Zaklínač: Rónin je komiks, ve kterém se Geralt vydává do starého Japonska
zdroj: Dark Horse Comics

Zaklínač: Rónin je komiks, ve kterém se Geralt vydává do starého Japonska

14. 5. 2023 10:00 | Popkult | autor: Dagmar Garciová |

Řezník z Blavikenu, Bílý vlk nebo také Gwynbleidd – pod všemi těmito jmény se skrývá stříbrovlasý zaklínač Geralt z Rivie. Zaklínači jsou lidé, kteří prošli mutací, aby se z nich stali zabijáci nestvůr. Potenciálním mladým adeptům jsou při takzvané Zkoušce trav do těla vpravovány jedy a mutagenní látky, které jim mají vylepšit základní smysly (ostřejší zrak, hbitější pohyby a podobně), přičemž existují pouze dva možné výsledky – buď náročnou transformaci přežijí, nebo zemřou.

Geralt přežil, ale úděl zaklínače s sebou nese nemálo obětí, putování po světě je mnohdy osamělé a za zabití monster se mu kolikrát ani nedostane žádného vděku. Našeho hrdinu po příchodu kamkoliv vždy zajímá, kolik jsou vesničané ochotni zaplatit za zabití příšery, která je ohrožuje. Zároveň ale nejedná ukvapeně, a když spatřuje nespravedlnost, tak se jí snaží zabránit, a to i v případě, že je v právu ona příšera, na níž je vypsaná odměna. Kolikrát jsou totiž mnohem většími stvůrami lidé... Že vám to zní skoro jako cesta potulného samuraje – nebo spíš rónina?

Zaklínač: Rónin zdroj: Dark Horse Comics

Ale popořadě. Knížky spisovatele Andrzeje Sapkowského měly úspěch, následovala série počítačových her nebo seriál od Netflixu. Příležitosti se chopila i americká společnost Dark Horse Comics, která v roce 2015 pod svá křídla vzala komiksového Geralta.

Dějové linie jednotlivých svazků vycházejí primárně z knižní předlohy, nikoliv ze hry. To ale nic nemění na faktu, že si příběhy může přečíst i osoba Zaklínačem nepolíbená. Místy sice lze narazit na jisté zákonitosti, které nejsou vysvětleny a berou se jako něco zcela automatického, jako je tomu v případech, kdy Geralt používá jednoduchou formu magie v podobě znamení. Jedná se ale o něco, co čtenář přijme a co mu nebrání si komiks užít.

Zaklínač v komiksové podobě aktuálně čítá šest klasických svazků a jednu mangu. Jednotlivé díly lze číst nezávisle na sobě, vždy prezentují uzavřený příběh. Na každém titulu se podíleli různí tvůrci, což je na první pohled patrné ze samotné kresby, která je vždy unikátní, přichází s originálními prvky, které příběh obohacují – zatímco například Nářek čarodějnice si pohrává s barvami v odstínu červené, oranžové a černé, což ve čtenáři evokuje upalování čarodějnic, svazek s názvem Z masa a ohně je oproti tomu hodně barevný a pestrý, ze stránek přímo čiší orientálnost. Není bez zajímavosti, že na obálce prvního dílu s názvem Skleněný dům se podílel americký komiksový kreslíř Mike Mignola, proslulý svou sérií Hellboy

Zaklínač: Rónin zdroj: Dark Horse Comics

V posledním vydaném svazku zvaném Zaklínač: Rónin Geralt oblékl kimono a coby rónin a lovec nestvůr cestuje napříč historickým Japonskem a loví jókaie – nejrůznější stvoření japonského folklóru. Děj příběhu je zasazen do období Edo (1603–1867), a ačkoliv má titul formát klasického komiksu, jedná se o mangu se vším všudy. Čte se tedy odzadu dopředu a zprava doleva.

Německý scenárista Rafal Jaki si s příběhem bohužel příliš nepohrál, největším lákadlem je tak kresba a pestrost japonské mytologie. Snad se v příštím díle Jaki se scénářem polepší a vytáhne ho o pár latěk výš.

Kresba, za níž stojí Hataya, je přímočará, převážně v jednoduchých odstínech bílé a hnědé, místy i v dalších barvách. Zpestřením jsou rovněž citoslovce užívaná v panelech, jak v češtině, tak v japonštině. Dvojjazyčnost dodává na autenticitě a atmosféře. Na konci komiksu navíc najdete velmi zajímavý bestiář všech zde vyobrazených stvoření od Matthewa Meyera, umělce na sociálních sítích známého jako Yokai Guy.

Zaklínač: Rónin zdroj: Dark Horse Comics

Zaklínačské univerzum se neustále rozšiřuje o nové příběhy a zajímavé způsoby jejich ztvárnění. Je to oblíbený a často vyhledávaný svět, kterému podléhají další a další generace, přičemž značný podíl na tom nesou i knihy a hry, díky nimž je fanouškovská základna skutečně obrovská. Je skvělé, že všichni tihle lidé můžou díky manze ochutnat úplně nový styl vyprávění a uměleckého podání.

Mimochodem, kromě všeho již zmíněného se do světa Zaklínače můžete vypravit také s velkými encyklopedickými knihami, jako je například Zaklínač a jeho svět či Gwent: Výtvarné umění zaklínačské karetní hry.

Nejnovější články