Guild Wars 2: Deník šampóna Karrulla #1
zdroj: tisková zpráva

Guild Wars 2: Deník šampóna Karrulla #1

27. 8. 2012 22:00 | Dojmy z hraní | autor: Karel Drda |

Queensdale je krásná krajina. Lesy, louky, drobní farmáři pěstující obilí, víno, dobytek. Jeden by si řekl, že tohle je idylický svět, kde by chtěl žít. Jenže tohle není žádná moravská krajina na pomezí Brna a Vysočiny, kde se pěstují brambory, ale pořádně drsný svět, kde zlo a všelijaká havěť začíná mít nad lidmi opět na vrch a ani blízkost královského města Divinity´s Reach s tím nic nenadělá.

Začátek Guild Wars 2 za lidského guardiana je prostě pompézní. Vnímáte každý kout, jste doslova uhranuti světem, kde se střídá počasí, a který opravdu funguje a žije svým životem. Karrull, natěšen na nové světy, však nedopadl úplně nejlépe. Při skládání podoby avatara jsem totiž v nedočkavosti přeskočil většinu možností, jak vytvořit sympatického hrdinu a výsledkem je krátkovlasý a egoistický šampón, který vypadá jako afektovaní kadeřníci v nákupních centrech.

Nicméně, snaha tu byla a výslednou podobu jsem si prominul ihned poté, co jsem s Karrullem rozprášil vlnu útočících kentaurů. Zde jsou první dojmy z hraní MMORPG Guild Wars 2, z nichž se rozhodně nedozvíte žádné hodnocení, leč pochopíte, že jsme se všichni svorně opravdu netěšili zbytečně. Aspoň doufám...

Úkoly baví a neunavují

Svět Tyrie se probudil do svého prvního dne (pro některé teprve přijde) a Karrull vyrazil na obhlídku sympatické krajiny. Svět lemovaný vzrostlými stromy, polnostmi a malými vesničkami zjevně není úplně v klidu. Malebná zákoutí v podhradí hlavního města drtí bandité, vzdálenější vesnice pak napadají kentauři a jižněji položená a odlehlá místa si za svůj cíl vybírají bytosti z Podsvětí. A k tomu je nutné připočíst opravdu ohromné množství zvířecí havěti, která nemá nic jiného na práci, než napadat pocestné.

Každý správný hrdina potřebuje k činu pošťouchnout. Takhle to alespoň vždycky ctili tvůrci online RPG her. Jenže ouha, tentokrát se žádné otazníky ani vykřičníky nad hlavami místního obyvatelstva neobjevují. Svět se zbláznil! Co jako v tak velkém světě dělat, když vám nikdo nedá najevo svůj zájem? Problém je vyřešen v mžiku. Stačí procházet letmo světem a za kratičkou chvíli se vám na monitoru objeví informace, že se blížíte k nějaké události. Jednoduchý princip je v Guild Wars 2 dotažen opravdu do dokonalosti a je to jedna z prvních věcí, kterou zaregistrujete.

Karrull se přikodrcal k malému stavení, jehož majitele obtěžovaly nájezdy kentaurů a byl požádán, aby se pokusil odrazit jejich útočící vlny. Není nic jednoduššího! Když se přiblížíte k místu děje, tak zjistíte, že stejný úkol v daný okamžik plní asi pětice odvážných. Žádné houfování do skupinek není potřeba. Přijdete, připojíte se a bojujete. A bojujete jako lev, plníte farmářovu prosbu a nakonec i vítězíte. Jenže tím daná věc nekončí.

Protože se vám podařilo stavení na čas osvobodit od nájezdů nepřátel, farmář je schopen vypravit do nejbližšího městečka malou karavanu se zásobami. A vám hned naskočí informace, že se můžete samozřejmě přidat. Po dvou dnech procházení Queensdale pochopíte, že absence klasických questů vůbec nevadí, že hra naopak získala velmi silnou zbraň v příběhovém hraní. Každý řetězec questů, či chcete-li eventů, totiž bude určitým způsobem ovlivňovat vývoj mikro vztahů v dané zemičce a na daném serveru.

Karavana strachu

Karrullovo dobrodružství zdaleka neskončilo obyčejnou pomocí při putování malé karavany. Naopak! Již v odpoledních hodinách se dokázal probojovat do jižní části téhle roztomilé země, kde se rozpíná Godslost Swamp, bažina opravdu nebezpečná a plná velmi drsných nepřátel. Navíc se na jejím území objeví portály z jiného světa, kterými do Queensdale proudí hordy pekelníků. Není nic jednoduššího, než místním zase trochu ulevit.

Při likvidaci portálů sice hrdina šampón pár ran utržil, ale nakonec vše přestál a úkol splnil. Nic však není zadarmo. Když jdete proti hordě nepřátel, vždycky někoho pořádně nakrknete. Tím hodně napruzeným v pozadí se stal obrovský pekelník Behemoth, který se v bažinách vyloupnul jaksi nečekaně. Volání o novém eventu se však rozkřiklo a na místě jako hasicí četa zasahovala asi patnáctka nedávno vylíhlých hrdinů bez bázně a hany. Jak to dopadlo? Dobře přátelé, šampón sice vypadá děsivě, ale vyřešit problém umí.

Malý krok pro hrdinu, velký skok pro Karrulla

Je to jen malý kousek Tyrie, který si člověk za dva dny projde, ale už první zážitky z putování slibují celkem dobrou jízdu. Všude kolem je sice spousta lidí, ale člověk může klidně hrát sám a při putování se hezky přidat k nějaké skupině, aniž by musel do světa skrzevá chat hulákat, že zrovna teď a tady někdo potřebuje pomoc.

Karrull je zatím na začátku svého dobrodružství. Kromě nových zážitků z příjemné země, která v rozmachu připomíná Německo, však ještě pomáhá s misemi spolku vládnoucí elity, a tak současně odhaluje svůj osud. V příštím deníčku se podíváme do útrob sídelního města, kde šampón vydržel zevlovat celý boží den. Ten reálný, ne virtuální...

Guild Wars 2 čeká veřejný launch ráno 28. srpna. Od Karrulla můžete v dalších dnech a týdnech očekávat další dojmy a zážitky z cest a bojů, které samozřejmě vyvrcholí recenzí v momentě, kdy náš hrdina bude mít pocit, že viděl a zažil vše podstatné!

Nejnovější články