Pozvánka na výstavu historických konzolí
zdroj: tisková zpráva

Pozvánka na výstavu historických konzolí

13. 12. 2013 13:47 | Novinky | autor: Michal Rybka |

Přichází k nám nejnovější generace konzolí: PlayStation 4 a Xbox One. Abychom oslavili jejich uvedení, uspořádali jsme v Alza Muzeu výstavu, ukazující vývoj konzolí od roku 1977 do roku 2001. Můžete se podívat na jednoúčelové televizní pongy 70. let, ale i první významnou konzoli s výměnnými cartridgemi s programy: Atari 2600. Uvidíte i Intellivision, „pravou konzoli od Mattela“ a jedinou domácí konzoli s vektorovou grafikou, Vectrex.

Poté, co se v Americe v roce 1983 propadl konzolový trh o 97 % se zdálo, že videohry skončily. Naštěstí se objevili noví hráči, hlavně konzole Nintendo NES, ale i konzole konkurenční firmy Sega. Ta vytvořila řadu unikátů, včetně devítiprocesorové (!) Segy Saturn. O další konzole se pokoušeli i výrobci domácích počítačů: Můžete se podívat na „konzolové Atari 800“, Atari XEGS, ale i konzolové verze Amigy, Commodore CDTV a Commodore CD32. Podařilo se nám rovněž sehnat velice vzácný hybrid mezi konzolí a PC, Amstrad MegaPC, které kombinuje „třiosmšestku“ s konzolí Sega Megadrive.

V devadesátých letech došlo k další revoluci. Noví hráči, Sony a Microsoft, smetli klasické výrobce konzolí. Podívejte se na poslední konzoli Atari, Atari Jaguar nebo poslední konzoli Segy - Dreamcast. Pamatujete Nintendo 64? Měli jste první Sony PlayStation nebo nejstarší Xbox?

Přijďte si zavzpomínat na počátky videoherní historie, kterou jsme tentokrát vyšperkovali i exponáty zapůjčené Honzou Ornou, majitelem videoherny ArcadeHry.cz. Výstava je jako vždy ve showroomu Alza.cz v Jateční. Vstup je zdarma, příští týden vydáme i doprovodný ebook, který bude rovněž zdarma!

Nejnovější články