Další plány Carmacka, Doom 3 a zvuk, tweaky, aj.
zdroj: tisková zpráva

Další plány Carmacka, Doom 3 a zvuk, tweaky, aj.

5. 8. 2004 15:15 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

John Carmack může být na své dílo, samozřejmě mám namysli momentálně to nejnovější - Doom III, řádně hrdý.

A jak sám v diskusním fóru Slashdot přiznává, tak také je. A moc. Podle jeho vlastních slov je Doom III tou nejlepší hrou, jakou kdy udělal a ve všech ohledech naplnila jeho očekávání. Finální recenze, které dosud vyšly, tento akční titul vesměs shodně hodnotí více než dobře. Pod 85 % nedostal Doom III zatím nikde. Nejnižší hodnocení z recenzí, které se mi do této chvíle dostaly do rukou, je asi 89%, a to na rumunských stránkách ComputerGames. Jinak se to pohybuje mezi 90 až 100 procenty. Pokud máte zájem se všemi probrat sami, zde jsou odkazy: MaXit, 1UP, Gamers Depot, Via Gamers Arena a GamersHell. Nejlépe si zdá se vede grafika a zvuk, takže celkově atmosféra, poněkud méně nadšeni jsou recenzenti z multiplayeru a AI.

Ale zpět ke Carmackovi. V již zmíněném fóru tento uznávaný vývojář přiznal, že už pracuje na dalším projektu. Ten prý bude mít nový renderovací engine, jehož vývoj však nějakou chvíli ještě potrvá. Pochopitelně, že s podrobnostmi ohledně svého nového dítka se Carmack zatím nesvěřil. Pouze prohlásil, že to nebude mít nic společného s ničím, co dosud vyrobil. Mimochodem, ty z vás, co dychtíte po zdrojovém kódu enginu proQuake3, asi bude zajímat i informace (rovněž přímo od Carmacka ve Slashdot fóru), že do konce tohoto roku bude vypuštěn. Dřív to prý kvůli důležitějším záležitostem nejde.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Pojďme se nyní vrátit ke střílečce Doom III a zejména pak jejímu zvuku, který je vedle grafiky nejlépe hodnocenou částí hry. Hudbu k Doom III měl na starost Clint Walsh a jeho partner Chris Vrenna, bývalý člen známé skupiny Nine Inch Nails, jejíž soundtrack se v roce 1996 objevil také v Quakovi. Nyní tento chlapík hraje se skupinou Tweaker a zároveň pracuje na muzice i k dalším hrám, jako Midway, Tabula Rasa, aj. Muziky v Doomu III sice moc není, takže na soundtrack to nebude, ale nějaké dojmy si z toho Vrenna odnesl a podělil se o ně se čtenáři magazínu MP3. Zato zvuků na pozadí a nejrůznějších zvukových efektů, ať už jde o ty vydávané monstry nebo zbraněmi, si v této hře užijete rozhodně více. Na těch mj. pracoval člověk jménem Ed Lima. Ten pro změnu poskytl rozhovor magazínu TeleFragged, kde uvádí, že pro inspiraci shlédl řadu hororových filmů (př. The Exorcist, The Keep, The Entity) a také her jako Resident Evil, Silent Hill, apod. Dále ve svém interview rozebírá, jak kombinoval různé zvuky zvířat s nahrávkami svého vlastního nebo cizího řevu, vrčení, bručení, kvílení, apod., aby pak dal za pomoci různých softwarových nástrojů dohromady ty příšerné skřeky a láteření démonů.

Pro všechny z vás, co jste totálně propadli šílenství okolo Doom III, máme ještě další informace a zajímavosti. Za prvé jde o speciální herní klávesnici Zboard (brzy by se měla dostat i na domácí trh - viz tento článek). Společnost Ideazone, která herní klávesnici vyrobila, nabízí Doom III Limited Edition Keyset (tedy hru Doom III + Zboard s tématikou hry), na jehož vzniku se podíleli i sami id Software, právě ode dneška. Pokud jste ještě nic podobného neviděli, tak jde vlastně o velmi zajímavou hračičku skládající se ze tří částí, a to ze základu, na který se pak dá buď speciální sada tlačítek navržených pro hraní stříleček, anebo klávesnice pro standardní použití. Podrobnosti o Zboard a jejích tvůrcích se dozvíte v dnešním rozhovoru na HomeLANu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva


A nakonec tu pro vás máme ještě pár odkazů na nejnovější vychytávky pro zvýšení framerate v Doom III, tzv. tweaky - zde a zde.

Update 21:30 - POZOR! Nestahujte údajný co-op mod pro Doom III! Podle FPSCentral jde o trojského koně, který krade CD-klíče.

Update 6.8. - Další dva odkazy na tweaky - zde a zde.

korgull

Nejnovější články