečekejte, že jak dojdou náboje, tak se automaticky vymění zásobníky. Co se mi na přebíjení ve Firearms ještě navíc líbí, je to, že probíhá jako ve skutečnosti. Mám-li poloprázdný zásobník a vyměním jej, zůstane mi ve stavu, v jakém jsem si ho strčil do kapsy. Pokud jej odtud zase vytáhnu a strčím zpátky do zbraně, bude v něm tolik nábojů, kilok mi jich v něm předtím zbylo. Takže klidně můžete mít u sebe třeba tři zásobníky s pěti náboji v každém, ale neudělá se vám z nich automaticky jeden zásobník s patnácti. Mně se tohle moc líbí.
Další vychytávečkou, na kterou si vzpomenu, je minové pole. Někdy se prostě v mapě vyskytne a tak je potřeba si na něj dát pozor, čili nechodit do něj. Minové pole jde rovněž likvidovat pomocí granátů tak, že je do něj prostě hodím a nechám je spolu s minami bouchnout.
Několik druhů granátů
zdroj:
tisková zpráva
Granátů je ve hře několik typů a mají svá specifika. Klasický ananas představuje výbušný granát, který nejlépe demonstruje klasický herní granát. Odjistím, a pár vteřin po odhození bouchne. Sice autoři psali něco o tom, že podle toho, jak dlouho jej držím, tak daleko doletí, ale nezaznamenal jsem žádnou změnu, ať jsem s ním mrskal jakkoli - jediné, na čem záleželo byl samozřejmě úhel, pod kterým jsem granát házel.
Jiný z granátů je německý typ, kdy je vlastní výbušná část přimontovaná ke klacku, za který granát při odhození držím. Ten funguje zase tak, že má na opačném konci onoho klacku šroubovací pojistku, jejímž odjištěním započne odpočítávání času před detonací. Čili tento granát mi klidně může bouchnout v ruce, pokud budu s jeho odhozem příliš otálet (tento způsob odpočítávání granátů používá ještě Infiltration pro Unreal Tournament a tato vlastnost se mi moc zalíbila a v ostatních hrách mi chybí).
Dále ve hře najdeme flashbang neboli oslepovací granát, který funguje jen na malou vzdálenost. Klidně se tedy můžete dívat přímo na něj - pokud je dostatečně daleko od vás, nijak vás neoslepí. Hodí se tedy třeba při dobývání bunkrů a menších uzavřených místností. No a za zmínku určitě stojí nálož, kterou přímo odpalujete. Tu odnesete a umístíte někam do mapy a pak od ní můžete kamkoli v dosahu detonátoru odejít a v kýžený moment ji jednoduše klasickým téčkem odpálíte.
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
Toaletní papír jako obvaz Další volitelnou součástí výbavy jsou ve Firearms jsou obvazy. Nenechte se mýlit tím, že vypadají jako toaletní papír, a že jsou tedy na ... Naopak. Velice často je budete potřebovat - v podstatě téměř vždy, když vás zraní. Ve Firearms totiž nekončí většina zranění jednorázovým úbytkem zdraví, ale pokračuje dále pomalým odkapáváním života, dokud se neobvážete či vás neošetří někdo druhý. K obvázání sebe sama je zapotřebí oněch toaletních obvazovin, k ošetření přítele potřebujete patřičné schopnosti. Dokonce je hráč vybavený jistou medicínskou dovedností schopen postavit polní lazaret. Takže ve FireArmsech nejde jen o to zabíjet, ale i léčit raněné. Ještě se sluší dodat, že různě po mapách najdete tu a tam roztroušeny bedny s materiálem, které slouží k doplnění střeliva a další výbavy, jakož i poházené bílé ruličky neznačí jak už víme latríny, nýbrž medicínské potřeby.
zdroj:
tisková zpráva
Z jiných zajímavostí FireArms můžeme vypíchnout třeba ostnaté dráty, které vám budou při dotyku působit drobná poranění. V mapách najdete i ne až tak neobvyklá kulometná hnízda, do nichž stačí vstoupit, chytit připravený težký kulomet a kropit. Zajímavostí by se dala nazvat i zvuková kulisa, která některé mapy podbarvuje. Ta se projevuje tím, že vám reprodukuje bitevní vřavu, která ve skutečnosti ani mezi hráči jako takovými neprobíhá. Simuluje se tak opravdová bitva, kdy se do randálu, který děláte vy a vaše jednotka mísí i obdobný rachot způsobený oddíly dalšími, působícími v okolí. Produkuje to trochu zmatek, ale to je přesně to, čeho je v hromadné bitce nadmíru. Rovněž autenticky a podle mě přínosně působí občasné zachvění obrazovky, které simuluje nečekaný výbuch v okolí. Někdo by třeba rád namítnul, že to kazí poslech ve hře a že správný boj má být tichý. Já ale v případě konkrétních map postoj jejich autorů schvaluji a myslím si, že je to jedině dobře.
Strategie jako v opravdové válce A to je tak vše, co jsem považoval za důležité o FireArms napsat a čím vás navnadit na dobrou věc. Podle mého se jedná o opravdu vychytaný a velice dobře zpracovaný kvalitní mód, který má něco do sebe. Na taktiku v něm je třeba si zvyknout, ale to platí pro každou hru, která přijde s něčím novým. Pro mě je velkým plusem to, že mi hraní přijde opravdu jako to, co se hra snaží simulovat. Je třeba krýt jeden druhého, při přechodu otevřených lokací je nutné dobývat mapu postupně krok za krokem a spolupracovat.
Hra se často odvíjí přesně jako ve válce - pomalu se postupuje vpřed či vzad, sem tam se hra zasekne a bojuje se na zalehnutých pozicích a pak přijde nějaký zlom a je třeba se rychle stáhnout i za cenu ztráty části území a najít si vhodné pozice, z nichž se dá dobře čelit nepříteli a které poskytnou čas na vymyšlení nové strategie. Bitva většinou probíhá tak, že týmy naskočí do mapy na protilehlých koncích a mezi jejich startovními pozicemi je nějaká více či méně klikatá a větvená cesta osázená vlajkami značícími stěžejní lokace. Týmy tedy zpočátku co nejrychleji postupují vpřed a zajímají své části území, aby se někde uprostřed setkaly a začal boj o každý metr mapy. Prostoru pro taktiku i prostředky pro jejich provedení jsou bohaté a záleží jen na zkušenostech, fantazii a sehranosti.
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
zdroj:
tisková zpráva
Hra s boty a download Pokud budete chtít hrát s boty, můžete. Pro Firearms existuje bot zvaný FireBot (375 kb), kterého najdete stejně jako v případě botů pro FrontLine Force třeba na stránkách MultiBots Launcheru - utilitky pro konfiguraci a spouštění halflifových módů s boty.
zdroj:
tisková zpráva
Celý mód si můžete stáhnout přímo od nás (76 MB) a určitě se stavte na oficiálních stránkách na www.firearmsmod.com. Přeji fajn hru a u recenze dalšího modu Day of Defeat pro Half-Life příští týden nashledanou.
|