Válečná deprese This War of Mine vyjde i na PS4 a Xbox One s „dětským“ přídavkem
zdroj: tisková zpráva

Válečná deprese This War of Mine vyjde i na PS4 a Xbox One s „dětským“ přídavkem

28. 8. 2015 10:08 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Bohužel, čím dál tím aktuálnější je vynikající počin z dílny 11bit Studios This War of Mine. Ten zobrazuje válku v jejím reálném naturelu, bez fanfár, hrdinských proslovů a heroických posledních slov. Tahle simulace civilistů ve válečné zóně vás nechá jen zdeprimované a bez iluzí. Třeba zjištěním, že největší radostí po dni, kdy se zabil váš kamarád může být ohřátá konzerva. This War of Mine se po tabletech nově vydá pod vydavatelem Deep Silver i na konzole PlayStation 4 a Xbox One a to rovnou s bonusovým obsahem The Little Ones.

Jak název napovídá, aby toho nebylo málo, k simulaci přežívajících dospělých se přidají i děti. A ačkoliv trailer ukazuje světlou stránku, tedy, že děti jsou i ve válce dětmi a mají tendenci si hrát a snažit se navázat na předchozí styl života, jak naznačuje konec a především popis rozšíření, bude hlavně na vás, aby se z maličkých nestaly trosky lidské existence. Na vás bude, aby se děti ve vašem úkrytu dožily nejen dalšího dne, ale konce války. Aby měly budoucnost a aby se jí dočkaly příčetné.

Zprvu se může zdát představa dětí pobíhajících po úkrytu skoro až neodpovídající pochmurnému stylu hry. Jenže pak se zamyslíte nad tím, jaké změny přinese dítě do celkového fungování úkrytu. Dřív jste se rozhodovali při rozdělování povinností a zásob mezi dospělými přeživšími. Někdy třeba i chladnokrevně na základě toho, jaké měl kdo šance na přežití, jak byl kdo prospěšný (a i to tvořilo mrazivou náplň hry).

Jenže teď... Kdo dostane poslední konzervu? Chlapík, který je užitečný dříč a nebo malá holčička? Dospělí se udržovali v chodu s minimem zábavy, ale válka dokáže děti psychicky poškodit mnohem rychleji a nenávratněji. A pro koho vlastně všichni přežívají, když ne pro děti a jejich generaci, která snad tohle všechno nebude muset znovu zažít? Myslím, že The Little Ones přidají do This War of Mine spoustu obtížných voleb a morálních otázek.

This War of Mine: The Little Ones, jak se hra na konzolích bude jmenovat, vyjde na PS4 a Xbox One 29. ledna. O tom, kdy a zda se objeví tento obsah na PC a tabletech zatím vývojáři mlčí, ale jsem si celkem jistý, že jej buď nabídnou jako DLC a nebo formou bezplatného updatu.

zdroj: Archiv

Nejnovější články