SWAT 4: Stetchkov Syndicate - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

SWAT 4: Stetchkov Syndicate - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

6. 6. 2006 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Poslední rukojmí zachráněn a poslední bandita spoután nebo odstřelen. Odkládáme přilbu i neprůstřelnou vestu a jdeme se s vámi podělit o poznatky z boje proti chlápkům s ruským přízvukem v tomto datadisku.

Autor: Tomáš Jung
Publikováno: 6.června 2006


Obrázek zdroj: tisková zpráva Poslední rukojmí zachráněn a poslední bandita spoután nebo odstřelen. Vypínám SWAT 4, odkládám přilbu i neprůstřelnou vestu a vrhám se do psaní této recenze, abych vám přinesl poznatky o oficiálním datadisku The Stetchkov Syndicate. Že se jedná o taktický simulátor policejních zásahových jednotek jistě nemusím vysvětlovat, o tom byla už řeč v recenzi původní hry z loňského jara, takže se rovnou zaměřím na novinky, které tento přídavek přináší.

 Začněme u zbraní
Najdete zde několik nových kousků arzenálu, jako lehký samopal s tak trochu futuristickým vzhledem, dále hybrid útočné a odstřelovací pušky, jeden lehký kulomet, novou pistoli a samozřejmě hodně proklamovaný granátomet, na který jsem se obzvlášť těšil. Bohužel jsem časem zjistil, že jeho použití není až tak výhodné. Háček je v tom, že ho musíte mít jako primární zbraň – a tím pádem vás celou misi staví do role podpory. Daleko větší radost mi udělala Cobra, což je poměrně mírumilovný prostředek, podobný tazéru, který má však delší dostřel.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Autoři také použili pěkný motivační fígl, kdy jsou jednotlivé nové zbraně a vybavení k dispozici postupně, po odehrávání misí kariéry. A když už jsem u toho vybavení, i tady je pár nových kusů zbroje – sumky na více nábojů pro primární zbraň, světelné tyčinky nebo třeba Noktovizor, tedy brýle pro noční vidění.

CO NOVÉHO NA STŘELNICI?
Samopal ráže 5,7 x 28 mm - ideální zbraň pro všechny vojáky, kteří nepoužívají pušky normální velikosti a pistole jim zase nestačí svou průrazností. Lehký a efektivní samopal s velkým zásobníkem munice.

Colt Accurized Rifle - zbraň, která se svým použitím pohybuje mezi útočnou a odstřelovací puškou. Může být vybavena různými dalekohledy a je vhodná spíše pro větší prostory. Disponuje zásobníkem na dvacet ran.

Lehký kulomet ráže 5,56 - tato lehká podpůrná zbraň je určena spíše pro vojenské účely. Ve SWAT se s ní setkáte především na straně ozbrojených protivníků. Pro rychlé zásahové akce se tolik nehodí.

Granátomet ráže 40 x 46 mm - lze v něm používat kouřové a omračovací granáty, včetně stingerů a speciálního granátu, který vystřeluje jakési gumové obušky.

Samopal ráže 9 mm - kulkami tohoto samopalu budete umírat nejčastěji vy. Ilegální ozbrojenci si ho oblíbili pro vysokou kadenci, velký počet nábojů v zásobníku a malou velikost, vhodnou pro rychlé přepady.

Poloautomatická pistole Mark 19 - tato poloautomatická pistole má v zásobníku osm nábojů a poskytuje největší možnou palebnou sílu pro jednoruční zbraně. Výborný doplněk vaši zbroje a ničitel teroristů.

Omračovací Cobra Cobra - nesmrtící zbraň, která střílí malé elektrody. Do nich po tenkých drátech následně dovede silný elektrický impuls, který cíl demoralizuje. Má větší dosah a účinnost než známý tazér.

 Hraje se to jinak
O.K., nové zbraně byste u datadisku očekávali. Tím hlavním plusem však je, že se SWAT 4 nyní hraje trochu jinak. V první řadě se vaši parťáci stali opravdovými bojovníky, na které se můžete spolehnout. V základní hře se často nechali lehce oddělat nebo naopak bez mrknutí oka odpráskli starou chromou babičku. Byl jsem doslova šokován, jak se snaží dbát na dobré vychování a vždy dávají nepříteli dostatečnou šanci zahodit bouchačku. Umí však být i pistolníky s nejrychlejším postřehem a zajistit si tak přežití.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Stal jsem se svědkem i toho, jak se člen týmu trpělivě snažil krotit ozbrojence několika výstřely z tazéru. V původních SWAT 4 by ho dávno poslal na výlet do pitevny. Vylepšená umělá inteligence je vidět také při postupu jednotky a mnohem účinnějším krytí. Zkrátka konečně máte parťáky k pohledání. Až jsem se někdy skoro styděl, jak se ulejvám a posílám je čistit místnosti za mě.

 Sedm misí
K lepší koordinaci přispívá i možnost podržení příkazů. To využijete například pro koordinované vstupy do místností z několika stran, kdy zadáte příkazy zvlášť pro modrý a červený tým, které pak v jeden moment spustíte. To jsou doslova taktické orgie, ke kterým jsou nové mapy jako dělané. Rozlehlé prostory koncertního pódia nebo metra střídají úzké chodby. Perličkou je například exkluzívní barák s jednou dírou uprostřed, kdy vidíte do několika pater najednou.

TIPY
- Držte skupinu při sobě a její členy nenechávejte daleko od sebe.

- Pokud nemáte nesmrtící zbraň, použijte ke zklidnění zatýkaných novou možnost osobního útoku.

- Používejte častěji než předtím zrcátko pod dveře. Nově s ním lze koukat i za roh.

- Nebojte se nechat hodně práce na vašem týmu, jsou dobří.

- V multiplayeru můžete nyní být bez brnění o dost rychlejší.

Co se týče ruských mafiánů Stetchkovů, tak o nějaké příběhové linii nemůže být řeč. Občas tam utíká chlápek křičící něco s ruským přízvukem, občas musíte nějakého maníka z rodiny Stetchkov zlikvidovat, ale pořád to jsou jednotlivé mise ve stylu klasických SWAT 4. A to je dobře.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

 Upravená síťová hra
Velkou změnou prošel multiplayer. Ó bože, díky za kooperativní řež až pro deset hráčů! Není sice vůbec sranda tak velký tým ukočírovat, ale tentokrát je ve hře zabudovaná hlasová komunikace, takže rozkazy může slyšet opravdu každý. Dorazila také demokracie ve formě hlasovací nabídky. O hře můžou rozhodovat všichni účastníci a hlasovat o volbě velitele, mapy nebo vykopnutí nespolupracujícího člena týmu. Dále lze v kooperaci hrát rychlé mise a přibyl nový mód „Rozbij a popadni“, který je bitvou o vynesení a ochranu kufříku v určitém časovém limitu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Stetchkov Syndicate je datadisk, který SWAT 4 perfektně vypiloval. Dovolím si ale popíchnout, že mnoho těchto nových věcí mohlo být již v původní hře. Nabídka sedmi nových misí není také zrovna ohromující, ale dostal mě jejich rozmanitost a propracovanost. Stejně tak i konečně skvěle fungující parťáci a celkově upravené chování všech postav je obrovským plusem a přináší odlišný herní zážitek.

Tento článek původně vyšel v časopisu Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Stáhněte si: Trailer, Cheaty...

Související články: SWAT 4 recenze&dojmy, Novinky...

 
Tomáš Jung
autor časopisu SCORE






 
 
Tomáš Jung (SCORE)
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Stetchkov Syndicate obsahuje jen sedm nových misí, ale SWAT 4 je umožňuje hrát téměř do nekonečna. Disponuje také zásadní úpravou AI a multiplayeru, čímž se pro majitele SWAT 4 stává nutností. Přestože mnoho jiných her řeší podobné úpravy mohutným patchem, při hraní jsem se královsky bavil a znovu si SWAT 4 užil.

Nejnovější články