Port Royale CZ - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Port Royale CZ - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

19. 5. 2003 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Obchodně-dobrodružná strategie Port Royale vás zavede do zlatého věku pirátů a bukanýrů v oblasti Karibiku. V naší recenzi se dozvíte, jak dopadl český překlad a čím se hra odlišuje od série Patrician.

Autor: Bergy
Publikováno: 19.května 2003


Obrázek zdroj: tisková zpráva Obchodně-dobrodružná strategie - asi tak by se dal charakterizovat titul nesoucí název Port Royale, který pochází z dílny německé firmy Ascaron. Tato společnost má už na svém kontě podobnou hru jménem Patrician II, kterou jsme recenzovali v druhé polovině roku 2001. Koncept obou her sice obsahuje řadu společných prvků (mimo jiné jde o námořní obchod, budování podniků, boje s piráty atd.), ale ani tak Port Royale není přímým pokračováním Patricianu II.

 Levně nakoupit, draze prodat
Port Royale se začíná odehrávat ve druhé polovině šestnáctého století, tedy v době kdy už byla objevena Amerika. Vaší působností tak bude oblast Karibiku, kde v té době vznikla celá řada nových měst a osad. Před začátkem hry si zvolíte herní čas a cíle, kterých chcete dosáhnout. Kromě časového období (v každém má nadvládu nad oblastí jiná mocnost), příslušnosti a vlajky, si také určíte, jestli budete povahově spíše obchodník nebo korzár. S touto volbou jsou úzce spjaty bonusy při získávání dobré pověsti. Když se tedy například stanete obchodníkem, vyplácí se především podnikat. Na druhou stranu nikde není napsáno, že si nemůžete občas přilepšit i nějakou kořistí z námořní bitvy, ale holt vám to nepřidá tolik na pověsti, jako kdybyste byli korzárem.

Obchody jsou v Port Royale hlavně o tom, převézt lodí nebo loděmi určité zboží z města A do města B a prodat ho se ziskem. Onen zisk z prodeje je pochopitelně klíčový, protože když budete chtít prodat své zboží ve městě, kde daných komodit mají nadbytek, můžete počítat s tím, že proděláte. Z tohoto důvodu je nutné celou oblast trochu zmapovat. Hodně vám pomůže i tištěná mapa, kterou dostanete jako bonus při koupi originální hry. V ní jsou zakreslena všechna města a hlavně tam vidíte, co které město vyrábí. Pokud se s papírovou mapou nechcete zabývat, lze využít i mapu na obrazovce. Ta má ale nevýhodu, že zachycuje pouze ta města, která jste již osobně navštívili nebo objevili. Na druhou stranu se jedině v této mapě dozvíte o aktuálních potřebách měst a i to kolikrát je dostatečným vodítkem pro vaše obchodní cesty.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Hlavně ze začátku je prakticky nutné, abyste všechny cesty a obchody řídili sami. Když si vyděláte dostatek peněz, můžete přikupovat lodě a vytvářet silnější konvoje. Případně sestavit konvojů hned několik a ty se pak rozjedou za obchody na všechny světové strany. Pochopitelně lze cesty i zautomatizovat, ale někdy je problém, že stav nabídky a poptávky se rychle mění, a pokud obchody neřídíte sami, nemusí jít vše podle vašich představ. Zapomínat nesmíte ani na to, že ve hře panuje i silná konkurence, která kolikrát doručí zboží rychleji než vy.

 Budování výrobních podniků
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ať už se stane cokoli a vy najednou máte náklad, který nelze momentálně prodat se ziskem, nemusíte se ho nutně zbavit pod cenou. Ve svém domovském městě totiž máte vlastní soukromé skladiště, do kterého můžete zboží vyskládat a prodat ho až za nějakou dobu, kdy bude poptávka a ceny příznivější. Opět si lze práci usnadnit aktivací automatického skladníka, kterému určíme za jakou cenu má zboží prodat městu. Až se cena vyšplhá na stanovenou mez, dojde k obchodu a vám se přičtou penízky na účet.

Pokud se vám nebude líbit role pouhého obchodníka, můžete se pustit do stavby vlastních výroben. Zjistíte si, co se v dané oblasti dá nejvýnosněji produkovat a podle toho vybudujete příslušnou stavbu. V mém nejbližším okolí byl například trvalý nedostatek ryb. Tak jsem založil rybárnu a najal zaměstnance. Abyste ovšem vůbec rozjeli výrobu, budete potřebovat ještě další podružný materiál. V mém případě to bylo konopí (zřejmě na rybářské sítě) a sůl. Tyto suroviny lze nakoupit buď přímo ve městě, kde ale jejich cena nemusí být zrovna příznivá nebo se pro ně můžete vypravit do okolí a pořídit je levněji. Když máte podnik dostavěný a ve skladišti všechny potřebné suroviny, rozeběhne se výroba naplno.

Výsledkem vlastní produkce je zboží, které má nějaké výrobní náklady (započítává se cena, za kterou jste nakoupili suroviny a plat vašich zaměstnanců) a pokud jste dělali vše správně, výrobní cena by měla být řádově nižší než ta, za kterou budete na trhu prodávat. Pokud nejste schopni se ziskem prodat vámi vyrobené zboží ani v okolních městech, tak jste buď nevýhodně nakoupili suroviny nebo jste špatně zvolili výsledný produkt a bude lepší se přeorientovat na jinou oblast. Mimo ryb lze vyrábět třeba maso, rum, pěstovat tabák, obilí, těžit dřevo, dolovat sůl atd.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Vzhůru do boje!
V případě, že se vám ani tato činnost moc nezamlouvá, můžete se vydat na moře s vidinou kořisti. Jestli nechcete být postaveni mimo zákon (i když jestli po tom toužíte, tak klidně můžete :), doporučuji neútočit na lodě vaší národnosti a spřátelených mocností. Naopak na lodě států, se kterými je vaše země ve válce, a piráty můžete dotírat zcela beztrestně. Jediné, co riskujete je vlastní hlava a lodě. Pokud jste ovšem dobře vyzbrojeni, lze si během chvilky výrazně vylepšit rozpočet. Žádá si to ale trochu více odvahy, než jen srabácky nepřítele poslat z dálky ke dnu. Chce to hezky přirazit k jeho boku a rozpoutat boj muže proti muži. Když zvítězíte, máte dvě možnosti. Uloupit náklad nebo zajmout lodě (z nějakého pro mě nepochopitelného důvodu nelze provést obojí ale budiž). Mě samotnému se asi nejvíce vyplatilo lodě zajmout a posléze je v některém městě prodat za hezkou sumičku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Systém námořních bojů je o něco propracovanější než dříve. Skoro by se dalo říct po vzoru Age of Sail 2. Munice je rozdělena na klasické koule, kartáče (dvě koule spojené řetězem) a šrapnely (malé kuličky). Na fyzickou likvidaci soupeře se pochopitelně nejlépe hodí obyčejné koule, ale pokud máte spíše hrabivé choutky, bude třeba nepřítele nejdříve imobilizovat kartáči (roztrhají mu plachty) a posléze jeho paluby provětrat šrapnely (likvidují posádku). Takto oslabeného protivníka pak dorazíte vítěznou bitvou na jeho palubě a dál už to znáte. Celkově to vypadá docela jednoduše, ale taková procházka růžovým sadem to zase není.

Chápu, že každému boje asi moc nesednou, ale jsou součástí hry a dříve nebo později se jim zkrátka nevyhnete. Piráti jsou všudypřítomní a na dlouhých cestách si na vás počíhají. Na druhou stranu, pokud máte v bitvě jasnou přesilu a nechcete se zdržovat, lze nechat výsledek boje vygenerovat automatem, což občas docela přijde vhod. Při vyrovnaných silách už je generování výsledků nejisté, takže bych raději doporučoval převzít manuální kontrolu nad vašimi loděmi . V případě, že na začátku souboje vidíte, že nemáte moc šancí (protivník je např. moc silný) můžete se pokusit i o útěk a když soupeř nemá rychlejší loď jak vy, není problém mu zmizet.

 Vývoj postavy a odhalování příběhu
Abyste se během hry nenudili, tak si vás (zpočátku jednou za čas a později v podstatě neustále) zve na kobereček guvernér vašeho domovského města, který vám zadává určité úkoly. Některé z nich vám dokáží vynést i pěkné penízky, ale zase jsou vázány časovým limity, které musíte dodržet, jinak máte smůlu. Jedná se třeba o rychlé doručení léku pro dceru přítele guvernéra, dodávky určitých druhů zboží na některé tržnice atd. Pak tu jsou i mise, které vám nevydělají ani korunu, ale zase vám vylepší reputaci a tu si musíte hlídat, kvůli vlastní popularitě. V takových případech máte za úkol objevit například nová města, která ještě nejsou na mapě či obstarat patřičné suroviny, jenž poputují do staré dobré Evropy apod. Splněné mise jsou odměňovány pochvalou se slovy díků a ty, které nezvládnete, pochopitelně vyvolají u guvernéra zcela opačné reakce.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Takto zaměstnávat se můžete nechat i v dalších městech. Zvláště tam, kde byste si přáli postavit nová skladiště či výrobny, se to hodí asi nejlépe. Zatímco v domovském městě máte automaticky (díky své popularitě) stavební povolení, jinde, kde vás nikdo nezná, to tak slavné není. Abyste si tedy mohli obstarat stavební povolení, musíte si nejdříve vydobýt úctu a uznání tamějších obyvatel, což se dá zařídit právě plněním úkolů tamních guvernérů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V každém městě je přítomna správná putika, kde si jednak můžete najmout kapitány pro své konvoje (každý nový konvoj musí mít svého kapitána), zkusit si přivydělat při hře v kostky nebo si popovídat se zajímavými lidmi. Sem tam to doopravdy stojí za to. Při jednom takovém rozhovoru se setkáte i s dávným přítelem vašich rodičů. Dáte se do řeči a dozvíte se něco z tragické minulosti vaší rodiny. Konkrétně o únosu vaší matky o jejímž dalším osudu nemáte zatím žádné informace. Dostanete ještě tip, kde hledat další indicie, ale má to háček. Musíte dosáhnout určitého povýšení, aby se s vámi určití lidé vůbec bavili, takže se zase vrátíte ke své předešlé činnosti a až později v pátrání pokračujete. Tento příběh je jinak docela hezké zpestření hry. Podobně jako když se k vám přimotají opilci se svými báchorkami v podobě hádanekm, jak najít poschovávané pirátské poklady. Pokud nebudete mít zrovna co na práci, můžete se pokusit rozluštit hádanky a ony poklady doopravdy najít. Lehké to ale rozhodně nebude.

 Hezká grafika a nízké nároky
Grafické zpracování je v mnoha ohledech ještě lepší než u Patricianu II a to už je co říci, protože i tam byla grafika výborná. Izometrický pohled ve městech samozřejmě zůstal zachován, ale všechna krajina, stavby a domečky jsou ještě mnohem fantastičtější. Zde opravdu nemohu nic vytknout.

Trochu razantnější změnou ale prošly všechny lodě, které jsou nyní ve 3D. Sice nejsou tak roztomile malované jako předtím, ale při samotných bitvách jistě oceníte i třetí rozměr všech modelů. Lodě se na moři pohupují, naklánějí a zatáčejí zcela plynule a přirozeně. Znázorněno je i poškození v podobě trhajících se plachet, požáru lodi a na palubách je dokonce možné spatřit pohybující se posádku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jak ve městech, tak na volném moři je možné plynule přibližovat a oddalovat pohled. Kromě námořních bitev však zoom moc nevyužijete, není zkrátka potřeba. Hru jsem testoval na počítači Athlon XP 2200+, 512 DDR a GF Ti4400 a vše běhalo bez sebemenších problémů i ve vysokých rozlišeních. Výrobce hry udává jako minimum pouze PII 450 Mhz, 64 MB RAM a 16 MB 3D kartu, což je na dnešní dobu velmi přijatelná hardwarová náročnost. Port Royale by si tedy podle všeho měli vychutnat i majitelé slabších strojů.

 Česká lokalizace
Pokud jste pravidelnými čtenáři našich herních novinek nebo jste si už prohlédli obrázky, jistě vám neuniklo, že Port Royale je v kompletní české lokalizaci. Čeština je podle mého názoru v této hře velmi užitečná, protože se nejedná o klasickou strategii. Nalézá se zde množství textů, každou chvíli dostáváte nějaké úkoly, které je třeba rychle a do detailů pochopit. Obchodní bilance, rozhovory, přehledy, stavy na skladech, soupisy zboží atd. - to vše jsou položky, které musíte neustále sledovat a hlavně jim rozumět.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Mluvená řeč se zde naštěstí pro lokalizátory nevyskytuje, takže jejich úloha byla v tomto směru o něco jednodušší. Přeloženy jsou tedy všechny texty, tlačítka a volby. Až do této chvíle by se mohlo zdát, že vše je v naprostém pořádku, nicméně pár nedostatků v překladu se přeci jen najde. Jednou z nejvíce bijících věcí do očí je asi překlad anglického slova „barrel“, které se sice do češtiny dá přeložit jako barel, ale také jako sud. Nevím jak kdo, ale pod pojmem barel si já osobně představím oválnou plechovou nádobu a vzhledem k tomu, že se hra odehrává na přelomu 16. a 17. století, přikláněl bych se daleko více ke slovu sud. Bohužel ve hře jsem na mnoha místech narazil na skutečnost, že mám tuhle naložit XY barelů nějakého zboží, a že za každý barel dostanu takovou nebo makovou cenu.

Docela zaskočen jsem byl i v tutoriálu, kde jsem měl kliknout na loděnici a stisknout tlačítko „náklad“. Tohle byl tedy opravdu oříšek, protože takovou volbu v loděnicích prostě nenajdete. Ve výsledku mi došlo, že se překladatel utnul a zaměnil loděnici s doky. Jedině v docích si totiž můžete naložit náklad.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

Jiným dost viditelným nedostatkem je záložka národy ve vašem deníku. Zde se zobrazuje graf vývoje obyvatelstva celé oblasti. Ve spodní části by měli být do češtiny přeložené názvy měsíců. Nějakým nedopatřením se ale jednotlivá slova překrývají, takže tam ve výsledku je jakýsi souvislý slepenec, který je prakticky k nepřečtení. Textů je ve hře celkem dost a tak se místy setkáte i s trochu kostrbatými formulacemi českých vět. Ne že by člověk nepochopil smysl textu, ale zkrátka poznáte, že to není úplně ono a chtělo by to ještě vylepšit.

 Pár slov závěrem
Když vezmu všechny zmíněné nedostatky v překladu, tipoval bych, že lokalizace je teprve ve fázi betatestingu. Po našem dotazu jsme ale byli firmou Top Distributor (zajišťuje lokalizaci a distribuci této hry v ČR) ujištěni, že verze překladu, kterou nám zaslali, je opravdu finální. Pokud byla tato informace pravdivá, pak nezbývá než doufat v brzký patch, který vše napraví do úplného pořádku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celkově je ale Port Royale vynikající hrou, kterou jsem si podobně jako Patrician II velmi oblíbil. Hlavně ta volnost, kdy si můžete dělat co chcete a co uznáte za vhodné, je opravdu výborná. Někomu možná přijde obchodování trochu nudné, ale já jsem opačného názoru. Navíc vás nikdo nenutí pořád obchodovat nebo budovat nové výrobny. Může se z vás stát například korzár, který bude postrachem moří a vydělávat si budete válečnou kořistí. Možností je zkrátka spousta a obrovským plusem je, že pokaždé můžete hru hrát trochu jinak.

Stáhněte si: Demo, Minihra, Trailer, Cheaty, Další obrázky z české verze

Související články: Novinky, Patrician II recenze (10/2001)

Bergy
autorovi je 24 let, pracuje v IK+EM jako správce ekonomického systému a specializuje se na strategie všeho druhu (všechny články autora)



 
 
Bergy

Verdikt:

Povedená obchodně-dobrodružná strategie z prostředí Karibiku. Je jen na vás zda si vyberete kariéru prosperujícího obchodníka či krvelačného korzára. Hra je navíc v kompletní české lokalizaci, která by ale místy potřebovala ještě doladit.

Nejnovější články