Erotická hra otestovala benevolenci Steamu a neuspěla
zdroj: tisková zpráva

Erotická hra otestovala benevolenci Steamu a neuspěla

5. 9. 2012 15:14 | Téma | autor: Petr Poláček |

Amsterodamské studio No Reply Games vidělo díru na trhu v nabídce her a vytvořilo na to konto erotickou kecací adventuru Seduce Me. Ve čtvrtek tvůrci hru přidali na Steam Greenlight, jen aby byla téměř okamžitě z Greenlightu stažena s oficiálním odůvodněním ze strany Steamu od Douga Lombaridho pro Kotaku: „Steam nikdy nebyl tím hlavním místem, kde se dá sehnat erotický materiál. A cílem Greenlightu není to změnit.“ Tvůrci se však původně žádného podobného odůvodnění nedočkali, což připomíná dobu minulou, kdy Valve většinou nijak nezdůvodňovala, proč daný titul neprošel interním procesem hodnocení a na Steamu tedy nevyjde.

Z pohledu Valve je však podobný přístup těžko napadnutelný, protože to je její služba a může si určovat pravidla. Vlastně, existují dva důvody, pro to, aby se hra na Greenlight buď nesměla objevit, nebo aby byla stažena: hra nesmí být žádným způsobem urážlivá či nevhodná a nesmí porušovat žádná autorská práva. V případě Seduce Me došlo zcela evidentně na „porušení“ prvního pravidla – hra Valve připadala nevhodná. Tvůrci to však vidí trošičku jinak…

Je samozřejmě pravda, že s tak vágně uvedenými podmínkami, může Valve z Greenlight odstranit prakticky jakoukoli hru, protože někomu přijde nevhodná. A je fakt, že se našlo nemálo lidí, kteří nejenom že pro Seduce Me na Greenlightu nehlasovali, ale ještě dávali záporné hlasy a v komentářích se vyjadřovali, že něco podobného na Steam vlastně vůbec nepatří. A právě tím se dostáváme k jádru problému.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Erotické hry na Steamu nenajdete, na Originu rovněž a podobné to bude na všech zavedenějších distribučních službách. Těch akčních, kde krev stříká na všechny světové strany, je tam ale spousta. Vývojáři z No Reply Games dle svých vlastních slov tak nějak i počítali s tím, že budou na Greenlightu muset upravit záznam hry (změna obrázků, změna videa apod.), a skoro jakoby ani nedoufali, že jejich hra někdy na Steamu vyjde. Nečekali však, že Valve Seduce Me tak rychle stáhne, navíc bez vysvětlení a ještě o tom ani nebude chtít diskutovat.

Tvůrcům jde totiž právě o tu diskusi. Dokud se první hra typu Seduce Me na Steam či jinou digitální distribuci nenajde, tak tam vycházet nebudou. Někdo musí protrhnout hráz, ale k tomu je dle tvůrců nutné si uvědomit, že hry už nejsou záležitostí jen pro děti, ale pro všechny generace a průměrný věk hráče se pohybuje na hranici 30 let. No Reply Games tak, podle mě oprávněně, kritizují rozpor mezi tím, že krev a násilí je pro herní průmysl OK, ale erotika, nahota či sex není.

zdroj: Archiv

To je pravda, ale No Reply také zcela opomíjejí, že to má co dočinění s obecnou morálkou, kulturou a pravidly, která se liší stát od státu. Třeba v Německu se na erotický materiál dívá společnost/úřady benevolentně, absolutně se však netoleruje násilí. Zatímco v USA je tomu přesně obráceně. Nejlepší, co se na konto tohoto případu dá dělat, je o tom debatovat a ideálně dospět k nějakému řešení.

Třeba by Steam mohl zavést speciální, a před nezletilci nějak aktivně chráněnou, sekci pro erotické tituly. Naprosto ale chápu, že v současné situaci, kdy se erotické tituly na Steamu neprodávají, byla hra odmítnuta. Ostatně, Steam a Valve jsou rovněž americké firmy, takže pohled na erotiku zde asi bude držet národní dekórum. Možností, jak danou situaci řešit, je samozřejmě spousta, těch hypotetických. Co kdyby se ale někdo kousnul a utvořil digitální distribuci, určenou právě pro erotické hry? A mělo by se tam vlastně co pořádně objevovat?

Nejnovější články