Hravý Super Paper Mario pro Wii
zdroj: tisková zpráva

Hravý Super Paper Mario pro Wii

13. 3. 2007 10:10 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Paper Maria můžete znát z konzole GameCube, dlouho ohlašované pokračování s názvem Super Paper Mario se sice mělo objevit tamtéž, ale nakonec došlo k přesunu ve vydavatelských plánech a cílovou platformou je už nějakou dobu Wii.

Třebaže ubude RPG elementů a hraní má být oproti minulosti více akční, zůstal zachován nezaměnitelný styl a kouzlo, společně s unikátní myšlenkou provázání 2D a 3D světa. Super Paper Mario je na první pohled půvabná plošinovka, nijak zásadně nevybočující ze zažitého a léty prověřeného rámce. Hlavní hrdina Mario vyhlíží jako 2D figurka vystřižená z papíru, což vedle jeho instalatérské maličkosti platí i o dalších hrdinech, neboť se tu zhostíte také princezny Peach a Bowsera. Mezi postavami se posléze můžete libovolně přepínat. Asi nemusím zdůrazňovat, že každá z nich má určité silné stránky (Mario vyskočí zdaleka nejvýše, Peach umí pomocí deštníčku levitovat), které lze efektivně využít na k tomu určených místech. Navíc se nadějete postupného vylepšování statusu každé postavičky, kam patří pozvolna narůstající hodnota HP, získávání dalších předmětů a užitečných zbraní, apod.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Hra má mít délku trvání několik desítek hodin, během nichž střetnete něco pomocníčků umocňujících dispozice ústředních protagonistů. Jako je schopnost zvedat a přenášet předměty, pokládat bomby, apod. Ovšem asi nejkouzelnější zůstává zbrusu nový nápad přepínání pohledu mezi 2D a 3D zobrazením. Což se hodí např. v 2D momentech, kdy se proti vám valí velký objekt, co nelze přeskočit. Ale přepnutím do 3D rozměru se najednou objeví spousta manévrovacího prostoru, díky čemuž se potížím snadno vyhnete. Mario přitom zůstává stále jakousi 2D vystřihovánkou :) Nicméně uvedené zvýhodnění vašeho snažení má svůj časový limit, který nelze překračovat. Takže jak se tak říká, všeho s mírou, i téhle vychytávky. Vychytávky, která jde stejně jako další momenty zdejšího ovládání vyvolat velice snadno na wiimote, co se po většinu hraní drží identicky, jako tomu bylo u gamepadu u stařičkého NESu.

Ale unikátních dispozic wiimote se Nintendo ani tady nevzdává, takže kupř. třesením padu při tradičním cizelérském skoku na hlavu soupeře získáte více bodíků. Nebo ho zamíříte na určité místo ve hře pro zisk žádaného infa. Např. v temných lokacích takhle můžete najít prvotně skryté dveře! Je pravdou, že tohle hraní koncepčně hodně připomíná hit z handheldu DS jménem New Super Mario Bros, resp. Yoshi Island, ale prvek s 2D/3D zobrazením tomu dodává patřičnou šťávu. A komplexnost, což seznáte na řešení puzzlů a objevování nových věcí, které ve 2D světě nemáte šanci najít. Abych řekl pravdu, tenhle projekt má mé sympatie a jsem docela zvědav, za jak dlouho se po dubnové premiéře v USA objeví v Evropě!
zdroj: IGN

mart

Nejnovější články