Možná se chystá ovladač pro Xbox s dotykovým displejem
zdroj: Xbox

Možná se chystá ovladač pro Xbox s dotykovým displejem

31. 3. 2023 7:30 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Firmám, které se rozhodnou stát za gamepadem pro Xbox, experimentovat s ním a pomáhat mu, není co závidět, protože se pouští do boje s obrovským Goliášem. Kdo měl kdy v ruce konkurenční DualSense od Sony, musí potvrdit, že se jedná o fantastický ovladač, který je výbavou, stavbou i funkcemi o parník napřed a xboxová periferie zkrátka a dobře poněkud zaostává.

Mírnou nápravu by mohla zjednat společnost Turtle Beach, která se specializuje na herní příslušenství. Firma si nechala zaregistrovat patent (respektive hned šest patentů – pro každou funkci zvlášť) na ovladač, který napůl připomíná vylepšený gamepad pro Xbox a napůl rozvíjí jejich již existující ovladač Recon:

turtle beach patent Ovladač Turtle Beach z patentu US-20230084581-A1 | zdroj: USPTO.gov / Turtle Beach

turtle beach recon Ovladač Turtle Beach Recon | zdroj: Turtle Beach

Jak je od pohledu zřejmé, ovladač má přinést jednu zásadní inovaci – dotykovou obrazovku v horní části. Pomocí ní by měl gamepad nabízet řadu funkcí, jako je například měření hráčského výkonu v podobě množství provedených akcí za minutu, sledování nejpoužívanějšího tlačítka či statistik jako odehraného času a podobně.

Dál se nabízí nastavování zvukových profilů, rychlé přepínání přednastavených sad výbavy či propojení se sociálními sítěmi. Počítá se i se spoluprací s mobilní aplikací, v níž se mimo jiné budete moci podívat na nasbíraná data do nejmenších detailů.

Sledování a tvorba statistiky, co vlastně s ovladačem děláte, zní docela zajímavě, ale u ostatních funkcí už si osobně až tak jistý nejsem. Nemůžu totiž tvrdit, že bych někdy při hraní zápasil s nutkáním zírat na gamepad a posílat přes něj něco na Facebook nebo měnit nastavení na titěrném displeji. Pokud však podobné tendence pociťujete, zřejmě vám novinka udělá o fous větší radost.

Nutno nicméně ještě jednou připomenout, že se jedná o pouhý patent, nic závazného. Zda tedy někdy skutečně vstoupí do výroby, případně kdy se tak stane, je momentálně ve hvězdách.

Nejnovější články