Drahá alfa verze Elite: Dangerous brzy nabídne i multiplayer
zdroj: tisková zpráva

Drahá alfa verze Elite: Dangerous brzy nabídne i multiplayer

29. 1. 2014 12:27 | Téma | autor: Petr Poláček |

Dosavadní úspěch řady her v rámci programu early access na Steamu motivuje řadu jedinců s produktivním mozkem k úvahám, jak a jestli vůbec tento způsob produkce a prodeje nějak ovlivní hry samotné. Slyším obavy, že si pomalu zvykáme hrát prototypy a jako hráči se dobrovolně stavíme do role testerů – dříve rezervované pro jedince, kteří se tím přímo živí. Slyšet jsou i námitky, že přílišné naslouchání masám „testerů“ obrousí hrany her, z nichž se namísto svébytných tvůrčích děl stanou prefabrikáty vybroušené do průměru, aby vyhovovaly všem. Součástí této debaty by však mělo být upozornění na studia, která něco ve stylu early access nabízí také, ale nevyužívají Steam a za přístup do hry uprostřed produkce si nechají řádně zaplatit – jako třeba Frontier se svým Elite: Dangerous.

Už přes měsíc mohou prachatí hráči testovat alfa verzi spočívající v několika singleplayer scénářích a jak David Braben oznámil před pár dny v dalším video-updatu, brzy se součástí alfa verze stane též multiplayer. Kdo chce ale do vesmíru Elite nahlédnout už v této fázi vývoje, musí na prkno vyskládat celých 200 liber. Tomu říkám zasloužený early access.

Okolo se líně povalující video není příliš bohaté na záběry ze hry. Pohled na chlapíka s kniplem, jak se snaží (zřejmě) v multiplayeru sejmout živého protivníka nebo AI je všechno, co dostanete. Možná vás ale těší pohled do upřímných očí Davida Brabena, když upozorňuje, že součástí multiplayerové části alfa verze bude kooperace i boj všech proti všem, přičemž za živé hráče bude tu a tam zaskakovat také AI. A když půjde všechno dobře, nabobtná alfa o cestování, obchodování a další drobnosti, po nichž se vývoj hry přesune do beta fáze. Termín ale tento zásadní skok ještě přiřazený nemá.

...

Jakkoli je jich málo, musí pohled na záběry ze hry působit na lidi mé sorty hypnoticky. „Chci to hrát hned,“ zní mi dokolečka v hlavě, ale zaplaťpánbůh mám smůlu. Vysoká suma za přístup do alfy spolehlivě odrazuje, přestože by mě to s ohledem na předchozí příspěvek v rámci Kickstarter kampaně nestálo celých 200 liber - ještě stále běží časově omezená akce, kdy jen v Elite shopu doplatíte rozdíl mezi příspěvkem na KS a sumou 200 liber.

Kdyby přístup k alfa verzi Elite nebyl tak drahý, určitě bych neodolal. Čas od času bych nakouknul do hry, ale na sepisování svých poznámek bych neměl čas. Můj early access by tvůrcům nepomohl, těch pár liber by je nezachránilo a já bych stejně čekal až hru dokončí – tak jako teď. Proto si troufnu označit způsob jakým Elite: Dangerous přistupuje k early access za ideální kompromis.

Zájem hráčů být součástí vývojového procesu je zjevný a tvůrcům často může zajistit klidné dokončení hry. Zároveň pak ale musí bojovat s negativními ohlasy od lidí, co princip early access nechápou, nebo s příliš velkým množstvím připomínek, které jsou tvůrcům k ničemu. Tvůrci Elite: Dangerous mají s ohledem na vysokou cenu brzkého přístupu do hry „feedback“  jen od skutečných fanoušků, od jejichž připomínek se dá čekat, že jsou fundované a nestáhnou hru směrem k potřebám průměrného hráče. Ostatně, někdo z vás alfa verzi Elite hraje? Jste aktivní na fórech a píšete tvůrcům, co se vám líbí a co ne?

Nejnovější články