Netradiční RPG Path Out vypráví skutečný příběh mladého syrského uprchlíka
zdroj: tisková zpráva

Netradiční RPG Path Out vypráví skutečný příběh mladého syrského uprchlíka

3. 7. 2017 14:29 | Novinky | autor: Václav Pecháček

Je těžké si představit, jaký to musí být pocit, když vás brutální, chaotická, ve všech ohledech příšerná občanská válka vyžene z vaší domoviny do neznámé země, to všechno bez peněz, rodiny, přátel nebo pořádných jazykových znalostí. Je těžké plně pochopit pocity syrského uprchlíka. Ještě že existují hry, které oné empatii dokážou trochu napomoci. Jedna z nich se jmenuje Path Out, je postavená na kostře JRPG a seznámí vás se skutečným příběhem mladého umělce jménem Abdullah Karam.

Abdullahovi se podařilo utéct z válkou rozervané provincie u města Aleppo do Turecka, odkud se vypravil na cestu přes Balkán až do střední Evropy. V Rakousku se seznámil s herními vývojáři ze studia Causa Creations, kteří se rozhodli jeho příběh přetvořit do počítačové hry. Bude mít pět částí, z nichž ta první, Zdi mlčení, je právě teď k dispozici ve formě přibližně 45 minut dlouhého dema na itch.io.

Tým upozorňuje, že hlavním záměrem Path Out není moralizovat, a dokonce ani vzdělávat. Jde především o „vytvoření radikálně odlišného způsobu, jak vyprávět příběh mladého syrského uprchlíka z jeho vlastní perspektivy“. Skrz oči hlavního hrdiny tak uvidíte přeměnu Sýrie z civilizovaného státu ve válečnou zónu, ale nikoli bez určité nadsázky a paradoxního humoru. Sám Abdullah navíc vstupuje do vyprávění pomocí videa a komentuje vaše rozhodnutí či některé události, které vás na cestě potkají.

zdroj: Archiv

Když už jsem nakousl téma syrských uprchlíků, nemůžu nezmínit další příbuzný projekt – simulaci 21 Days. Ta ukazuje potřeby a povinnosti utečence z Blízkého východu v evropské zemi. Čas i energie Syřana Mohammeda jsou omezenými zdroji, z nichž je potřeba zařídit spoustu věcí. Vaše postava musí pochopitelně jíst, pracovat a učit se anglicky, ale také relaxovat nebo se stavit v mešitě – zdraví je kromě hladu měřeno i mentálním stavem.

Situaci komplikuje fakt, že po městě se musíte pohybovat hromadnou dopravou, což opět zabere spoustu času, a tak je potřeba správně určit priority. Vynecháte pracovní den kvůli běhání po úřadech, abyste obdrželi oficiální uprchlický status? Ale potom vás možná vyhodí ze zaměstnání na stavbě, a vy peníze nutně potřebujete. Nejen sami pro sebe, ale i pro svou ženu s dítětem kdesi v uprchlickém táboře. Cestu za vámi jim budete schopni zaplatit pouze tehdy, když si vyděláte dostatečnou sumu.

Mohammedův příběh se stejně jako Path Out snaží vyhnout patosu i poučování a stát na vlastních nohou jakožto zábavná hra, co vás donutí k zamyšlení. A zjevně se jí to daří, alespoň pokud dáte na názor jednoho známého herního žurnalisty-veterána. Alec Meer ze stránky Rock, Paper, Shotgun ve svém pravidelném sloupku Unknown Pleasures vyhlásil 21 Days nejlepší neznámou hrou daného týdne, a vzhledem k tomu, že ji na Steamu seženete za titěrnou částku 2 euro, se o jejích kvalitách můžete snadno přesvědčit sami.

zdroj: Archiv

Nejnovější články