Civilizace V dle hráčů - výběr zajímavých modifikací
zdroj: tisková zpráva

Civilizace V dle hráčů - výběr zajímavých modifikací

25. 3. 2011 4:00 | Téma | autor: Tomáš Jung |

Modifikování světoznámé tahovky Civilization probíhá už od prvních dílů. Má tradici a v pozadí zástupy zkušených móderů, kteří dokáží hru nejen vylepšit, ale třeba i absolutně přetvořit. Konkrétně Civilization IV dostávala mnoho překvapivých podob. Fandové jistě nepřehlédli skvělý pohádkový mód Fairy Tale, temnou fantasy zastoupil Fall from Heaven 2 a civilizaci jste mohli nechat znovu povstat z popela v postapokalyptickém Fury Road.

Ani pátý díl Civilization (recenze) nezaostává, i když stále ještě není na světě tak dlouho (relativně k ostatním dílům), aby dal čas vzniknout skvostným úpravám jako ve čtvrtém díle. Přesto má cenu některé modifikace vyzkoušet, už jen proto, že jejich instalace je dětsky jednoduchá a probíhá skrze rozhraní přímo ve hře. Většinu modifikací zde můžete přes internet vyhledat, nechat si je automaticky nainstalovat a hned hrát.

Nechtěl jsem se věnovat modifikacím, jež přinášejí spoustu drobných vylepšení, támhle přihazují pár jednotek, levnější výstavbu sýpek či zlevňují správu silnic. Výběr je zaostřen na razantnější a hlavně jasně viditelné změny, u nichž si dokážete říci, že právě tohle by se vám hodilo. Jsou to módy, které Civilization V vylepšují a rozšiřující o různé scénáře. Zvláště ty z období druhé světové války myslím oceníte, jsou vážně famózní. Tak jdeme na ně.

Poznámka k instalaci módů: K většině zde zmíněných modifikací se dostanete přes rozhraní ve hře, ovšem uvádím u nich také odkaz na centrálu úprav www.civfanatics.com, kde lze často najít více informací, včetně obrázků a mnohdy zajímavé diskuze. Některé z módů však musíte ze zmíněného webu i ručně stáhnout a nainstalovat do adresáře C:\Documents and Settings\vasejmeno\Dokumenty\My Games\Sid Meier's Civilization 5\Mods (popřípadě Maps, jedná-li se o mapu) a následně pak mód aktivovat ve hře. Způsob instalace uvedu u každého zmíněného módu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Když vám druhá světová válka nedá spát

Rules of Engagement: Stalingrad - stahujte přímo ve hře nebo odsud

Plánovaná série válečných scénářů, jejíž hlavním plusem jsou především frontové linie. V každém tahu se podle pozice jednotek překreslují a jsou předmětem podmínek vítězství. Jako Rus musíte například udržet linie kolem území zajišťující zásobování Stalingradu přes Volhu. Scénář není sice historicky přesný, ale jeho hraní je požitek připomínající slavnou sérii Panzer General. Vzhledem k velkému počtu jednotek se jako doplněk hodí také modifikace Legions, která ruší omezení jedné jednotky na hexu. Viz níže.

1900 AD - XX Century in Europe - stahujte odsud,nutná ruční instalace

Uživatel MaxRiga se proslavil už několika modifikacemi Civilization IV a jeho jméno najdete i pod 1900 AD. V tomto scénáři s velkou mapou Evropy rozehrajete za největší mocnosti té doby situaci na začátku minulého století. Buďte si jistí, že to skončí válkou, a to pořádnou. Každý národ má svá specifika, budete se divit, jak dokáží zatopit Rusové nebo Rakušané či bohatí Angličané. Velmi specifický a mnohotvarý scénář.

1939 AD - WW2 – ColdWar - stahujte odsud, nutná ruční instalace

Od stejného autora doporučím také mod 1939 AD - WW2 – ColdWar. Tentokrát se v něm dostanete z let vlády maniaka Hitlera až do doby studené války. Opět je kladen důraz na historickou přesnost, včetně dostupných jednotek a rozložení hranic států.

Grand Strategy WW2 - stahujte odsud, nutná ruční instalace

Tak, ještě jeden poslední druhoválečný zářez na pažbě a variace na scénář 1939 AD - WW2 – ColdWar. Připravte si však železo, na obrazovce bude extrémní množství jednotek a to už dá počítači zabrat. Něco pro nezdolné generály.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zásadní změny

City-State Diplomacy - stahujte přímo ve hře nebo odsud

Udělejme konečně něco s tou korupcí a úplatky! Otravuje vás neustále dávat městským státům dary ve zlatě, budovat vzájemné vztahy na penězích? City-State Diplomacy rozšíří možnosti této diplomacie. Pokud si chcete někoho naklonit, je potřeba pro něj občas splnit nějaký ten úkol. Modifikace také přidává diplomatické jednotky i budovy sloužící k aktivní politice. Příjemné rozvinutí jedné části hry.

Legions - stahujte přímo ve hře nebo odsud

Zásadní změnou v Legions je zrušení limitu jedné jednotky na hex. Můžete na něj nakupit libovolné množství jednotek a nemusíte mít velkou armádu roztahanou po obrovské ploše mapy. Modifikace bohužel zatím nezjednodušuje pohyb, stále je potřeba táhnout každou jednotkou sólo. Nedoporučujeme dát na jeden hex 20-30 jednotek, v tom se pak nevyznáte, spíše to využijte pro kumulaci nejvíce pěti jednotek, nejlépe stejného typu. Pokud je hex napaden, jako cíl se vybere nejsilnější obránce.

Economy Mod - stahujte přímo ve hře nebo odsud

U modifikace Economy v podstatě souhlasím s každou změnou, kterou provede v ekonomické části hry. Třeba zvýšení nákladnosti vývoje a naopak snížení ceny u staveb nebo jednotek hratelnosti jednoznačně přispěje. Mrkněte na website, kde je k vidění kompletní výpis změn a miniúprav, které obsahuje. Jen dejte pozor, Economy mód nesnáší přítomnost jiných modifikací.

Total mod - stahujte přímo ve hře nebo odsud

Civilization V byla oproti svým předchůdcům zjednodušena, což velké části fanoušků nesedělo. Pokud ji chcete více rozšířit, pomůže Total mod a jeho nové jednotky, moderní éry a skoro třicítka unikátních technologií. Modifikace se neustále vyvíjí a nyní je vlastně na svém počátku. Zkuste si ji, sledujete její updaty a vychutnejte si prima rozšíření.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Mapy, civilizace a mrtví osadníci

Info Addict - stahujte přímo ve hře nebo odsud

Pokud bych měl sáhnout po jednom jediném módu z tohoto výběru, bude to Info Addict. Přináší všechny možné grafy a statistiky o vaší civilizaci. Konečně je jasně viditelný vývoj vojenství i ekonomiky, dozvíte se rozlohu své země a spoustu jiných informací, jež výrazně pomáhají ve vládcovství. Ostatně veteráni Civilization IV už takové informační přehledy znají, teď je možné je dohodit i do Civilization V.

No Settelers - stahujte odsud, nutná ruční instalace

Je to spíše taková rarita pro kratší pobavení, ale hodně změní celkový způsob hraní. Představte si, že kromě prvních osadníků, kteří založí město, si už žádné další nemůžete vyrobit. Nová města získáte pouze dobýváním. Ha! Tak se snažte!

Random Events - stahujte přímo ve hře, zde najdete více informací

Kdo hraje Civilization, má rád vše jasné, propočítané, strategicky promyšlené. Co takhle si do hry přidat trochu té náhody, vážně jen trochu. Modifikace Random Events náhodně vyvolává asi dvacítku událostí, některé dobré, jiné katastrofické. Město poničí tsunami, na mapě náhodně vyroste les, přibude vám zlato či ubudou body vývoje. Maličká drobnost, přitom svěží vítr do hraní.

The World of Tamriel - stahujte odsud, nutná ruční instalace.

Vydejte se do světa RPG série The Elder Scrolls a prozkoumejte Tamriel. Mod obsahuje mapu této země a příjemně oživuje vzpomínky na RPG dobrodružství, na známá místa i postavy. Hned na začátku vlastníte již velký počet měst a budování civilizace je trošku odlišné než u standardní hry. Doporučuji RPG fandům.

Queen of the Iceni - stahujte přímo ve hře nebo odsud

Počet hratelných civilizací je ve hře více než obstojný, člověk by snad ani neměl mít potřebu jejich počet rozšiřovat o amatérské výtvory. Jednu výjimku byste však udělat měli – doplnit Kelty. Hlavně z důvodu jejich speciálních jednotek, strojů na zabíjení a válčení, s nimiž je radost agresivně rozšiřovat území. Gaellic Warrior například při přesunech ignorují terén a pohybují se podstatně rychleji, Sons of Morrigan se lečí pokaždé, když zabijí nepřítele a to nezmiňujeme dva útoky za jedno kolo. Přitažliví keltští agresoři!

P.S. Nezapomínejte, že tento výběr funguje jako doporučení, ale zároveň i pobídka pro vás, abyste v diskusi pod článkem informovali své kolegy a kolegyně hráče o dalších zajímavých Civ V modifikacích, o kterých se v článku nepíše.

Nejnovější články