Turok - dojmy z dema
zdroj: tisková zpráva

Turok - dojmy z dema

19. 1. 2008 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

V xboxovém demu jsme letmo otestovali znovuzrozenou reinkarnaci dinosauřího bijce Turoka, který si to rozdá s pravěkými ještěry již brzy i na PC.

Autor: Michal Jonáš
Publikováno: 19.ledna 2008
Verze hry: demo/anglické/X360
Doba hraní: jeden večer

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Ještě v zimě se do obchodů dostane znovuzrozená reinkarnace dinosauřího bijce Turoka (Xbox 360, PS3, PC), což znamená opět klasickou 3D akci v duchu původního originálu z roku 1997 (Nintendo 64). Zhruba pět let po posledním dílu Evolution se na Xbox Live (a později i na PSN) představila demoverze zvící 1.2 GB. Ta v singleplayerové misi obsahuje jak temné jeskynní komplexy, tak i daleko hezčí venkovní prostory džungle na planetě, kde došlo ke genetickým experimentům.

Pozor na ještěry
Ze vzduchu je sestřelen hlavní hrdina Joseph Turok, toho času člen speciální vojenské jednotky Wolf Pack, mající za úkol zajmout bývalého mentora Rolanda Kanea. Jenže všechny oblasti planety jsou zamořeny nejen prehistorickými potvorami, ale také nepřátelskými vojáky. Ryze standardní zápletka pak potvrzuje vesměs dávno zažité prvky kované first-person střílečky, kterou Turok bezesporu je. Unreal Engine 3 odvádí vcelku dobrou práci, když potěší hlavně animované nebe nebo pěkně vymodelovaná džungle. Její barvy příjemně reálné, nikoli přehnaně syté. Pravěcí ještěři, opět hlavní lákadlo hry, jsou uvěřitelně rozpohybovaní a rádi si zgustnou hlavně na nepřátelských vojácích, takže vám ušetří práci.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Vaše postava spolupracuje s ostatními členy týmu, ale patří ji podřízená hodnost, takže vás spolubojovníci často úkolují. Ve spolupráci s grafickým ukazatelem směru postupu vás tak hra jemně navádí, kudy máte jít dál. Trošku podivný je dabing, protože lakonická a jakoby mimochodem pronesená nadávka kolegy Sladeho, zrovna když ho cupuje prehistorická potvora, do kontextu scény moc nepasuje. Ani vystřelit do skály nezkoušejte, protože následující záblesky na kameni moc realisticky nepůsobí. Stejně tak se některé stromy a křoviny kývají ve větru, jiné těsně vedle stojí zcela v klidu, i když na ně fouká úplně stejně.

Bohatá výzbroj
Pochválit mohu bezproblémové a intuitivní ovládání, nabízející i pár vychytávek. Těmi jsou hbitý úskok do strany při napadení krvelačnou faunou, nebo náramně fungující palba z dvojice zbraní najednou. Zvláště kombinace samopalu a brokovnice dovedně pokrývá delší i kratší vzdálenosti. Když je pak výměna zbraní přes chytré využití všech směrů digitálního kříže opravdu blesková, nemusíte se o nedostatek olova vůbec bát. Turok má ještě v záloze tichou kuši pro odstřel na delší vzdálenosti, protože právě tento samostříl disponuje největším zoomem při zacílení.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hryv galerii

Hra potěší i vyznavače tiché práce, jelikož Turok umí velice dovedně zacházet s nožem, načež následná likvidace nepřítele či zvířete ze zálohy chladnou čepelí je velice působivá. Plná hra by měla nabídnout kromě single kampaně také multiplayer až pro 16 hráčů, ten ale v demu není přítomen.

Nový Turok mě tak podle dema nijak nezklamal, ale ani nějak více nezaujal. Obvyklou střílečku v zajímavém prostředí nicméně vylepšuje výborné ovládání a pěkné ztvárnění zvířecích nepřátel. Na finální verdikt si ovšem musíme počkat ještě několik týdnů.

zdroj: Archiv


Turok creatures trailer - stažitelná verze (20 MB, high-res)

Stáhněte si: Trailery, X360 demo je dostupné z Xbox Live

Související články: Novinky, Turok Evolution recenze (2003)



Michal Jonáš
autorovi je 30 let, pracuje jako IT specialista v právní firmě a herní novinařině se věnuje skoro 10 let v mnoha internetových i tištěných médiích; vede si www.gamesblog.cz; mezi jeho záliby patří modelářství a deskové hry


 
 
Michal Jonáš

Nejnovější články