Just Cause - dojmy z GC
zdroj: tisková zpráva

Just Cause - dojmy z GC

24. 8. 2006 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Hlavní postava: Rico Rodriguez, agent CIA. Úkol: svrhnout zkorumpovanou vládu. Prostředky: téměř vše, co vás napadne, včetně pár hodně ulítlých manévrů, jako třeba obsazování letadla ve vzduchu.

Autor: Pavel Oreški
Publikováno: 24.srpna 2006

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jedním z nadcházejících trháků Eidosu je Just Cause. V podstatě GTA klon s úžasnou grafikou, která na první pohled připomíná Far Cry, ale už na ten druhý je vidět, že je engine mnohem propracovanější. Na Games Convention byly předváděny obě verze, jak pro PC, tak pro Xbox 360. Zprvu se mi zdálo, že lepší grafiku nabízí X360. Byla barevnější, vyhlazenější a velmi zhusta v ní byl používán bloom efekt. Oproti tomu PC verze vypadá dosti syrově. Když se ale zadíváte pozorněji, dá se zjistit, že zpracování na počítači je mnohem detailnější. Nejvíce je to vidět u listů stromů. Kde jsou na X360 velké zelené šmouhy, na PC jsou to krásné malé lístečky. Nejprve jsem si Just Cause vyzkoušel na PC před samotnou prezentací pro tisk. A pak zašel do předváděcí místnosti Eidosu – místnost 3x3 metry s nefungující klimatizací.

 Obrovská herní plocha
Ross, vývojář z Avalanche Studios, který mi hru předváděl, byl na vizuální kvalitu právem hrdý. Nevím, jak to bude na PC, ale na X360 prý není aplikován žádný Level of Detail, což znamená, že budovu vidíte jak z deseti metrů, tak z deseti kilometrů, pokud ji nepřekreslí jiný objekt. Každopádně kromě ovládání a grafiky se obě verze téměř neliší. Herní plocha je obrovská. Opravdu obrovská.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Při jedné misi jsem musel vrtulníkem lokalizovat auto s drogovým bosem, následně ho zabít a místo něj se dostavit na schůzku v přilehlé vesnici. Při tom jsem projel území velké asi jako jedno z měst v posledním GTA. Pak mi Ross řekl, že mi ukáže, kde jsem se na mapě pohyboval. Nejprve bylo vidět zmíněné město a jeho okolí, po kterém jsem se pohyboval, ale jak začal postupně oddalovat mapu, spadla mi čelist. Odhadem bych řekl, že herní plocha je velká asi jako čtyři GTA: San Andreas dohromady, možná více.

 Zabírání území a dopravních prostředků
Hlavní postavou je Rico Rodriguez, agent CIA, který má za úkol s pomocí svých spoluagentů svrhnout zkorumpovanou vládu. Mise dostává nejprve od CIA a později se přidají místní vojenský odpor a drogový kartel. Cíl všech je jasný, svrhnout zkorumpovanou vládu a využít nastolené demokracie ve svůj prospěch. Vládu nad ostrovem získáváte po sektorech a ty zabíráte pomocí vesnic. Když ovládnete nějaké sídliště, slouží vám jako ukládací místo, lékárna a doplňovač zbraní.

To, kolik zdraví a jaké zbraně, případně dopravní prostředky máte zaparkované v obsazené vesnici, závisí na vaší hodnosti. Čím vyšší, tím samozřejmě lepší. Rico je šikovný chlapík, má u sebe neustále padák, který se hodí nejen, když vyskočíte z letadla, ale jedete-li dost rychle i autem, můžete ho otevřít a vzlétnout do oblak. Dále umí při jízdě vyskočit na střechu auta, přeskočit na jinou, vykopnout řidiče a tak dále.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Tím však zabírání vozidel nekončí. Postupně se dostanete k různým vylepšovákům. Vcelku brzy obdržíte jakýsi hák, kterým se můžete připoutat k projíždějícímu autu a následně otevřít padák, postupně se přitahovat a auto nakonec ho v klidu obsadit. To samé lze provádět i s vrtulníky nebo letadly, pokud se pohybují v dostatečné blízkosti, z čehož je navýsost zřejmé, že Just Cause preferuje zábavnost před snahou o maximální realističnost.

 Náplň misí
Základ hratelnosti je totožný s GTA. Myslím tím hlavně zadávání úkolů, postup v misích nebo svobodný pohyb v prostředí. Ale dál už je to o něčem úplně jiném, spíš se to sune do žánru FPS. V předváděných úrovních a těch, které jsem měl možnost sám vyzkoušet, jsem většinou útočil na checkpointy vládních vojsk se spoustou gerilových spolubojovníků. Došlo na úkroky, zaměřování, házení granátů - to vše v klasickém akčním stylu a third-person pohledu.

Pak jsem se ale potřeboval někam dostat a v tu chvíli nastala ta pravá legrace. Když jsem stopoval auto, některé zastavilo samo, zatímco v jiném seděl řidič, kterému bylo nejprve pár kulkami nutno vysvětlit, kdo je pánem situace. Z dopravních prostředků si lze vypůjčit různé typy aut, motorek, lodí člunů nebo vrtulníků. Tím to ale nekončí. Usednete prý i do tryskáče, ponorky nebo Jumbo Jetu. A to všechno samozřejmě můžete ovládat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Plná verze Just Cause, kterou máme slíbenou od tvůrců, vyjde 22. září, ale už dnes večer si bude moci kdokoli vyzkoušet hratelné demo. Ve Velké Británii již největší papírové magazíny recenze vydaly a hodnocení se zatím pohybuje kolem 90%. Samozřejmě nemohu z hodinové prezentace vynášet finální závěry, ale jedno vím jistě - Just Cause bude hit a já ho určitě budu hrát! Myslím si, že Eidos po delší době vsadil na dobrou kartu a ta mu nejen v případě Just Cause, ale například i Kane & Lynch, určitě po delší době přinese spokojené zákazníky a optimistické finanční vyhlídky.

Stáhněte si: Trailery, Videa, Demo...

Související články: Preview, Novinky



Pavel Oreški
autorovi je 25 let, hraní her se věnuje téměř patnáct let a nepohrdne jakýmkoli žánrem

 
 
Pavel Oreški

Nejnovější články