Bob Came in Pieces - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

Bob Came in Pieces - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

11. 5. 2010 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Mimozemšťan ztroskotal na jakési planetě. Aby se mohl vypařit, musí složit loď, při přistání rozmlácenou na hadry. A s fyzikálními hádankami byste mu měli pomoci...

Autor: mindwarp.cz
Publikováno: 11. května 2010
Verze: PC/anglická/Steam
Doba recenzování: 1 týden


Obrázek zdroj: tisková zpráva Mimozemšťan Bob ztroskotal na jakési planetě. Aby se odtamtud mohl zase vypařit, musí dát dohromady svou loď, kterou při přistání rozmlátil na mraky. A s tím byste mu měli pomoci...

Nouzové přistání
Náš obtloustlý mimozemšťan Bob pracuje v call centru a se svou prací je nadmíru spokojen. Zkrátka mu vyhovuje celý den sedět a žvanit do telefonu. Jednou takhle spěchá ve své lodi do práce meziplanetární cestou, která by měla být bezpečná, ale narazí do něj meteorit a tak je nucen přistát na nejbližší planetě. Planeta bohužel není obydlena, není zde opravna vesmírných lodí a tak si Bob s nalezením svého ztraceného hyperpohonu musí poradit sám.

Základní princip hry v podstatě kopíruje klasický Lunar Lander, tedy přistávání s měsíčním modulem, jenže zde nemáte omezené palivo a nemusíte si dělat hlavu s křehkostí lodi. Místo toho budete řešit různé puzzle a překonávat překážky, k čemuž využijete možnost upravit si loď podle potřeby. Můžete na ní do osmi pozic montovat různé tyče, klouby, trysky, odpuzovací a přitahovací paprsky, rakety, a tak dále. Montáž probíhá pouze na vyznačených místech, která slouží také coby checkpointy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Počáteční levely jsou velmi jednoduché a prošel jsem jimi za chviličku. V pozdějších fázích ale už značně přituhává. Když už třeba přijdete na to, jak následující překážku odstranit, bývá občas problém jí projít. Není totiž vždy úplně snadné správně přestavěnou loď vmanévrovat tam, kde jí chcete mít. Tak například v levelu, v němž musíte některé překážky odstranit tak, že je zapálíte tryskou vaší lodi, mi trvalo asi patnáct minut otravného zkoušení, než se mi to povedlo – a to jsem měl vše namontováno správně.

Poklidná frustrace
Na fyziku musíte při hraní myslet neustále, protože pokud třeba postavíte příliš těžkou konstrukci na jedné straně lodi, tak bude špatně nebo vůbec létat opačným směrem. Vycentrovat těžiště je tak většinou nezbytné. S vahou se tu zkrátka počítá všude, ať už jde o pohyb vaší lodi, nebo o překážky, z nichž na některé musíte mít dostatečnou váhu k jejich aktivování.

Fyzikální hádanky jsou de facto jedinou náplní hry a jsou poměrně povedené, některé i dost složité. Docela zvláštní je, že ve hře nejsou žádní nepřátelé, nemůžete se zabít, ani nic podobného. Myslím si, že právě díky absolutní nenásilnosti lze hru doporučit i velmi malým dětem. Nicméně logických her, které dokáží potrápit mozkové závity kdekoho, je a vždy bylo docela dost a tak mi tento fakt jako extrémní plus nepřijde. Navíc by možná bylo lepší, kdyby autoři zvolili jednodušší koncept, třeba aby hlavní objekt ve hře uměl jen několik věcí a složitost hádanek byla řešena jinak.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Takhle jsem vždy dorazil k nějaké překážce a zkoumal, jak asi funguje a pak trávil nepříliš zábavné chvíle vymýšlením, jak přestavět loď. Poté zase k překážce, zase zkoušet, opět zpět ke stavění lodi a tak pořád dál. Frustrující? Docela ano, a tím spíš, že i když máte loď pro následující překážku naprosto korektně přestavěnou, tak to ještě neznamená, že půjde vše hladce. Vše je vypočítáno na milimetry, jenže vy s vaší lodí tak přesně pohybovat nedokážete. Alespoň potěší, že si můžete uložit vámi navržené varianty lodi a poté je rychle vyvolat.

Na konci levelu se vždy nachází jakýsi teleport, čili konec kola. Po dokončení levelu se odemkne přístup do dalšího, přičemž můžete navštěvovat i ty předešlé. Dohromady jsem kol napočítal čtrnáct, což se mi zdálo tak akorát vzhledem k tomu, že některá mohou zabrat i půl hodinky času. Vaše výsledky pak můžete porovnat v on-line tabulkách na internetu přes Steam. Hra také podporuje Steam Cloud.

Barvičky jak od Disneyho
Grafika není zlá, je jednoduchá, čistá, komiksová, veselá. Možná až příliš. Popravdě, mám hodně rád skandinávské hry, filmy, knihy a tak podobně, ale u Boba bych původ ze Švédska netipoval ani náhodou. Synonymem pro severskou tvorbu jsou u mě zadumané scenérie, ledové pláně a hustá, melancholická až depresivní atmosféra. Ale Bob nemá ani jedno z toho.

Jde o roztomilou hru se zpracováním připomínajícím rozjuchaný animák od Disneye a možná, že právě ten vlezlý a rádoby roztomilý zjev by mohl někomu vadit. Přiznám se, že mně právě tohle docela vadilo a to přesto, že mám dobře udělané dětské hry většinou dost rád. Nejspíš se autoři snažili o nějaký humor, nadsázku, ale vtipné ani roztomilé mi to nepřišlo vůbec. Obtloustlý mimozemšťan Bob mi byl prostě nesympatický a jsem docela rád, že při samotném hraní ho nevidíte.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Vlezlá a protivná by vám mohla možná přijít i hudba. Není zlá technicky, spíš se mi zdála málo nápaditá, málo rozmanitá. Neustále se všude opakuje jeden hudební motiv o pár notách, jenž se nijak příliš nemění. Každopádně v tomto ohledu se musíte sami rozhodnout podle screenshotů, videí, nebo lépe podle dema.

Bob Came In Pieces je celkem slušná logická hra. Ovládání lodi ve stylu Lunar Lander je docela návykové, ale celkem mě zklamalo, že vlastně o to létání a přistávání ani tolik nejde. Jde o dloubání do překážek a zkoušení, jak se dostat dál. Ve spojení s prázdnými levely, pro někoho otravnou hudbou a grafikou, občasnou frustrací a ne úplně zázračnou zábavností, si myslím, že jde jen o lehce nadprůměrný titul, který díru do světa neudělá.

zdroj: Archiv


vlastní video z hraní

mindwarp.cz
autorovi je 24 let, studuje uměleckou školu se zaměřením na multimédia a mezi jeho hlavní zájmy patří tvorba hudby, kterou prezentuje na svých stránkách, kde jste vždy vítáni



 
 
mindwarp.cz
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Řešení fyzikálních hádanek a létání s vaší lodičkou je docela fajn, nicméně se může dostavit frustrace, nuda nebo obojí naráz. Přestavování loďky možná zní jako dobrý nápad, ale příliš zábavné mi to nepřišlo a vlastně nic mě nelákalo hrát hru dál, natož pak znovu. Letitý Lunar Lander je asi stále lepší zábava, ačkoliv cena 7 eur za Boba není vysoká.

Nejnovější články