Super Taxi Driver - první dojmy
zdroj: tisková zpráva

Super Taxi Driver - první dojmy

13. 7. 2000 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Super Taxi Driver - první dojmyAutor: Chaos & GOnDaRPublikováno: 13.července...


Super Taxi Driver - první dojmy

Autor: Chaos & GOnDaR
Publikováno: 13.července 2000

Šílení taxikáři
Crazy taxi je hra dostupná jen na Dreamcastu. Ale nyní se zde rýsuje alternativa i pro majitele PC, kteří nechtějí své těžce vydělané peníze investovat do této herní mašinky. Tou alternativou je italský KingCabTeam. V Super Taxi Driverovi, jehož vydání bylo oznámeno na třetí čtvrtinu tohoto roku, dostane hráč v podstatě stejné úkoly, jako v Crazy Taxi. A doufejme, že zažije i stejně zábavy.

Hlavním cílem hry je pomoci X lidem dostat se z místa A do místa B a když dosáhnete určité kvóty, postoupíte do dalšího levelu či části města s vydělanými penězi a vaším score. To vám bude přidělováno na základě spokojenosti vašich zákazníků a může se proměnit i na bonusové sekundy navíc. Na začátku máte kolem jedné minuty a zákazník bude tím spokojenější (a vyděláte víc peněz a dostanete větší score a bonusové sekundy), čím dříve ho do jím určeného místa dopravíte.

Ale rychlost není jediným kritériem úspěchu. Zákazníci jsou různí, preferují různé styly jízdy. Každopádně času nikdy mít nazbyt nebudete a tak i když se jim to líbit bude či nebude, musíte sebou vždy pořádně hodit. Je ve vašem nejlepším zájmu vyhodit zákazníka co nejdříve, jestliže se vám to podaří v určeném čase, po nějaké době se dostanete do dalšího levelu, jenže když se budete flákat, na poslední „misi“ vám zbyde všehovšudy třeba jen 35 sekund a to pak při nejlepší vůli zvládnout nepůjde.

Navigační šipky
Když míříte k místu, kde máte vašeho pasažéra vysadit, bude vám pomáhat zelená šipka ukazující směr na místo, které je taktéž vyznačeno zeleně. Velkým pomocníkem je také vzdálenost k místu určení a malý obrázek zobrazující okolí onoho místa. To eliminuje bloudění a zajíždění do nesprávných ulic.

Když potřebujete vyzvednout pasažéra, sledujete pro změnu červenou šipku poletující nad vaším taxíkem. Vyzvedávání lidí je těžší, protože nejsou nijak vyznačení a ani zde není vzdálenost či vzhled místa, kde zákazník stojí. Většinou to není problém, jen někdy, když na stejném plácku stojí maníků víc. A když čekáte na nesprávného člověka, sekundy se sčítají... a těch opravdu nikdy nemáte dost.

Vyberte si...
Na výběr dostanete ze tří aut, přičemž jen jedno z nich má nejblíže ke žlutému klasickému taxíku používanému v USA. Jsou zde rozdíly v rychlosti, ovládání a akceleraci, ale i když je to vždy popsáno v jakýchsi grafech, na silnici se příliš rozdílně nechovají. Jestliže se ve hře dostanete opravdu daleko a vyděláte spoustu peněz (čím dále od domova, tím větší platby), dostanete přístup k bonusovým vozům.

Auta zde nejsou robustní a téměř nezničitelná, jako tomu bylo v prvních Need for Speedech, každé otloukání má na jejich stav vliv. Nejen že bude celé auto po čase připomínat rozdupnutou plechovku, bude také ztrácet rychlost a čas jsou peníze…a s tím zmizí vaše šance na získání bonusových sekund. Vypadá to, že auta se totálně zničit nedají, můžete to většinou k zákazníkovi stihnout, i když vaše auto vypadá jako po deseti nabourání do tiráku.

Místa kam zajet
Navigace městem může být někdy složitější, ostatní auta v ulicích vám život také znepříjemní, ale pravdou zůstává, že největším nepřítelem bude složitá struktura města kombinovaná s časovým limitem. Nejsou zde značky, které by vám říkaly jaká je maximální povolená rychlost, ale podle zmatku a troubení ostatních aut si můžete být jisti, že jezdíte opravdu mnohem rychleji, než je povoleno. I když vzhled map měst je fajn a neopakující se, výškové rozdíly zde příliš neexistují. Největší výstup nebo sestup s vaším autem zažijete při sjíždění a vyjíždění na chodník. Trocha kopečků by rozhodně neuškodila.

Projíždění stromů a keřů není v běžném životě příliš dobrým nápadem, ale zde to vypadá, jako by byly vytvořeny ze solidní kalené ocely, prostě se ani nehnou. Transparentní textury listů stromů jsou na tom stejně, ale kdyby tomu bylo naopak, hra by se mnohem zjednodušila, protože by zde bylo mnohem více možností jak projet. Na křižovatkách se můžete rozhodnout jestli zpomalit a project jí hezky v poklidu nebo jí prosvištět plnou rychlostí. Většinu času ale opět budete nahánět ony drahocené sekundy, takže v úvahu v převážné míře připadá druhá možnost. Samozřejmě přitom máte nad svým autem mnohem menší kontrolu. Ale to je risk.

Lidičky

Beta verze hry, kterou jsme obdrželi, byla téměř celá v italštině. Nikdy jsem italsky plynně nemluvil a můj slovník není o mnoho větší než „espresso“, ale občas jsem pochytil náznak, že pasažéři si přejí zrychlit či zpomalit. Je zde také nějaký chlápek vypadající jako kovboj, který pořád něco vykládá a když řežu zatáčky, tak nadšeně vyřvává něco jako „jupíí“ :P

Taktéž jsou zde pasažéři, kteří začnou lamentovat po každém větším zrychlení nebo naražení do čehokoliv. Ženy mají v nadávání ještě lepší intonaci a nejlépe (či nejhůře) jsou na tom bussinesmani s jejich kufříky. Nejspíš si ve vašem taxíku vynahrazují nudnou práci v kanceláři či na jednáních…

Super Taxi Driver se dá naučit velmi rychle (protože je zde toho na učení poměrně málo) a dá se s ním velmi dobře zabavit. V základu stále bojujete proti časovým limitům a rozhodujete se, která cesta bude nejvhodnější a nejrychlejší. Grafika by se měla ještě zlepšit, to co jsme viděli vypadá v pohodě, ne nijak přehnaně revoluční, ale rozhodně neurazí.

V součastné době je hra z 90% v italštině, i když pár anglických slov použito bylo, především v HUDu. Ve finální verzi bude samozřejmě v angličtině vše. Ale i italština má něco do sebe, především ta mluvená herními charaktery. V kombinaci s menšími auty a celkovou atmosférou hry máte občas pocit, jako byste projížděli ulicemi Říma nebo jiného velkého italského města. Tato hra si nedává za cíl vyhrát všechna mezinárodní ocenění v dokonalosti, ale zábava je to celkem příjemná.

Chaos & GOnDaR



Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva



Zvětšit

Nejnovější články