Blizzard pomalu odhaluje očekávané Heroes of the Storm
zdroj: tisková zpráva

Blizzard pomalu odhaluje očekávané Heroes of the Storm

14. 3. 2014 12:02 | Preview | autor: Adam Homola |

Vydání blizzardí MOBA Heroes of the Storm je ještě hodně daleko, ale vývojáři se neflákají a pomaloučku polehoučku začínají otevírat brány a pouštět do hry první šťastlivce. Zatím se ale na otevřenou betu netěšte, to je hudba daleké budoucnosti. V těchto dnech začíná něco co se jmenuje “technická alfa verze” a ta neslouží ani tak pro odladění vyváženosti hrdinů a herních prvků, ale jako test technické stránky hry a serverů.

Pořád samozřejmě platí že se úplně všechno, co uvidíte na novém videu, nebo co se o hře zatím ví, se může do vydání ještě změnit. A spousta věcí se pravděpodobně i změní, známe Blizzard. Po spuštění Heroes of the Storm vás uvítá, podobně jako v Hearthstone, tutorial. Ten vám vysvětlí naprosté základy hraní a doufejme, že bude lepší, než tutorial v Dota 2. Jakmile prolezete tutorialem, odemknete si questy.

Ty budete moct plnit každý den a budou jak “obecné”, tak i specifické pro každého hrdinu. Plněním unikátních questů pro hrdiny budete získávat nové skiny, plněním běžných questů zase zkušenosti, zlaťáky a za splnění některých úkolů se vám odemknou také různé herní bonusy nebo alternativy. Samozřejmostí jsou pak různé funkce pro zvaní přátel, hraní v partě a replaye, které se mají inspirovat propracovanými funkcemi replayů ze StarCraft II: Hearth of the Swarm a posunout je ještě o kus dál.

Heroes of the Storm bude mít tři hlavní módy: Practice, Cooperative a Versus. V Practice budete moct hrát s počítačem řízenými spoluhráči proti umělé inteligenci. V Cooperative budete hrát společně s živými hráči proti umělé inteligenci a ve Versus se postavíte společně s živými hráči proti týmu nepřátelských živých hráčů. V alfě to zatím není, ale časem do módu Versus přibudou samozřejmě i žebříčky a vůbec celý Ranked systém.

...

Jakmile si vyberete mód, přijde na řadu to nejdůležitější: výběr vašeho hrdiny. Těch v Heroes of the Storm nebude tolik jako v Dotě 2 a navíc jsou všichni přehledně označení podle toho, jak je za ně náročné hrát. Ze začátku si budete moct vybrat jen z několika málo hrdinů, kteří budou dostupní všem. Vedle nich pak bude existovat skupinka hrdinů, kteří budou v tzv. rotačních slotech. Tam se budou pořád střídat někteří nedostupní hrdinové, za které půjde hrát jen po nějakou dobu, než je zase v onom slotu vystřídá jiná várka.

Příjemné taky je, že si můžete hrdinu vybrat ještě předtím, než se vůbec připojíte do party a začne matchmaking. Nestane se vám tedy, že by vám někdo vyfoukl vašeho oblíbenence, jak se někdy děje v jiných hrách. Což mě osobně, coby zatím věčného začátečníka, na Dotě trochu štve - hrdinů znám jen pár a když mi někdo čmajzne “toho mého” před nosem, jsem v háji. Na druhou stranu to člověka motivuje aby se naučil hrát za víc hrdinů a nezakrněl jen u jednoho. Každý systém má svá pro a proti.

Nedílnou součástí MOBA her jsou jejich obchody a vůbec mikrotransakce. Ty Blizzard ještě neodhalil, ale nějakých náznaků jsme se přeci jen dočkali. V podstatě by se dala tato část rozdělit na tři typy - hrdiny, skiny a mounty. Všechny tři kategorie najdete v herním obchodě a všechny tři věci si budete moci kupovat buď za herní zlaťáky, nebo za reálné peníze. Na konkrétním příkladu Diabla ve videu vidíme, že ho můžeme pořídit buď za 5500 herních zlaťáků, nebo za 7,49 dolarů. Je potřeba opět připomenout že jde o záběry z technické alfa verze hry a sám Blizzard zdůrazňuje, že ceny se ještě mohou lišit, nic není finální.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Hrdiny, kteří jsou dostupní pouze za virtuální či reálnou měnu, si navíc lze vyzkoušet - nemůžete hrát třeba za Diabla v plnohodnotém zápasu aniž byste si ho koupili, ale máte možnost aktivovat tréninkový mód s AI. V něm si Diabla osaháte, vyzkoušíte jeho schopnosti a když se vám bude líbit, můžete za něj vysolit pár zlaťáků, nebo dolarů. Podobně můžete kupovat i skiny, viz Tassadar na videu a jeho skin za 14,99 dolarů, což pochopitelně také není finální cena.

Kdybyste se náhodou do alfy/bety dostali, tak vězte, že Blizzard dříve či později udělá minimálně jeden wipe - smaže úplně všechno, čeho jste během testování hry dosáhli. Pokud si něco během alfy koupíte za reálné peníze, vrátí vám to Blizzard zpátky do vašeho Battle.net Balance účtu, takže o nic nepřijdete. Datum spuštění bety zatím oznámeno není, ale když se teď začíná teprve testovat technická stránka hry a servery, neměli bychom betu asi čekat dřív, než v létě.

...

Heroes of the Storm vypadá parádně, ale pořád se trochu bojím, jestli to nebude až příliš zjednodušená verze MOBA žánru. Jestli to bude mít dostatečnou hloubku, jestli se kolem hry vytvoří dobrá a kreativní komunita, která bude sypat z rukávu hromadu obsahu jako kolem Doty 2 a jestli to Blizzard hráčům vůbec takhle nějak dovolí. Co si budeme povídat, v tomhle žánru je Blizzard hodně pozadu a má co dohánět. Na druhou stranu na hře nedělají žádné nuly a reakce z BlizzConu byly skvělé.

Nejnovější články