MotoGP 07 - dojmy z dema
zdroj: tisková zpráva

MotoGP 07 - dojmy z dema

13. 8. 2007 20:20 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Detailní projížďka dvěma okruhy motocyklových závodů nastínila veliký pokrok od minulého dějství.

Nedávno uvolněné demo pro Xbox 360 již na první pohled ukazuje veliký pokrok od minulého dějství, které na této next-gen konzoli nijak výrazně neoslnilo. Velmi stylový a přehledný interface, kopírující nový vizuální manuál seriálu MotoGP, ukrývá ochutnávku dvojice okruhů. Zámořská trať Laguna Seca přísluší ke kolonce šampionátu aktuální sezóny, jejíž simulaci výhradně v královské kubatuře si ostatně hra bere na paškál. Oblíbený „civilnější“ režim extrémních závodů zase prezentuje krátká dálniční smyčka umístěná do Německa, čili i tentokrát se setkáme se závody smyšlených strojů v rozmanitých světových lokacích. Mezi nimi nebude tradičně chybět ani stará Praha a v režimu MotoGP samosebou ani brněnský Masarykův okruh.

Ještě před startem závodu v demu jistě potěší možnost kompletní volby funkcí tlačítek, která prozradí i samostatné ovládání přední a zadní brzdy. Po startu je ale ihned cítit, že zdejší jízdní model v obou režimech hry ctí bezvýhradně arkádový styl a mnoho na tom nezmění ani osobní nastavení míry simulace v procentech. Plná simulace pak zařídí menší stabilitu motocyklu a ruku v ruce s tím i větší tendenci k “highsliderům“ a smykům obecně. I když demo nabízí pouze zmíněnou dvojici tratí v singleplayeru, z nabídky lze vyčíst i něco dalších jízdních módů. Tedy můžete očekávat ještě všudypřítomnou časovku, rychlý závod, roční šampionát, ale také déletrvající kariéru a očekávaný online multiplayer až pro solidních 16 živých jezdců.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Kromě neznámého amatéra pro extrémní závod demo obsahuje ještě „profíka“ Nickyho Haydena, ale zmiňuji ho hlavně proto, že každý jezdec mistrovství nese i stručnou tabulku se svými statistikami a úspěchy v předešlých ročnících šampionátu. V tomto někteří jistě ocení malou nápovědu, kterak si vybrat toho svého jezdce. Ale zpátky na horký asfalt, který je vždy při nahrávání tratě včetně svého okolí velice efektně představován z ptačího pohledu jakoby z vrtulníku. Ovšem škoda, že pěkný obrázek ruší přehled dosažených úspěchů, kterýžto je v demu samosebou čistý jak lilie. Pro všechny režimy jízdy platí společných šest náhledů na jezdce, ovšem řádně použitelné jsou nejvýše dva zpoza motocyklu. Právě ony nechají vyniknout nebohého pilota při častých pádech, ať už vinou soupeřů, nebo neopatrné jízdy.

Nicméně tyto karamboly nepůsobí moc reálně a jezdec sebou vždy tak bleskově žuchne, že pořádně ani nevíte, proč si vůbec tak rychle ustlal. Daleko lepší výsledek pak nabízí naprosto vynikající grafické ztvárnění obou přístupných tratí. Nebe je sice stále ještě statické, ale okolí okruhů hýří životem snad jako nikdy předtím. Z komínů se kouří, nebe okupují přenosové vrtulníky a občas i rychle se vzdalující letadlo. Animované masy 3D diváků fotí o sto šest a občas odpálí i dýmovnici, ale velkou pochvalu si hra zaslouží za čilý dopravní ruch kolem trati. Např. na severoamerickém okruhu často spatříte v reálu viděné jezdce za řidítky skútrů, jak po servisní komunikaci vozí VIP návštěvníky a fotografy!

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Naproti tomu si nelze nevšimnout i několika pih na jinak vymydlené tvářičce MotoGP 07. Jednak v písku mimo asfalt nenechávají motorky vůbec žádnou stopu - o nanicovatém efektu kouře a prachu ani nemluvě - ale chybějící obsluha televizních kamer kolem trati již docela překvapí. A k čemu je pak týmový zřízenec v boxech ukazující jezdcům jejich časy, když je jeho cedule absolutně prázdná. Když závod skončí, nabízí se alespoň poměrně pokročilé opakovačky. Mají totiž kompletní ovládání včetně zpomalení, nebo přetáčení, ale ani 14 volitelných kamer i s tv přenosem není k zahození. Podle přítomnosti červeného puntíku by v plné hře mělo být dovoleno i ukládání na pevný disk.

I přes několik chybek a občas záludné arkádové chování motocyklů, však demo ukazuje na daleko vyšší kvalitativní skok, než prodělal předchůdce, což kvituji s velkým povděkem. Chce se to ještě popasovat s několika maličkostmi, ale již dnes můžu určitě prohlásit, že nové MotoGP 07 bude opravdu hodno své královské disciplíny ze světa jedné stopy, tedy alespoň pro ty méně náročné hráče. Plná verze pro X360 vyjde koncem srpna (předobjednávka z Xzone) a ta PCčková pak bude následovat během září-října.
zdroj: vlastní, Teamxbox

michal_jonas

Nejnovější články