Stronghold - první dojmy
zdroj: tisková zpráva

Stronghold - první dojmy

25. 9. 2001 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Stronghold je středověká ekonomicko-válečná strategie s ambicemi pokořit Age of Empires. Povede se to?Čtěte dojmy z dema.


Stronghold - první dojmy

Autor: Dreb
Publikováno: 25.září 2001

 Překoná Stronghold slavné Age of Empires?
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ze všeho nejdříve bych si dovolil malé zamyšlení. Možná se to bude zdát od věci, ale po přečtení tohoto článku byste měli pochopit, proč jsem se tím zabýval. Takže - proč se Age of Emipres 2 (AOE2) drží tak dlouho mezi nejoblíbenějšími a nejhranějšími tituly svého druhu? Odpovím si sám. Za prvé má AOE2 výborně vyváženou hratelnost, za druhé nabízí mnoho cest vývoje, za třetí je velmi dobře vybalancovaná ekonomická a vojenská stránka hry a za čtvrté obsahuje pěknou grafikou. To bychom tedy měli. A teď ještě druhá otázka. Proč nebylo AOE2 již dávno překonáno nějakým novějším titulem? Odpověď je nasnadě. Doposud žádné jiné hře se totiž nepovedlo skloubit výše zmíněné čtyři body a přidat ještě něco navíc. A co na to Stronghold?

Take 2 a Firefly Studios spojili své síly a brzy na nás vyrukují se svojí novou strategií, jejíž cílem není nic menšího než sesadit z trůnu dosud vládnoucí AOE2. Zda se jim to podaří, zatím nemůžeme s jistotou tvrdit, ale první dojmy z hraní dema jasně naznačují, že by tomu tak skutečně mohlo být. A o co že má ve hře jít? Jelikož jsem se již zmínil o AOE2 je vám asi jasné, že půjde o něco podobného. Ano, je to tak. Malou změnou ale bude to, že nebudete procházet jednotlivými epochami, ale vaším hlavním úkolem bude stavět, chránit a rozvíjet svoji vlastní pevnost.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Obsah misí v demu
Demo hry Stronghold nabízí dvě zcela odlišné mise, přes které se Vám snaží přiblížit a představit hru. Na první z nich si určitě s gustem smlsnou militantněji založení hráči. Vaším úkolem je totiž po stanovenou dobu udržet pevnost proti nájezdům nepřátelských rytířů, kteří jsou dle svého zjevu a chování pojmenováni The Rat - roztěkaný, bojáclivý a zákeřný a The Pig - tlustý s odpornými stravovacími návyky (v plné verzi hry budou proti vám stát ještě dva další nepřátelští rytíři a to The Wolf a The Snake). Každý rytíř bude navíc používat strategii poplatnou svému jménu. Vraťme se ale k demu a k první misi. Jak jsem již řekl, vaším úkolem je bránit pevnost a abyste to mohli splnit, budete potřebovat vojáky, kteří vám ve vašem nelehkém úkolu pomohou. Abyste je ale uživili, musíte nejdříve rozhýbat ekonomiku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jelikož již ale základní budovy jako je pevnost (základní budova ve hře, ve které přebývá hlavní rytíř, čili vy), sklad potravin, sklad produktů, lovecké sruby a dřevorubecké chýše stojí, máte to trochu usnadněné. Přesto ale ne jednoduché. Vybalancovat totiž výrobu tak, aby byl všeho dostatek a nikdo nestrádal, není snadné. Když bude v hradu hodně lidí, budou hodně jíst a brzy vám dojde jídlo, když jich bude málo, nebudete mít dostatek rekrutů a nenaverbujete dostatečně silnou armádu. Můžete snížit daně, ale to vám zase dojdou peníze a tak dále, a tak dále. Však to sami znáte z podobných her.

Druhá mise se nese v mírovějším pojetí. Vaším úkolem není ani se bránit ani nikoho napadat, ale splnit královský požadavek na dodávku určitého počtu zbraní do čtyř let. Kolik zbraní máte dodat, záleží na obtížnosti, ale již při normální se dosti zapotíte. Toliko tedy k misím a teď se pojďme na grafiku.


 Roztomilá a přehledná grafika
Grafické zpracování hry patří bezesporu mezi vysoký nadprůměr. Sice se mi občas zdálo, že jsou zvláště v odlehlých částech mapy špatně zpracovány přechody mezi jednotlivými krajinnými reliéfy a taktéž jsem objevil pád dalších malých chybek, ale domnívám se, že jde jen o neduhy dema a v plné hře bude doufám vše v pořádku. Příjemným zpestřením hry jsou i animace důležitých momentů hry a zpráv o chystaných útocích, které se odehrávají v pravém dolním okně.

A teď k budovám. Jednotlivá stavení jsou propracovaná až do velmi titěrných detailů a taktéž i animace všech postaviček ve hře vypadají velmi pěkně, jen nechápu, proč výrobci luků chodí jako po obrně, ale budiž. Hezké je i provedení stromů a animace lesní zvěře. Taktéž co se hudebního doprovodu, zvukových efektů a mluveného slova týče, je vše v naprostém pořádku, nic neruší, nic nepřekáží.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Stavba budov a výcvik
Stejně jako v AOE má každé zaměstnání jinak oblečené človíčky, kteří se rekrutují z řad obyčejných vesničanů. A tady přichází Stronghold s velmi zajímavým nápadem. Není totiž nikoho potřeba pro určité povolání cvičit a jakmile něco postavíte, automaticky se jeden z vesničanů, kteří zrovna nemají co na práci a potulují se kolem táborového ohně, sebere a ujme se ho. Taktéž pokud stavíte nějaké budovy, netrvá to jako u jiných her nějaký ten čas, ale budovy jsou postavené ihned, což urychluje a zpříjemňuje hraní.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V demu jsou vám k dispozici jen pouhé dva druhy jednotek a to lukostřelci a halapartníci. Lukostřelce je vhodné postavit na hradby a pokud možno co nejblíže ke košům s ohni, jichž mohou využívat k zapalování šípů. Halapartníci jsou zase určeni pro boj zblízka a je vhodné je postavit před hradby, aby odráželi útoky vojáků, o které se nepostarají lučešníci. Abych nezapomněl, dokonce máte i jeden katapult. Nepřítel naproti tomu disponuje lukostřelci, halapartníky, vojáky s řemdichy, katapulty, vojáky s dobývacími žebříky a vojáky s ochrannými proutěnými barikádami.

 Ovládací vychytávky
Když stisknete a podržíte pravé tlačítko, objeví se před vámi speciální menu, pomocí kterého můžete otáčet hrací pole o devadesát stupňů, přibližovat a oddalovat mapu, nebo srovnat vše na stejnou nadmořskou hladinu, abyste měli větší přehled o tom, co kde stojí a taktéž vypnout všechna okna, abyste se mohli ve válečné vřavě lépe orientovat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Stronghold demo se hraje opravdu dobře a jestli plná verze hry nabídne vše, co slibuje, máme se opravdu na co těšit. Jestli mi nevěříte, zkuste si Stronghold demo zahrát sami a uvidíte...

Dreb
připravil: jd





Nejnovější články