Metacritic chystá přísnější moderování uživatelských recenzí
zdroj: Foto: Guerrilla Games

Metacritic chystá přísnější moderování uživatelských recenzí

26. 4. 2023 12:20 | Novinky | autor: Jan Slavík |

V Pavlově předvčerejší recenzi jste se mohli dočíst, že přídavek Burning Shores k výborné akční adventuře Horizon Forbidden West je sice mrzutě krátký, ale kvalitativní laťku se tvůrcům ze studia Guerrilla bez problémů podařilo udržet. A pozor, v dnešní zprávě bude následovat drobný spoiler z příběhu.

Někteří konzumenti nemohli přenést přes srdce drobnou romantickou odbočku, v jejímž rámci si můžete vybrat, zda jste se spolu s Aloy zakoukali do námořnice Seyky, a pokud ano, proběhne divoká chvíle: Polibek! Uživatelské hodnocení rozšíření na platformě Metacritic se momentálně zastavilo na uboze vypadajících čtyřech bodech a v jednu chvíli ukazovalo dokonce pouhých 2,8 bodů.

A, přesně tak, je to většinou kvůli onomu polibku. Metacritic v reakci na homofobní kauzu slibuje ostřejší moderování uživatelské zpětné vazby. Samotná problematika cílených negativních recenzí je ale vcelku ožehavá. Jasně, že když jedinec titul okomentuje nějakou parafrází na „Nechceme gaye!“ a napálí hodnocení 0/10 (a takových „recenzí“ bylo u Burning Shores k nalezení víc než dost), informační hodnota podobného zhrzeného výkřiku je nulová a nemá ve veřejném prostoru co dělat. 

Ale nedá se to automaticky aplikovat úplně plošně, protože mezi negativními recenzemi lze najít i věcně vyargumentovaná vyjádření, v nichž hráči vysvětlují, že romance, o kterou Aloy v předchozím průběhu nejevila zájem, zde byla uspěchaná, působila lámaná přes koleno a ve výsledku nabourala dlouho budovaný charakter hrdinky. Bavíme se v takovém případě o urážlivém bombingu, či někomu prostě jenom nesedl příběhový prvek? A nebo jsme opět u „Nechceme gaye!“, jen ve více odstavcích? Nebudu podsouvat názor, udělejte si ho sami.

zdroj: vlastní video redakce

Tak či tak, zábavní platforma Fandom, která vlastní portál Metacritic, záležitost komentuje následovně: „Fandom je místo, kam patří všichni fanoušci. Otázku online důvěry i bezpečí bereme velmi vážně na všech našich stránkách včetně Metacriticu. Jsme si vědomi urážlivých a hanlivých recenzí Burning Shores a k tomu, abychom odchytili porušení pravidel, slouží moderátorský systém.“

„Náš tým prověřuje naprosto každé nahlášení urážek (včetně rasismu, sexismu, homofobie, invektiv vůči ostatním a podobně), a pokud shledá porušení pravidel, recenze odstraní. Momentálně pracujeme na rozvoji naší metodiky a nástrojů, abychom v následujících měsících mohli zavést přísnější moderování.“

Přesnější vysvětlení, co se změní a jak to bude probíhat, platforma prozatím neposkytla. Studio Guerrilla mezitím stihlo mezi řečí oznámit, že příběh Aloy ještě ani omylem není u konce a s hrdinkou se opět potkáme v dosud oficiálně neoznámené hře.

Nejnovější články