Zájemci se před lety snažili koupit autory Hitmana z IO Interactive za jeden dolar
zdroj: IO Interactive

Zájemci se před lety snažili koupit autory Hitmana z IO Interactive za jeden dolar

14. 11. 2023 12:00 | Novinky | autor: Ondřej Partl |

Možná si vzpomenete na období, kdy to se sérií Hitman nevypadalo úplně růžově. Po vydání dílu z roku 2016 se značka ocitla v ohrožení, protože novinka IO Interactive neuspokojila vlastníky společnosti ze Square Enix. Vzhledem k tomu, že studio dlouhodobě nevykazovalo pozitivní finanční výsledky, japonští vlastníci hledali způsoby, jak se ho zbavit.

Nedávný článek v časopise Edge pak prozradil, že situace nebyla vůbec přívětivá (děkujeme webu PC Gamer): Ředitel IO Interactive Hakan Abrak uvedl, že ani ne 90 dní poté, co se ujal vedení týmu, přišel telefonát od prezidenta Square Enix, který mu oznámil, že musejí studio prodat. Hlavně kvůli tomu, že už přes 10 let nevydělávalo, což je v byznysu opravdu nežádoucí jev.

Finanční mizérie navíc způsobila, že se pořízení studia zdálo potenciálním novým majitelům jako dost nevýhodná investice. Dokonce natolik, že někteří zájemci za něj nabízeli vyloženě směšnou částku v hodnotě jednoho amerického dolaru. Současně se přemýšlelo nad tím, že se velikost studia zmenší na zhruba pětinu a zaměří se na vývoj free-to-play verze Hitmana.

Abrakovi se tento postup samozřejmě příliš nezamlouval. Sice sliboval, že s případnými změnami vypomůže, ale následně ze své funkce odejde, jelikož nechtěl být jejich součástí.

Dnes už víme, že situace naštěstí nakonec dopadla pozitivně. Kvůli neschopnosti nabídek uspokojit všechny zúčastněné se prodej zadrhl, což dalo čas lidem z IOI, aby přišli s plánem, že získají samostatnost vlastním odkupem. To se nakonec zalíbilo všem stranám, a to dokonce do takové míry, že si vývojáři mohli ponechat práva na několik svých značek.

Samozřejmě ani tohle řešení se neobešlo bez obětí. Nezávislost si vyžádala svou daň a o práci přišla téměř polovina zaměstnanců. I přesto se ale nejspíše jednalo o nejlepší možný výsledek, jakého firma mohla dosáhnout. Tím spíše s ohledem na další úspěchy, na něž se sérií Hitman v následujících letech dosáhli a díky nimž třeba získali licenci na videohru s Jamesem Bondem.

Nejnovější články