E3 ještě nezačala a už stihli pověsit Geralta i Assassina
zdroj: tisková zpráva

E3 ještě nezačala a už stihli pověsit Geralta i Assassina

8. 6. 2014 12:35 | Téma | autor: Miloš Bohoněk |

Herní průmysl se na nejdůležitější herní výstavu roku připravuje mnoho měsíců dopředu, ale pro hostitelské město jde o vesměs pomíjivou záležitost na pár dní. Tomu odpovídá fakt, že ještě dva dny před vypuknutím E3 2014 připomíná losangeleské výstaviště spíše železobetonové staveniště. Vnitřek je vysloveně holý, samotná výstavní plocha je zabarikádovaná a ze všech stran buší kladiva, řinčí vrtačky a hučí vysokozdvižné plošiny obsypané dělníky, kteří teprve přidělávají tematické plakáty.

Plakáty jsou ohromné a megalomanské. Největší billboard patří už tradičně sérii Assassin’s Creed, údajně váží asi půl tuny a schoval by pod sebou větší část tenisového kurtu. Odhadnout se to dalo jednoduše, při naší sobotní obchůzce se bratrstvo francouzských zabijáků z Assassin’s Creed Unity teprve válelo na zemi pod venkovní zdí LACC. Od dobré desítky pracovníků, kteří měli věšení billboardu za úkol, jsme se dozvěděli, že celá tahle sranda zabere asi čtyři hodiny. Vyložit, rozmotat, vytáhnout, připevnit, napnout. Co pak? Pak asi vyhodit, tahle paráda bude na jedno použití.

blog_1 zdroj: tisková zpráva

Výsledný dojem je působivý, skoro až odzbrojující. E3 se sice tváří jako akce pro profesionály, ale ve skutečnosti jde o bombastickou efektní show sdružující nadšené hráče z celého světa. Nejsou tu jen vystavovatelé a herní pisálci, ale také prostí nadšenci, kteří s chutí vyplázli 800 až 1 000 dolarů za třídenní vstupné. Odměnou jim je možnost osahat si několik desítek titulů v předstihu, byť realita je taková, že většina času stráví čekáním ve frontách. Před jejich zápalem smekám, protože tím strčí do kapsy i hokejové fanoušky, kteří se sjeli do LA kvůli zápasům místních Kings v boji o Stanley Cup…

blog_2 zdroj: tisková zpráva

E3 jsou zkrátka druhé Vánoce a srdce každého hráče tu vibruje nadšením. Neznámé tváře na plakátu z AC Unity tak ihned rozproudily naši fantazii, a ačkoliv uniklé zprávy mluví jen o jednom protagonistovi, náš hašašínský odborník Aleš Smutný z billboardu vyčetl, že se možná dočkáme trojhlavého modelu à la GTA V. Spekulace rozsekne pondělní konference Ubisoftu, kterou, stejně jako ostatní čtyři (MS, EA, Sony, Nintendo), můžete sledovat živě i u nás.

blog_3 zdroj: tisková zpráva Herní novináři právě sledují jev zvaný manuální práce. Posadilo je to na zadek

Zatímco jsme s Alešem rozjímali nad obsazením Assassin’s Creed pro platformy nové generace, fotografický živel Pavel Dobrovský pobíhal kolem nás a exhibiční palác fotil z nevšedních úhlů, jimiž zásobuje náš Instagram, Twitter i Facebook (jinými slovy: sledujte nás!). Rozdělení marketingových sil na modravém krunýři losangeleského výstaviště je už tradiční. Jednu vstupní bránu má pod palcem PlayStation, druhou Call of Duty a o spojovací tunel mezi nimi se bije zmiňovaný Assassin’s Creed, Batman nebo… nebo Zaklínač.

blog_4 zdroj: tisková zpráva

Na E3 jsem již pošesté a pominu-li World of Tanks, jehož autoři loni zaparkovali před veletrhem tank (TANK!), nepamatuji slovanskou hru, která by se zde někdy těšila takové pozornosti. Láskyplně budovaná RPG trilogie se blíží do finále a Poláci se za ta léta definitivně etablovali mezi světovou vývojářskou špičkou, jejichž dílo na nejprestižnější herní akci visí bok po boku s ostatními velikány. Doslova. Je jim přáno, osobně se na Divoký hon těším více než na cokoli jiného a reflektuje to i náš maraton E3 schůzek, který odpálíme v úterý po poledni právě na stánku CD Projekt RED. Dorazí Geralt, Ciri a snad už i ta nepolapitelná Yennefer.

Nejnovější články