Soldier of Fortune 2 - preview
zdroj: tisková zpráva

Soldier of Fortune 2 - preview

16. 5. 2001 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Milovníci krvavé lázně v jedné z nejúspěšnějších first-person stříleček loňského roku se dočkají pokračování Double Helix na Q3A enginu.


Soldier of Fortune 2: Double Helix - preview

Autor: Leon
Publikováno: 16.května 2001

 Krvavá lázeň bude pokračovat
Zvětšit zdroj: tisková zpráva First-person střílečku Soldier of Fortune vám asi nemusím příliš představovat, neboť se stala jednou z nejúspěšnějších (a nejkontroverznějších) her tohoto typu v loňském roce. Osobně ale musím přiznat, že mě příliš nenadchla a o konkrétních důvodech se zmíním dále. Mezi veřejností si ale své příznivce našla a málokoho asi překvapilo, že u Raven Software se pustili do druhého dílu s názvem Soldier of Fortune 2: Double Helix.

Stejně jako v prvním dílu se i tentokrát setkáme s Johnem Mullinsem, bývalým příslušníkem Zelených baretů a momentálně specialistou protiteroristické organizace The Shop. Příběh je celkem triviální a trochu podobný jiné skvělé střílečce - No One Lives Forever. Tým sovětských vědců vyvine velmi nebezpečný smrtící virus, který se vlivem rozpadu SSSR a následné ztrátě kontroly nad podobnými projekty dostane do rukou zahraniční teroristické skupině. Ta hrozí použitím viru na široké veřejnosti a požaduje jednání s vládou USA. Zatímco politici se snaží hrát hru na opbě strany, John Mullins je poslán do akce s jediným cílem - zlikvidovat teroristy a zabránit použití smrtícího viru. Postupně tak procestujete celý svět - přes Kolumbii, Kamčatku, Hong Kong, Jordánsko či výletní loď u Floridy se dostanete až do Prahy. Ano, hra vás skutečně zavede do našeho hlavního města a můžeme se jen těšit, jak moc reálně se autorům podaří ztvárnit její atmosféru a co vlastně budete mít v Praze za úkol. Zásah proti demonstrantům před McDonaldem to však asi nebude :)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Přítelkyně na telefonu
Hra by měla být podle známých údajů rozdělena na 10 misí s celkovým počtem 70 levelů, což se zdá na první pohled velmi slušné číslo. Navíc každou misi půjde hrát jiným stylem a často bude záležet jen na vás, zda zvolíte průběh mise bez zpozorování nebo zda půjdete přes mrtvoly. Minimálně v jedné misi pak budete členem týmu vojáku, ovšem ne jako velitel, ale pouze jako řadový člen. Nebudete tak moci dávat ostatním příkazy, naopak byste se jimi měli řídit. Autoři dokonce tvrdí, že pokud budete postup ostatních sabotovat, velitel vás klidně na místě zastřelí.

Vůbec nejzajímavější se však jeví práce na dynamickém generátoru misí. Původně jsem si myslel, že půjde jen o generátor pořadí misí, ale dost jsem se mýlil. Autoři totiž pracují na kompletně dynamickém editoru misí včetně generace map, nepřátel, cíle mise atd. Nevím jak vám, ale mě se to zdá nerealizovatelné a budu zvědav, co z toho vznikne za paskvil. V tomto směru jsem docela pesimista.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Na začátku mise budete rozebírat cíle a postup přes vysílačku s „přítelem na telefonu“, kterou je Madeline Taylor. Ta nahrazuje podobně laděnou postavu Hawka z prvního dílu hry, který, jak jistě sami víte, se konce hry nedožil. Dalšími spolupracovníky na dálku pak budou velitel vaší organizace Sam Gladstone a doktor Ivan Petrovich, kapacita v oboru lidské genetiky.

Jednou ze slabších stránek původní hry byly zbraně, které byly směsicí reálných a jakýchsi sci-fi zbraní (viz mikrovlnná puška). V tomto směru se autoři poučili a připravují pro nás 14 reálných typů pušek, pistolí a samopalů, podpořených asi 10 typy granátů. Zbraně se budou měnit podle lokace té které mise, takže na Kamčatce si užijete Kalašnikova, kdežto v Kolumbii M16.

 Notně vylepšený Q3A engine
Velkou slabinou původní hry byl i použitý Quake 2 engine, který už má bezpochyby svá nejlepší léta za sebou. V tomto směru Raven tentokrát vsadili na osvědčený Quake 3 Arena engine, přesněji řečeno jeho vylepšené verze pro Team Arenu. S tím se však nespokojili - podle jejich odhadu bude tvořit původní engine konečnou verzi jen ze 40% a zbytek připadne na jejich vlastní kódy, skripty, vylepšení atd. Posuďte nakonec sami, co vše si Raveni do hry přidají.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva První jejich chloubou je vylepšený systém zvaný GHOUL použitý na vytvoření a rozpohybování postav. Jednotlivé hráčské postavy se skládají z jakýchsi modulů, pomocí kterých lze jednoduše skládat a vytvářet nové postavy. V postavě je prý implementován nejreálnější systém pohybu kostry, jaký lze vůbec vytvořit. Postavy by se tak měly pohybovat naprosto plynule a navíc jejich tělo bude rozděleno až na 36 částí lišících se následky případného zásahu. Pokud si ještě pamatujete, jak šlo v jedničce jednoduše ustřelit ruku, nohu či hlavu, pak ve dvojce by to mělo jít ještě dále. Vůbec násilí a krve se dočkáme nejméně stejně jako v první hře a opět tak bude hrozit zákaz prodeje v některých zemích. SOF2 sice bude umožňovat omezení násilí ve scénách, ale tuto možnost si asi málokdo zapne, zvláště když si uvědomíme, že děti umí s počítačem často více než rodiče, kteří by jim zmíněnou brutalitu ve hře měli vypnout.

Vůbec nejslabším prvkem původní hry byla umělá inteligence, se kterou se autoři rozhodně nevytáhli. Asi jsou si toho vědomi, a tak i zde slibují velké změny. Měly by jim k tomu další dva systémy, které si pojmenovali ICARUS a LICH (autoři mají asi oblibu v poetických názvech). ICARUS je skriptovací jazyk známý ze hry Star Trek: Elite Force a stará se o to, co se stane, když… Jak však autoři všude zdůrazňují, nejde o systém AI (umělá inteligence). O to se totiž stará právě druhý systém LICH, který má být vymakaný do poslední maličkosti atd. Také zde bych ale nedělal žádné předčasné závěry, protože udělat vymakanou AI je opravdu fuška. No a nakonec se chlubí ještě systémem ROAM, který bude mít na starost generaci venkovních prostředí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Bez síťové hry
Také vám všechny známé informace připadají jak z jiného světa a příliš jim nevěříte? Pak tu mám pro vás alespoň jednu „negativní“ informaci. Soldier of Fortune 2 totiž s největší pravděpodobností bude ochuzen o multiplayer. Přiznám se ale, že to považuji za celkem rozumný krok a souhlasím s tím, že je lepší pořádná hra bez multiplayeru než průměrná s multiplayerem. Navíc si uvědomte, že programování síťové hry není nic jednoduchého a prosadit se dnes v tak tvrdé konkurenci Q3A, Unreal Tournamentu, Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tribes 2 a především Counter-Strike je skoro nemožné. Z tohoto pohledu bych absenci multiplayeru neviděl jako zásadní problém.

To je asi tak vše, co je o střílečce Soldier of Fortune 2: Double Helix momentálně známo. Pokud jste četli preview pozorně, pak vám jistě neušlo, co všechno autoři slibují. Není toho rozhodně málo a pochybuji, že se jim to vše podaří splnit. Ale možné je vše, vždyť na to mají ještě celý rok. Teď už opravdu nemám co dodat a někdy za rok s Johnem Mullinsem na shledanou.

Leon
připravil: jd





Nejnovější články