4. generace procesorů Intel přichází. Co z toho budou mít hráči?
zdroj: tisková zpráva

4. generace procesorů Intel přichází. Co z toho budou mít hráči?

26. 6. 2013 16:55 | Komerční sdělení / PR | autor: Inzerce

Na začátku června 2013 představila společnost Intel 4. generaci procesorů Intel Core (možná jste o nich už slyšeli pod kodovým označením Haswell). V tomto článku se zaměříme na to, co přináší nové procesory hráčům, ale i všem dalším uživatelům počítačů i mobilních zařízení.

Než se podíváme konkrétněji na novou generaci procesorů, tak malé zopakování neuškodí. Když Intel v roce 2009 přišel s procesory Intel Core i5 a i7, tak už v té době měly několik nadčasových technologií jako třeba Intel Turbo Boost. To je speciální funkce procesoru, která vám krátkodobě sama procesor přetaktuje v případě potřeby.

Pro hráče to byla jedna z klíčových funkcí, kterou jste ocenili zejména tehdy, když jste např. naběhli do prostoru, kde lítala jedna kulka za druhou, granáty bouchaly o sto šest, a tudíž počítač musel zpracovávat výrazně náročnější výpočetní výkon. Díky technologii Turbo Boost se ovšem procesor na několik desítek sekund sám přetaktoval, a tak jste si mohli bitvu vychutnat bez jakéhokoliv záseku způsobeného slabým hardwarem.

Nová generace procesorů Intel nese označení Haswell a ocení ji zejména ti z Vás, kteří plánují pořídit úplně nový počítač. Haswell vznikl s využitím nejnovější mikroarchitektury a 22 nm výrobního procesu za použití technologie trojrozměrného tranzistoru tri-gate. Procesory disponují čtveřicí fyzických jader se stejným počtem najednou vykonávaných instrukcí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Už je tomu nějaký ten pátek, co se v procesorech Intel objevuje grafické jádro a nutno říct, že pokud jste příležitostný hráč, který si nepotrpí na hru v plných detailech, tak vám 4. generace udělá velkou radost a zároveň vám ušetří peníze. Zdůrazňujeme, že pokud hrajete online nebo máte rádi hry v plném rozlišení, tak vám grafické jádro procesoru výkon dedikované grafické karty samozřejmě nezastoupí, ale pro příležitostné hráče to je výborná věc.

Nárůst výkonu grafického jádra oproti 3. generace vzrostl v nejvyšší specifikaci až 2x a to dokonce při nižší spotřebě. Výkon procesoru ve hrách a většině operací je oproti předcházející generaci vyšší asi o 4-8 %, závisí od typu hry nebo programu. Nové procesory mají podstatně nižší spotřebu elektrické energie. Nejen, že budete moct ušetřené peníze utratit radši za nové vybavení do počítače, místo placení účtů za elektřinu, ale také vám umožňují delší dobu provozu na baterie (to ocení zejména uživatelé Ultrabooků a notebooků).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Vývojáři koukali do budoucnosti, a proto grafické jádro je navrženo pro monitory 4k a u většiny populárních her máte možnost si je vychutnat ve standardním rozlišení. Abychom byli konkrétní, tak zde uvedeme příklad. Šestiminutové video v kvalitě HD je na grafickém jádře připraveno ke spuštění za pouhých 12 sekund. Ještě u minulých generací jste na stejný výsledek čekali zhruba minutu. Samozřejmostí je i podpora standardu DirectX 11.1 a dalších.

Každá generace procesorů Intel zároveň nese označení i ve svém oficiálním popisku. Pokud si tedy pokládáte otázku, jak poznáte nový procesor 4. generace, máme pro Vás jednoduchou pomůcku, kterou si uvedeme na příkladu procesoru s označením Intel Core i5-4570. Za pomlčkou je první číslicí čtyřka, protože procesor je ze 4. generace. Tudíž logicky procesor s označením Intel Core i5-3570 je ze 3. generace Ivy Bridge.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pojďme to shrnout:

Čtvrtá generace procesorů Intel opět posunula hranici výpočetního výkonu. Procesor jako takový je zhruba o 8 % rychlejší než jeho předchůdce a grafické jádro zrychlilo více než dvojnásobně. Radost vám ale Haswell udělá v momentě, kdy vám přijde faktura za elektřinu, protože ač je čtvrtá generace výkonnější, přesto je o něco úspornější, než ta předchozí. V případě procesorů Intel Core i7 stále platí pravidlo, že to je to nejvýkonnější, co si hráč může dopřát. A nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl v budoucnu změnit.

Nejnovější články