America Army: Sniper School - dojmy
zdroj: tisková zpráva

America Army: Sniper School - dojmy

8. 8. 2002 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Populární demo America’s Army: Operations bylo vylepšeno tzv. Marksmanship packem, v němž si po absolvování sniperské školy v podobě dvou tréninků vyzkoušíte dva typy nové zbraně přímo v boji.

Autor: Mickey Mouse
Publikováno: 8.srpna 2002


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Další update hratelného dema America’s Army: Operations nazvaný Markmanship Pack na sebe nechal čekat o týden déle, než bylo ohlášeno, nicméně už je tu a my přicházíme s výčtem toho nejdůležitějšího, co přináší. Několik týdnů staré testovací demo hry ukázalo, že hoši z vývojového týmu vzali hru za správný konec a vše, co v ní najdeme - od chování zbraní a způsobů zacházení s nimi, až po pohyb hráčů a systém zraňování a v neposlední řadě i mapy - je zpracováno s velkou dávkou reality a zároveň skvělé hratelnosti. Pokud jste ještě multiplayerové demo nezkusili, máte možnost si ho stáhnout odtud, případně si o něm přečíst naše přesně měsíc staré první dojmy z hraní Recon verze.

 Marksmanship Pack
Obrázek zdroj: tisková zpráva .. je prvním z ohlášených updatů, které demo rozšiřují o další možnosti. Jde v něm především o zpřístupnění sniperské školy v podobě dvou tréninků a možnosti si pak sniperku vyzkoušet i přímo v boji. Jak je v America’s Army ale již známé, nic nebude jen tak. Možná již víte, že pro vstup do sniperské školy je nutné nastřílet v tréninku s M16A2 na výbornou, čili trefit aspoň 36 terčů ze čtyřiceti střel. A to není zas taková legrace.

Potěším ty, kdož si rvou vlasy nad poněkud zdlouhavou předehrou tohoto tréninku pokaždé, když se k němu odhodláte. Ne, že by nyní toto intermezzo bylo nějak zkráceno či by se mu dalo úplně vyhnout, ale byla upravena střelba ze zbraně a je teď už podstatně jednodušší trefit cíl a kýženého skóre tak dosáhnout. Osobně jsem na experta nastřílel hned napoprvé, což dříve zdaleka nebylo jen tak a povedlo se mi to jen hodně zřídka. Kdo tedy zvládne kvalifikaci, může vstoupit do vysněné školy pro ostrostřelce.

 Sniperská škola
Obrázek zdroj: tisková zpráva Trénink s ostřelovačkami je rozdělen do dvou lekcí, kde se učíte zacházet se dvěma typy sniperek. První z nich nese název M24 Sniper Weapon System. Jedná se o modifikovanou pušku Remington 700 na střelivo ráže 7,62 mm. V tréninku budete pálit po známých červených cvičných figurách, rozmístěných ve vzdálenosti 300 až 800 metrů.

Vyzkoušíte si, jaké to je pálit z takové zbraně bez podpěry ve stoje, kdy se hlaveň chvěním těla pořádně rozhoupe. To vás pak donutí zaujmout polohu vleže s oporou, a to už je jiné kafe. Pro zdárné splnění testu stačí pak jednou ranou trefit cíl. Dostanete jediný náboj a pak to je stylem buď a nebo. Oproti tréninku s M16A2 lze přeskočit cvičné sekvence snadno tím, že vystoupíte ze střeleckého stanoviště a tím budete přeneseni rovnou do ostrého testu.

 Druhá zbraň
Druhý test je zcela obdobného ražení, pouze budete používat mědvědobijku M82A1M Semi-Automatic Anti-Materiel Rifle. Jedná se o trochu těžší kalibr pro ničení i lehké mobilní techniky a na rázech po výstřelu je to sakra znát, jinak je ale vše stejné jako v předchozím případě. Je to trochu škoda, protože jsem čekal od vlastní náplně tréninku o něco víc. Sami autoři o něm píší tohle:

- střelba na statické cíle do 800 metrů;
- střelba na pohyblivé cíle ve dne na vzdálenosti od 400 do 700 metrů, v noci pak od 300 do 600 metrů;
- dvě střely na cíl tak, aby nebyla odhalena pozice snipera; detekce nepřátelských cílů, kdy jde o to v časovém úseku odhalit sedm z deseti nepřátelských pozic;
- střelba pod psychickým tlakem; mise proti nepřátelským sniperům, atd.

Zní to zajímavě, ale na tohle vše si budeme muset holt ještě počkat.

 Podmínky pro využití sniperky v boji
Obrázek zdroj: tisková zpráva Splněním ostřelovačských tréninků získáte ale hlavně to, po čem asi prahnete nejvíc - možnost zahrát si se sniperkou v online bitvách. Ani tohle nebude jen tak a v první řadě musíte hrát na mapě, která sniperky vůbec dovoluje používat (Bridge a Insurgent Camp).

Druhá věc, na kterou se připravte, je ta, že bude potřeba aspoň pěti hráčů v týmu, aby se snipování vůbec ve výběru zbraní povolilo. No a nakonec musíte vyhrát týmovou řež o to, komu bude tato puška svěřena, protože každá zbraň má omezený počet nasazení v rámci týmu a tak jsou bitvy o uzmutí ostřelovačky prakticky neustálé.

 Vyhledávač serverů
K dalším novinkám patří server-browser, který je nyní součástí hry a můžete jej k vyhledávání serverů používat. Po pravdě řečeno, jedná se o velice jednoduchý vyhledávač, kterému chybí i takové základy jako filtrování. Čili je lepší než nic, ale tím to končí. Další úpravy jsou spíše kosmetické, kdy například multiplayerové mapy máte nyní rozděleny pod mise jednotlivých jednotek. Když danou mapu v online bitvě vyhrajete, daná mise se vám označí jako splněná.

Pro většinu hráčů je podstatnější to, že zmizela nutnost pro online hraní splnit i multiplayerový trénink v mapě MOUT McKenna a nyní po úspěšném absolvování tréninků lokálních budete vpuštěni na jakoukoli mapu. Důležité je zmínit i to, že kdo v minulosti nastřílel na experta, se bude muset po instalaci updatu znovu kvalifikovat.

 Větší penalizace záškodníků
Obrázek zdroj: tisková zpráva Kromě opravy některých herních bugů byl pozměněn i systém ROE, jenž vás nyní při poranění spoluhráče v prvních 20 sekundách v kole okamžitě vykopne ze serveru. Pozměněn byl také bodový systém ROE, kde došlo k jeho přehodnocení směrem k větší penalizaci těch, kdo střílí do svých. Přibyla možnost dorozumívání v týmu tak, že v roli spectatora komunikujete jen s ostatními vyřazenými členy týmu; pokud ještě žijete, mluvíte namísto toho formou radiových hlášek s žijícími spoluhráči. Také se mluví o tom, že byl změněn režim střelby dávkami na full auto, ale to jsem jaksi nikde nezpozoroval. A to je tak vše nejdůležitější, kompletní seznam novinek a oprav si můžete přečíst v readme.

Za necelé tři týdny by měl vyjít další přídavek (o kterém jsme vás již také informovali), tak se těšme na další herní rozšíření v podobě paravýcviku. Smůla pro nás hráče je zatím v poměrně mizivém množství evropských serverů, což, abych řekl pravdu, tak nějak nechápu. Amerických serverů je spousta, ale konektivita k nim je pro nás prakticky na nehratelné úrovni. V Evropě je hrychtivých lidí strašná spousta, ale serverů minimum, a když už, tak jsou většinou pořád plné, anebo zaheslované. Doufám, že se tato situace brzy radikálně změní.

Stáhněte si: Demo (234 MB), Trailer (5 MB), Cheaty
Související články: První dojmy z Recon verze (7/2002), Novinky

 
Mickey Mouse
připravil: jd


 
 
Mickey Mouse

Nejnovější články