Heavy Rain - dojmy
zdroj: tisková zpráva

Heavy Rain - dojmy

10. 2. 2010 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Revoluční hra? Originální adventura? Simulace života? Nebo snad obyčejný virtuální film, který jen lehce ovlivňujete? Zkuste si ji i vy 14 dnů před vydáním.

Autor: ChewieDC
Publikováno: 10. února 2009
Verze: PS3/demo/ang.
Doba hraní: pár dnů


Revoluční hra? Originální adventura? Simulace života? Nebo snad obyčejný virtuální film, který jen lehce ovlivňujete?

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Heavy Rain bude nejspíš hodně kontroverzní hra. Ani ne tak kvůli tomu, o čem je nebo co se v ní bude dít (nějaká ta nahota snad už dneska nikoho nerozhodí), ale spíš celkovým konceptem. Jsou tam totiž momenty, které působí, jako byste prostě sledovali animovaný film a vaše zásahy do něj jsou jen tak..., jen tak aby se neřeklo. Pak ale přijde pasáž, ve které naprosto pochopíte, čeho se snaží autoři docílit. Chtějí, abyste tou hrou žili. Chtějí, abyste se stali postavami, které ovládáte, a když se jim začne dít nějaké příkoří, abyste trpěli s nimi.

Je velice těžké takové pocity přenést do krátkého dema, navíc když máte k dispozici jen tři kratičké kapitoly, z nichž jedna je prosté procházení temnou uličkou, přičemž se učíte základům ovládání. Přesto se to v jeden moment demu Heavy Rain povede. To když jako soukromý detektiv začínáte rvačku. Zběsile mačkáte tlačítka na DualShocku, občas s ním musíte zaklepat, občas pohnout analogovou páčkou, abyste se vyhnuli ráně. Když souboj skončil, bolely mě ruce a cítil jsem lehký pot na zádech. Měl jsem tak trošku pocit, jako bych se opravdu s tím plešatým hromotlukem pral. A věřím, že to je přesně to, o čem má hra být. Budete se sžívat s postavami tím, že s nimi děláte každodenní činnosti (hygiena, dýchání z respirátoru...), ale jakmile se jim začne něco dít, mnohem intenzivněji vás to zasáhne. Protože vy jste přes ovladač těmi postavami. Pokud vám to vůbec dává smysl...


Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
oficiální obrázky od výrobce

Demo Heavy Rain by se standarně na Playstation Network mělo objevit až zítra, ale už nyní se lze k němu dostat, pokud úspěšně dokončíte online interaktivní hru s názvem 4-Day Heavy Rain Experience. V demu vás čekají již zmíněné tři kapitoly – nejprve tutoriál, potom kapitola s názvem Sleazy Place a nakonec Crime Scene. Obě části krásně ukazují, jaké jsou možnosti hry. Zatímco Sleazy Place je spíše o pocitech a o hráčské zainteresovanosti, načež se skládá převážně z QTE sekvencí (Quick Time Event – takové ty pasáže, kdy se něco děje na obrazovce a vy jen občas musíte ve správnou chvíli stisknout správné tlačítko), v té druhé s názvem Crime Scene sbíráte důkazy, a je to krásná ukázka toho, že Heavy Rain bude v jistých částech opravdu hra a ne jen dlouhatánská animace.

Pravdou je, že si člověk musí na ovládání hodně zvykat. Držením tlačítka R2 se pohybujete, analogovou páčkou poté ovládáte svou hlavu a tam, kam jste otočeni, vaše postava cestuje. Už jenom pohyb dá chvilku zabrat, ale po chvíli si uvědomíte, že je to vlastně možná nejrealističtější simulace pohybu. Ve většině her mají postavy hlavu v podstatě nehybnou a pořád civí dopředu. V tutoriálu, ve kterém ovládáte soukromého detektiva Scotta Shelbyho, si vyzkoušíte vyndávání věcí z kapes, dokonce se musíte proplazit za velkým kontejnerem, což po vás vyžaduje držení dvou tlačítek najednou (jsou vedle sebe, takže to pohodlně zvládnete jedním prstem, pokud nejste trpaslík nebo pětileté dítě).

Jakmile ale projdete uličkou, soukromé očko se ocitá v baráku, kde jde vyslechnout prostitutku, jejíž syn byl zavražděn. Podle toho, jak se zachováte, jaké otázky jí budete klást a co budete dělat, se dozvíte buďto velké kulové, nebo spoustu užitečných informací. Klidně se můžete dozvědět jméno podezřelého, nebo vůbec nic. Bohužel, demo je tak krátké, že nic z toho nemá pointu. Netušíte, jak se v příběhu projeví to, že víte hodně, nebo že nevíte vůbec nic. Ale minimálně vás to navnadí na to, že chcete plnou hru a chcete vidět, co to udělá. Tato část je právě ta zmiňovaná se rvačkou. Nechci prozrazovat nic víc, ale zajímavé je, že ať se při rvačce zachováte jakkoliv, nikdy při ní nezemřete. Jenom můžete být víc zkrvavený a změní se závěrečný dialog.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V části Crime Scene už nastupují téměř typické adventurní vyšetřovatelské schopnosti. Hrajete za agenta FBI Normana Jaydena, máte k dispozici technické vymoženosti budoucnosti (takže se hra odehrává v budoucnosti?) a pomocí speciálních brýlí skenujete místo činu a hledáte jednotlivé nitky, ze kterých sestavujete, co se zde stalo. Můžete najít spoustu důkazů nebo třeba jen jeden. Opět ale netušíme, zda to, kolik toho na místě najdete, se nějak projeví dále v příběhu. Klidně můžete odjet aniž byste našli jeden důležitý důkaz, který se nachází úplně jinde, než je páskou vyznačené místo vraždy.

Grafika Heavy Rain je opravdu úžasná, déšť vypadá nesmírně realisticky, jenom jsem musel výrazně zvýšit jas. Když jsem hru chvíli hrál na standardní nastavení, na televizi jsem mnohdy vůbec nic neviděl (a to s jinými hrami tento problém vůbec nemám). Ke grafice bych měl ale ještě jednu malou výtku – obličeje postav občas vypadají fenomenálně a vidíte na nich i emoce, ale sem tam se výrazivo charakterů ne úplně povede. Krásným příkladem je dojemná řeč prostitutky. Chvíli vypadá... prostě uměle, což v emocionálně vypjatý moment dokáže vaši zainteresovanost docela rozhodit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky v galerii

Stejně pozlobit dokáže také kamera. Je podobně, jako ve starších Resident Evil, statická s tím, že máte možnost přepínat mezi pohledy. Směr vašeho pohybu se tomu ale musí přizpůsobit, což při přepínání pohledů může být docela složité. A například v bytě prostitutky jsem se docela natrápil, než jsem vůbec našel dveře ven (a ten detektiv ploužící se jako zombík a narážející do stěn také vypadal zajímavě).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Heavy Rain prostě a rozhodně bude zajímavá hra, ale to, jaká bude ve skutečnosti, z toho krátkého dema zjistit nelze. Je to jen střípek. Můžete si vyzkoušet ovládání, můžete zjistit, jakým způsobem asi bude fungovat. Ale mě minimálně dokázala nalákat. Na Heavy Rain se těším. Moc. Protože her, které dělají všechno proto, aby ve vás vyvolaly emoce, je opravdu poskrovnu.

Stáhněte si: Demo z PlayStation Store, Videa, Trailery...

Související články: Novinky, Preview, připravujeme video-recenzi



ChewieDC


 
 

Nejnovější články