Bang: Gunship Elite - první dojmy
zdroj: tisková zpráva

Bang: Gunship Elite - první dojmy

26. 7. 2000 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Bang! Gunship Elite - první dojmyAutor: Tiberium & GOnDaRPublikováno: 26.července 2000•Do ...


Bang! Gunship Elite - první dojmy

Autor: Tiberium & GOnDaR
Publikováno: 26.července 2000

Do nejvzdálenějších světů
Vesmír je již dlouhou dobu pro PC hráče populárním a oblíbeným místem, kde trávit svůj volný čas. Ať již to byl Master of Orion, Elite nebo jedna z mnoha her Chrise Robertse ze série Wing Commander, vždy byl tento žánr přitahován velkým množstvím hráčů. Ale jako každý typ her, i tento prochází svými obdobími slávy a úpdadku. Co se týče roku 2000, šlo o svátky. Co jednou bylo suchou sezónou pro příznivce spaceopery, to se nyní obrátilo a my můžeme létat v mnoha nových koutech vesmíru. Přinejmenším tři velké hry byly vydány v prvních šesti měsících roku (například StarLancer) a nyní máme možnost se poprvé seznámit s plnou verzí nové hry od Red Stormu, Bang! Gunship Elite.

Jestliže jste příznivci taktických stříleček z first-person pohledu, tak vám jistě Red Storm Entertainment není třeba přibližovat. Samozřejmě jsou to oni, kdo světu přinesly dnes již slavnou sérii Rainbow Six. Tak co tato talentovaná partička vyvádí, když opouští svoji rodnou planetu a pouští se do 3D vesmírné simulace/střílečky ? Hra je ale vyvíjena týmem Rayland Interactive, který sídlí ve Francii a Red Storm Entertainment bude tuto hru publikovat.


Rayland Interactive ?
O koho se vlastně jedná? Jejich první hrou byl Mad Trax, závodní věc vydaná v roce 1998, ale do podvědomí hráčů se skoro vůbec nedostala. Bang! Gunship Elite ale podle prvních dojmů vypadá, že zapíše Rayland Interactive do herních map. Tato hra je zaměřena na fanoušky her jako Descent Freespace a to je jen k dobru věci. Jestliže jste nějaký tento typ hráli, Bang! Gunship Elite bude hra, která vás zasáhne stejným způsobem.

Příběh, i když nemá nárok na získání ceny Hugo za sci-fi literaturu, je vcelku zajímavý. Je zde aliance třech ras, které se spojily již před mnoha lety, ale ze svého společenství vyloučily rasu čtvrtou. Rasa Sektarů totiž není hodná a vždy členům aliance pořádně zatápěli. Nyní si ale Sektarové přizvali na pomoc rasu Morgothů (asi nepříliž dobří sousedé, již podle názvu) a plánují konečnou a totální destrukci aliance. A zde se do děje zapojujete vy. Hrajete mladého bojového pilota, který byl do bojů jako mnoho jeho vrstevníků poslán hodně mladý, síly aliance ubývají. Takže budete muset často bojovat proti obrovské přesile a celé to ze začátku bude vypadat jako předem prohraný boj.


Obloha není limitem
Single player v plné verzi hry obsahuje devatenáct misí. Věta „obloha není limitem“ v tomto případě není zas tak úplně pravdivá. Limity zde jsou, ale Rayland Interactive se snažili, aby zde byla co největší škála možností. Úkoly misí se liší od záchraných až po zabití všeho co se hýbe/letí.

Pro hráče není neobvyklé, že po chvíli hraní jsou natolik dobří a tak zvládají strategii hry, že AI nezvládá a stává se hloupou a jednoduchou k překonání. Rayland doufá, že udrží zájem hráče po dlouhou dobu použitím techniky, které říká adaptivní AI. Adaptivní znamená, že se bude přizpůsobovat vašim krokům a udrží tak vaši pozornost po celou dobu hraní. Po prvních chvílích je toto obtížné posoudit, uvidíme po čase. Jak se zlepšujete, AI to má rozpoznat a zvýšit příslušně obtížnost. Pokud se to delším hraním opravdu potvrdí, půjde o revoluci.

Nový systém
Grafika Bang ! Gunship Elite je zkrátka krásná. Rayland vytvořil engine od nuly, aby využil všech možností nejmodernějších vychytávek dneška, práce na něm začaly v zimě 1999. Co je potřeba zmínit, je částicový systém. V pohybu je to úžasné. Můžete se přepnout do rozlišení až 1600x1200, jestli na to máte stroj (=nemáte ;P). Je zde také obsaženo přes 30 minut 3D animací. To celkem osvěží příběh a zatáhne vás do hry ještě více.

Rayland také strávil mnoho času modelováním detekcí kolizí. Ve skutečnosti to podle tvůrců byl jeden z nejpodstatnějších aspektů hry. Podívejte se na to, jak to ve skutečnosti funguje a dáte jim za pravdu.

Protože je upřednostňována hratelnost před realitou, je Bang! Gunship Elite spíše arkáda než skutečná simulace. Jen chci podotknout, že jsem moc času ve skutečném vesmíru zatím nestrávil a ani jsem nemluvil s žádným z členů posádky Apollo, takže to nemůžu jednoznačně odhadnout). Ale to nejsou žádné záporné body, vždyť si vzpomeňme na Wing Commandera, ten také příliš realistického chování strojů nepobral a jaká to byla legrace.

Hratelnost zde je rychlá, zběsilá. Vesmírné souboje nejsou jen lahodící oku, ale i velmi zábavné, zvláště s precizní detekcí kolizí, kterou systém používá. Můžete se schovat za asteroidy, vesmírné stanice nebo větší lodě. Ale nepřátelé můžou dělat to samé. Někde ve hře je dokonce potřeba vletět někam dovnitř a zde zase hraje významnou roli kolizní systém, která vám toto všechno umožní.

Opět hodní proti zlým
Každá z pěti ras, tři z aliance - Dagonové Numidiané a Arikhané (vy jste Arikhan) a dvě nepřátelské - Sektarové a Morgothi - majé velký počet lodí a zbraní na výběr. Vše od eskortních lodí po bombardéry. Zbraní je deset a zahrnuje takové hračičky jako Ion Blaster a hromově znějící Titan Hammer. Exploze vyvolané střelami těchto zbraní jsou očipřecházející. Znovu třeba podotknout, na plné vychutnání všech detailů je potřeba výkonný systém, ale co dnes nevyžaduje, že.

Rayland samozřejmě doufá, že Bang! Gunship Elite zapůsobí na hráčskou obec stejně jako Wing Commander. Zatím se mu to daří, ale na finální závěry je příliš brzo.

Tiberium & GOnDaR


Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva


Zvětšit

Nejnovější články