Rodiče žalují Roblox. Pouští prý děti k sexuálnímu obsahu
zdroj: Foto: Roblox Corporation

Rodiče žalují Roblox. Pouští prý děti k sexuálnímu obsahu

16. 11. 2023 13:30 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Majitelé platformy Roblox, která nabrala na popularitě především během pandemie, když rodiče zoufale hledali nějaké alespoň trochu společenské vyžití pro své ratolesti během lockdownů, mají v poslední době docela perno. V srpnu na jejich hlavy dopadla žaloba ohledně tiché tolerance nelegálního hazardu, na němž se měli tvůrci nenápadně obohacovat, a hned vzápětí přišla další, tentokrát kvůli ohrožování mravní výchovy mládeže.

„Roblox se prezentuje jako produkt vhodný pro děti, ale probíhají v něm nijak nekontrolované a nemoderované predátorské praktiky,“ stojí v obžalobě, „Roblox také tvrdí, že je velmi obtížné pro cizí lidi kontaktovat vaše dítě, pokud je mu méně než 13 let, což není pravda.“

Ochrana dětí je prý standardně vypnutá a obsah, s nímž může mládež přijít do kontaktu, je podle žaloby „daleko nebezpečnější než TikTok“. Konkrétně mělo jít o setkání s nahými herními postavami či postavami napodobujícími pohlavní styk, virtuální striptýzové podniky a především o zprávy od ostatních hráčů s neslušným obsahem, odkazy na pornografické stránky a obecně predátorské chování starších uživatelů, kteří předstírají, že jsou vrstevníci kontaktovaných dětí.

Druhý bod obžaloby pak míří na monetizaci platformy a způsob, jakým se Roblox snaží na dětech vydělat. Ceny položek v herním obchodě jsou prý úmyslně nejasné a skryté za řetězec převodů mezi různými měnami, což má za cíl zmást rodiče, aby si neuvědomili, kolik jejich dítě vlastně utrácí. Útraty konkrétně zmíněné v obžalobě se většinou pohybují v řádu tisíců dolarů.

Což mimochodem není jediný případ, kdy se finanční pozadí Robloxu neukázalo v nejlepším světle – před necelým půlrokem přišlo pozdvižení, když vyšlo najevo, že Roblox „parazituje“ na mladých kreativcích, kteří pro platformu vytváří obsah. Měli dostávat zaplaceno v herní měně, kterou si sice lze převést zpět na skutečné peníze, ale v mizerném kurzu, zatímco Roblox si z plateb za uživatelsky vytvářený obsah měl brát gigantickou 70% provizi.

Mluvčí Robloxu, jak to tak bývá, všechna obvinění odmítl s tím, že se společnost hodlá náležitě bránit u soudu: „Roblox se zavazuje poskynout pozitivní a bezpečné zážitky hráčům každého věku. Rychle zamezujeme nevhodnému chování či obsahu, a to včetně sexuálního, který porušuje naše podmínky užití.“

Nejnovější články