Silent Hunter 4: U-Boat Missions CZ rec.
5/10
zdroj: tisková zpráva

Silent Hunter 4: U-Boat Missions CZ rec.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

12. 6. 2008 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Stýskalo se vám v základní hře po německých ponorkách? Tak už nemusí, protože slavné U-Boaty se vrací v datadisku, tentokrát ve vodách Indického oceánu, kde bojují bok po boku s japonským námořnictvem.

Autor: Bergy
Publikováno: 12.června 2008
Verze: česká/PC/finální
Doba recenzování: 2 týdny

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Čtvrté pokračování Silent Huntera 4 (recenze) bylo v zásadě úspěšné, nicméně řadu fandů úplně nepřesvědčilo. Narážím například na pozměněné ovládání, místy nešťastně koncipované úkoly generovaných misí, nemálo chybek a v neposlední řadě i o poznání zvýšenou hardwarovou náročnost. Od základní hry už ale nějaký ten čas uplynul, objevilo se hned několik záplat a především vyšel datadisk s názvem U-Boat Missions, který tuto hru posunuje do zatím poslední verze 1.5. Pojďme se tedy podívat, co všechno toto rozšíření přináší a jestli je opravdu přínosem.

 Němci v Indickém oceánu
Po instalaci datadisku přibyla v hlavním menu pouze jedna položka a tou je volba s názvem „U-BOOT KAMPAŇ“. Ta v sobě ukrývá dvě nové kampaně hratelné za německé námořnictvo. Jedna začíná v roce 1943 a druhá v roce 1944, přičemž obě trvají až do konce války. Dějištěm není Atlantik (jak by si jistě mnozí přáli), ani Tichý oceán, protože tentokrát se vše odehrává v Indickém oceánu s přilehlými vodami, jako je Jihočínské nebo Korálové moře.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

V obou kampaních jsou na výběr celkem čtyři domovské přístavy (Penang, Singapur, Batavia a Surabaya). Ať už zvolíte kterýkoli z nich, nemusíte mít obavy, že vytvrdnete v jedné oblasti, protože stejně jako v původní hře, můžete v podstatě kdykoli požádat o přeložení na jinou základnu. Oproti tomu bylo pro mě jednoznačným zklamáním zjištění, že k dispozici máte pouhé dva modely německých ponorek. Výchozím plavidlem pro obě kampaně je typ IX D2 a postupem času se propracujete ještě k typu XVIII Walther, který ovšem ve skutečné druhé světové válce nikdy nebyl do boje nasazen.

 Generování misí
Herní volby jsou v domovském přístavu obdobné jako u amerických kampaní. Za body nasbíraného věhlasu (něco dostanete před začátkem kampaně a další získáváte při plnění úkolů nebo potápění lodí) lze dokupovat například účinnější palubní zbraně, různé druhy torpéd a vylepšovat můžete i vyhledávací zařízení či zvýšit vlastní ochranu ponorky. V momentě, kdy máte své plavidlo i posádku řádně vybavené, nastal ten pravý čas vydat se na moře.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jednotlivé mise kampaní jsou i v datadisku dynamicky generované. Naštěstí zadání misí je oproti základní verzi hry vylepšeno. Když dostanete za úkol jet do určitého kvadrantu, vždy po dojezdu do cílové oblasti obdržíte další instrukce. Stále tedy víte, jak dlouho je třeba v dané oblasti hlídkovat (obvykle 48 hodin) nebo kolik tonáže nepřátelských lodí máte potopit, aby byl daný úkol považován za splněný.

Nikdy jsem tedy nemusel při hlídce řešit, jak má být vlastně zakončena. Na druhou stranu se mi ale stávalo, že jsem v kvadrantu, kde jsem měl potopit například lodě o celkové tonáži deset tisíc tun, nepotkal řadu dní ani rybářskou bárku. Hlídkování se pak proměnilo v poměrně úmorné čekání, nicméně díky urychlení času se to dalo přežít a svých obětí jsem se nakonec přeci jen dočkal.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Spojenci ve vzduchu i na hladině
Po splnění úkolů stačí odeslat zprávu rádiem a zpátky vám obratem dorazí instrukce s lokací nové hlídky a dalšími úkoly. Jako kapitán německé ponorky máte ještě speciální schopnosti, které jsou ovšem ze začátku nepřístupné. Postupně se vám ale odemykají různé možnosti a tak můžete spolupracovat například s japonským  námořním letectvem. Jejich letouny pak provádějí v místě určení letecký průzkum a informují vás o tom, co jejich piloti spatřili.

Další možností je ještě komunikace s hladinovými plavidly vašich spojenců, se kterými můžete spolupracovat při útocích na své nepřátele. S podporou či výskytem jiných německých či japonských ponorek však nepočítejte, ty se zde zkrátka nevyskytují.

Ani při hraní U-Boat Missions se časem nevyhnete určitému stereotypu, protože řada úkolů se hodně opakuje. Není to ale žádné překvapení ani výčitka, to k podobným hrám prostě patří. Nevím, jestli jsem měl prostě smůlu či je to vlastnost německých kampaní, ale u většiny misí jsem dostával za úkol likvidovat především obchodní a transportní lodě nepřátel. Ne že by to byl problém, ale přeci jen větší vzrušení člověk zažije při boji s doprovodnými či válečnými loděmi. Zabrat dají kolikrát i dotěrná letadla, jejichž aktivita je v určitých oblastech opravdu silná. Pokud v takovém kvadrantu máte navíc hlídkovat a potápět lodě, není to nic příjemného a neustále musíte být ve střehu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Slabší obsah
Celkově vzato tvoří kampaně za německé ponorky poměrně zajímavé zpestření původního Silent Huntera 4, ale vzhledem k tomu, že jsou pouze dvě a stejně chabý počet je i nových plavidel, není to rozhodně žádná sláva. Sám jsem se divil, že po instalaci datadisku nepřibyly do herních nabídek „VÁLEČNÁ HLÍDKA“ či „RYCHLÁ MISE“ vůbec žádné nové samostatné scénáře. Myslím, že v tomhle směru autoři trochu zaváhali, protože pár historických misí navíc by rozhodně neškodilo.

Další věcí, které si nelze nevšimnout, je dabing německých námořníků, kteří mluví anglicky a nikde není možné zapnout německou řeč. Je to možná jen detail, ale mě to vyloženě tahalo za uši. Ovládání posádky a ponorky jinak zůstalo totožné jako v základní hře. Jestli tedy někdo s tímto datadiskem čekal změnu k lepšímu, tak marně.

 Stále krásná podívaná
Grafická podoba logicky nedoznala výraznějších změn. Nové jsou vlastně jen modely německých ponorek a detaily domovských přístavů. Ostatní zůstalo na stejné úrovni, což se týká i hardwarové náročnosti. Chápu, že majitelé starších strojů ze Silent Huntera 4 moc velkou radost nikdy neměli, protože po stáhnutí nejnáročnějších detailů vypadala hra skoro stejně jako třetí díl.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry v galerii

Ti z vás, kteří si mohli dovolit maximální detaily, mi ale jistě dají za pravdu, že například zpracování vodní hladiny je dodnes stále úžasné, stejně jako propracované modely plavidel. Nyní s ročním odstupem, kdy mnozí své počítače určitě vylepšili, si U-Boat Missions může bez obav vychutnat na plné detaily daleko větší skupina fandů, než tomu bylo v době vydání původní hry. A vše pořád vypadá skvěle.

Škoda jen, že herní náplň tohoto datadisku zůstala trochu za očekáváním. Cena je přitom stanovena na 599,- Kč, což není zrovna málo. U-Boat Missions u nás vyšly s českými titulky od Playmana. Překlad je obdobné kvality jako u základní hry, tedy vcelku povedený. Významných chyb jsem si během hraní nevšiml, zaregistroval jsem snad jen několik kostrbatějších výrazů či formulací. Pro neangličtináře je tak česká lokalizace rozhodně přínosem.

Související články: Silent Hunter 4 recenze, Novinky...

Bergy
autorovi je 27 let a pracuje jako vedoucí HW zákaznického servisu; psaním se zabývá více jak 7 let a kromě strategií si oblíbil i simulátory; pokud to čas a starost o rozrůstající se rodinu dovolí, věnuje se plastikovému modelářství a vojenskohistorické literatuře


 
 
Bergy
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Téma německých ponorek operujících v pro ně nezvyklém prostředí je jednoznačně originální a svým způsobem lákavé. Je to také vlastně jediná šance, jak spatřit U-Boaty v novějším grafickém enginu, kterým Silent Hunter 4 disponuje. Ovšem pouhé dvě kampaně a dva modely ponorek tvoří jen skromnou herní náplň, která rozhodně mohla být mnohem širší. Přesto, pokud jste fandy čtvrtého dílu, je pro vás tento přídavek v podstatě povinností. Vy ostatní můžete zůstat v klidu a držet palce, aby další díl (pokud někdy vznikne) byl opět z Atlantiku a se vší parádou.

Nejnovější články