Silence of the Sleep připomíná 2D Sillent Hill a nekreslí život po (možné) sebevraždě zrovna růžově...
zdroj: tisková zpráva

Silence of the Sleep připomíná 2D Sillent Hill a nekreslí život po (možné) sebevraždě zrovna růžově...

27. 10. 2014 19:15 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Sledovat záběry z hraní Silence of the Sleep evokuje zážitky z hraní Silent Hill (jedna až tři tedy) – nechutné zvuky a chození skrze dveře, za kterými se skrývá bůhví co. Zároveň si vzpomínám na Depression Quest, protože téma psychické nemoci je ve hrách pořád spíše raritní (jakkoli realita hovoří jinak). Proto je Silence of the Sleep zajímavá. A taky proto, že jde o dílo jednoho člověka, který ztvárnil svou vizi natolik sugestivně, až z toho mrazí.

Silence of the Sleep si můžete už dobrý měsíc pořídit na Steamu za 15 eurobabek a nejsem si jistý, jestli to chcete dělat, pokud hry berete jako odreagovačku – jako pohodový zážitek, kdy necháte všechny starosti světa za hlavou a bavíte se. Silence of the Sleep je přesný opak třeba Sunset Overdrive. Není však důvod, proč by hry nemohly podobně fungovat.

Ztotožnit se s roli chlapíka, co nemá důvod žít není ve skutečnosti nic obtížného. Horší už je to s řešením hádanek, což je dobře. Silence of the Sleep staví na obtížných hádankách, přičemž setkání s nepřáteli je spíše zřídkavé a nekončí pro hráče dobře, což je také dobře.

zdroj: Archiv

Aby bylo jasno - Jacob Reeves je pravděpodobně mrtvý, protože na začátku hry skočil do propasti. Jeho dobrodružství v divném hotelu jsou ale o to více zajímavá. Co když je to jeho verze boje o život, respektive jeho verze boje s vlastními chimérami. Nejistota drásá, nejistota hlodá, nejistota je skvělá...

Silence of the Sleep mě rozrušila, což je záměr. Přemýšlím, kdo by hru mohl recenzovat, protože na to sám nemám. Zároveň si ale chci Silence of the Sleep zahrát – jen abych viděl, čeho je nezávislá scéna schopná. Nechci ale žádného z autorů posla do Bohnic... 

Zkrátka netuším, jestli Silence of the Sleep je dobrá survival/hororová hra, ale téma je jímavé a drásavé – setsakramentsky hodně.

Nejnovější články