Sombra se může v Overwatch zneviditelnit a hackovat hrdiny i lékárny
zdroj: tisková zpráva

Sombra se může v Overwatch zneviditelnit a hackovat hrdiny i lékárny

5. 11. 2016 11:00 | Preview | autor: Adam Homola |

Jedním z nejméně překvapivých oznámení letošního BlizzConu byla Sombra, nová hrdinka do online střílečky Overwatch. Sombru sami vývojáři naznačovali několik měsíců a po nedávném úniku artworku by bylo s podivem, kdyby se fialová hackerka ve hře neobjevila. To se ale nestalo a tak si za ni na testovacím serveru zahrajeme už příští týden, zatímco v plné hře se objeví krátce poté.

Sombra je hacker a infiltrátor, je jí třicet let a svého času pracovala pro gang Los Muertos. Ten si můžete pamatovat z videa Hero, kde dostali od Soldiera: 76 pořádnou nakládačku. Los Muertos se jí ujali ještě jako mladé dívky, která už tehdy uměla s počítači víc, než leckdo starší. Její talent pro hackování pak pocítila mexická vláda a další organizace, ke kterým se chtěla Sombra dostat.

Od gangu Los Muertos se časem odtrhla, prošla si poměrně zásadními augmentacemi a díky nim už k hackování nepotřebuje počítač. Svým způsobem je ona sama počítač.

zdroj: Archiv

Tvůrci prozradili, že na prvních konceptech Sombry pracovali ještě dřív, než existovala finální podoba pro Hanza a Genjiho. Z původního návrhu, kdy byla Sombra rychlým útočníkem s dvojitým skokem a vrhacími noži, se ale časem stala hackerka využívající neviditelnost. Sombra sice patří do kategorie útočných hrdinů, ale sama o sobě není příliš silná.

V ruce třímá Machine Pistol a ta sice střílí rychle a má relativně velký zásobník, ale proti zbraním jiných nepřátel je slabá. Druhý mód „střelby“ je hackování. K tomu využívá Sombra svoji levou ruku a může hackovat hráče, lékárničky a věže Torbjorna. V případě věží dojde k jejich deaktivaci, zatímco v případě hráčů dojde ke znemožnění používání schopností. Prakticky se tak jedná o kouzlo „Silence“, dobře známé z téměř každého RPGčka či MOBA hry.

Zajímavou mechanikou je ale ono hackování lékárniček. Po kratičkém hacku může danou lékárnu sebrat (po určitý čas) jen váš tým a nová lékárna se objeví výrazně rychleji, než kdyby nebyla nahackovaná. Klidně tak nemusíte chvíli vůbec střílet a útočit, jen běhat po mapě a připravovat si okolní lékárny pro váš tým, zatímco nepřátelé budou odkázání pouze na své léčivé schopnosti. Pokud jim je taky zrovna nenahackujete.

zdroj: Archiv

Jednou z nejdůležitějších schopností Sombry je Thermoptic Camo, tedy neviditelnost. Ta je zde skutečně kompletní a úplná, nepřátelé nevidí vůbec nic, ani ono pomyslné vlnění vzduchu jako u neviditelných jednotek ve StarCraftu či Heroes of the Storm. Vaši spoluhráči vás stále vidí, ale i když jste neviditelní, nejste nesmrtelní. Jakýkoliv damage vás odhalí a tak by byla chyba napochodovat mezi nepřátele předním vchodem. Stačí totiž chytit jednu zbloudilou kulku, nebo se přimotat k nějaké ultimátce a najednou o vás všichni ví.

S neviditelností umí skvěle spolupracovat další schopnost a to Translocator. Jakýsi teleportační „granát“, který vhodíte kam chcete, on se přisaje na zem a (momentálně) 15 sekund tam čeká. Po aktivaci se pak Sombra okamžitě teleportuje na jeho místo. Translocator lze využít jak pro útok, tak pro únik. Drží nepřátelé nějaký choke point skrze který se nejde dostat? Stačí vyhodit Translocator za ně a teleportovat se tam.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Stejně tak můžete být už nepřátelům v zádech, ale vzhledem k tomu, že Sombra má do tanku s velkou výdrží skutečně daleko, byste měli mít připravenou únikovou cestu. Stačí si ale jen nachystat Translocator na nějakou bezpečnou pozici, začít nepřátele střílet a jakmile půjde do tuhého, aktivujete teleport a jste zase v bezpečí.

Ultimátkou pak Sombra nepotěší žádné nepřátele, kteří se rádi srocují na jednom místě. Jde o EMP, které sice nedělá žádný velký damage, ale všechny nepřátele a věci v poměrně velkém okruhu okamžitě hackne. Nepřátelé tak nemohou používat žádné schopnosti, věže přestanou střílet a lékárny jsou vaše. EMP navíc ještě zruší všechny štíty, což z něj dělá skvělý protipól pro Lúcia, Zaryu, nebo Reinhardta.

Obzvláště zákeřná je nakonec také pasivní schopnost Opportunist. Díky ní automaticky vidíte nepřátele s méně než polovičním životem skrze zdi. Jak už padlo několikrát, Sombra není ani zdaleka nejsilnějším hrdinou ve hře, ale Opportunist, v kombinaci s nahackovanými lékárnami, je skutečně smrtící. Machine Pistol na doražení takto poškozených nepřátel bohatě stačí, obzvláště ve chvíli, kdy se nemohou vyléčit.

zdroj: Archiv

Sombra se na BlizzConu dočkala nejen svého vlastního animovaného filmečku, kde mimochodem vystupuje také Reaper, Widowmaker a Zarya, ale také spousty nových obrázků. Ty najdete v galerii na kartě hry a samotnou postavu pak najdete na veřejném testovacím serveru už příští týden.

Pokud všechno půjde dobře, měla by se Sombra objevit v plné hře nejspíš jeden či dva týdny poté. Jestliže ale hráči zjistí, že je Sombra příliš silná, slabá, či s ní bude jakýkoliv jiný vážný problém, zůstane na testovacím serveru do té doby, než s ní budou vývojáři spokojení.

Nejnovější články