Tvůrci střílečky Hatred chtějí hráče "bavit" genocidou o život prosících civilistů
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci střílečky Hatred chtějí hráče "bavit" genocidou o život prosících civilistů

17. 10. 2014 14:36 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Vytvořit kontroverzní hru, která se vymyká běžnému zpracování citlivé tematiky, je podle mého nesmírně obtížné, ale v principu není na podobném záměru nic špatného. Jen musí tvůrci počítat s tím, že budou čelit mnohem většímu tlaku ze strany hráčů i médií (nejenom herních, ale též mainstreamových), který se nemusí vždy pozitivně odrazit na prodejích, což bývá nejčastější důvod, proč kontroverzní hry vznikají. Stoprocentně to platí třeba pro debutový titul Hatred (nenávist) od polského studia Destructive Creations, jehož členové to teď lidově řečeno schytávají za svou hru zleva i zprava. Pojďme se podívat, jestli k tomu je vlastně nějaký důvod.

Hatred není koncepčně ničím výjimečná izometrická střílečka, ve které nejde o nic jiného než o vystřílení a zničení všech a všeho, co stojí v cestě hrdinovi, který všechno a všechny prostě jen nesnáší. Hra nabídne sedmičku otevřených úrovní v okolí New Yorku, údajně nelineární příběh, sběr a používání zbraní i dalšího vybavení, využívání civilistů jako živých štítů a běží na Unreal Engine 4 od Epicu Games, kteří se v mezičase stihli od Hatred kompletně distancovat a požádali tvůrce, aby Unreal Engine 4 logo odstranili z videa a ze hry.

Sami vidíte, že Hatred je klasická singleplayer akce, která může být klidně zábavná (to teď ale nikdo neověří), dokonce může hezky vypadat (grafika vypadá dobře) a mít výraznou atmosféru, ale jinak nedělá nic speciálního. Cílem tvůrců ostatně je nabídnout hráčům „čisté a ničím nezkalené potěšení z hraní“ a nějaké novátorské postupy je nezajímají. Naopak se důrazně vymezují proti ostatní herní produkci, která je podle nich stále více „zdvořilá, barevná, politicky korektní a předstírá, že nejde o zábavu, ale o vyšší umění“. Úplně vidím, jak si tvůrci po dopsání tiskovky odplivli, ale budiž, jejich názor jim neberu.

Podobně jim nebudu brát záměr oslovit hráče s titulem, ve kterém chtějí potěšení z hraní vyvolávat masovým odstřelováním civilistů, někdy i z blízka, a když prosí o život, klečí a mají zvednuté ruce. Hovořím samozřejmě o scéně z traileru, ze kterého se mi skutečně udělalo šoufl. Zkrátka nevidím jakékoli pojítko mezi zamýšleným „potěšením z hraní“ a vražděním civilistů způsobem, jaký předvádí trailer na Hatred. Nepřijde mi to atraktivní nebo zábavné, přijde mi to nechutné a hloupé, i když se držím rady tvůrců z homepage, abych něco podobného nezkoušel doma (fakt nebudu) a nebral to příliš vážně, protože to je ve výsledku jenom hra. Samozřejmě, že námět Hatred neberu vážně, jinak bych už dávno seděl na Pankráci nebo ležel přikurtovaný v Bohnicích. Na Hatred nahlížím čistě v kontextu her a i tak na hře nevidím nic zajímavého a zábavného.  

Můj pohled je samozřejmě jenom můj a nehodlám se pouštět do jakékoli formy kritiky z hlediska etiky, morálky či společnosti. Pfff, ať si Poláci vytváří co chtějí a jak chtějí. Hatred ale hrát nechci, protože bych ani nemohl. Zpracovává akční námět způsobem, na který se nevydržím instinktivně dívat ani ve filmu, natož něco podobného hrát.

Nemyslím si, že by hra s podobným námětem, pošahaným hrdinou, co nesnáší všechno a všechny, a s podobným obsahem nemohla vyjít nebo nedej bože neměla vůbec existovat. Záleží však na kontextu (situaci) a vývojářském záměru. Postal (druhý a třetí díl, ne jednička) je také násilná akční hra, ve které se daly páchat opravdové nechutnosti. Bylo však zjevné, že jde o parodii a do značné míry nadsázku, jakkoli v řadě případů brutální. V případě Hatred se o parodii nedá vůbec hovořit.

Hatred je cíleně produkovaná a prezentovaná jako hra bez kontextu, ve které bych si měl užívat roli masového vraha. A to není fantazie, kterou si ve hrách chci realizovat. Pokud vás něco podobného bere, tak si možná s Hatred ve druhém kvartále příštího roku užijete spoustu zábavy. Já v té době budu mít problém najít autora, který by něco podobného chtěl hrát a recenzovat. Ale spíš téhle hře na Games více prostoru dávat nechci. Rád si ovšem přečtu váš názor na hru v diskusi pod článkem.

Nejnovější články