Jak vypadá next-gen verze Zaklínače 3? Prý nad očekávání dobře
zdroj: CD Projekt RED

Jak vypadá next-gen verze Zaklínače 3? Prý nad očekávání dobře

7. 12. 2022 17:00 | Novinky | autor: Jiří Svák |

Už za týden znova navštívíme svět Geralta z Rivie ve vypulírované next-gen podobě. Nová verze Zaklínače 3 dorazí všem majitelům původní hry zdarma. A podle všeho půjde o povedený upgrade, jak reportují média, která měla možnost osahat si produkt za zavřenými dveřmi v kancelářích CD Projekt Red ve Varšavě.

Next-gen update vylepší hru nejen na konzolích aktuální generace, které si vzhledem ke stáří hry svou nativní verzi zaslouží, ale také na počítačích. Engine nově využívá efektů ray-tracingu, došlo na vylepšení kvality vegetace, zvýšení rozlišení textur na 4K i detailnější modely.

Na Xbox Series X a PlayStation 5 bude možné hru spustit ve dvou módech, a to Performance a Ray-tracing. První z režimů vykresluje hru v 60 FPS, ten druhý bohužel obětuje počet snímků RT efektům a podporuje jen 30 FPS. Obě varianty by měly běžet ve 4K za podpory upscalu FSR (obdoba DLSS od AMD).

Pro mě osobně je 30 FPS, ač s ray-tracingem, mírné zklamání. Když už vývojáři postavili renderování na upscalu FSR, očekával bych, že i s efekty ray-tracingu si hra poradí alespoň ve 4K na 40 FPS, bez ray-tracingu bych předpokládal nativních 4K/60 FPS. Vždyť jde o více než 7 let starou hru!

Výhrady stranou, podle Digital Foundry přináší nové RT nasvícení významný rozdíl především v interiérech, které mohou získat úplně novou atmosféru. Ray-tracing se nově využije i při vykreslování ambientní okluze, takže můžeme čekat celkově realističtější vizuál.

Novináři měli možnost zahrát si hru dle libosti, pro čtenáře ale obdrželi pouze záběry prvních 15 minut hry, kde není změna tolik patrná (můžete si udělat vlastní názor ve videu výše). Později se však upgrade údajně projeví naplno a stojí za to. Potěšující také je, že cílová FPS dokážou jednotlivé režimy udržet, na rozdíl od starší verze pro Xbox One X, která s 60 FPS zápasila a potýkala se s výraznými dropy (obzvláště v tom zpropadeném Novigradu!)

PC verze kromě globálního nasvícení a ambientní okluze podporuje ještě RT odlesky/odrazy a stíny. Budete-li na to mít dostatečně výkonnou grafickou kartu, užijete si kompletní balíček ray-tracovaných efektů. Nově by se měl ve hře objevit i preset Ultra Plus, který dále zvýší hustotu vegetace a vzdálenost vykreslování. Na PC tak hráče čeká nejvýraznější osvěžení vizuálu.

Bohužel zatím nejsou známé hardwarové požadavky nové edice, ale předpokládám, že se vzhledem k výše řečenému se budeme pohybovat ve výkonnostním high-endu.

Mimo modernější grafiky se můžete těšit i na řadu vylepšení v uživatelském rozhraní a ovládání jako například jednodušší sesílání znamení, rychlejší sběr bylin, vylepšená kamera či nový fotomód. Ti z vás, kteří mají Zaklínače rozehraného a chtěli by pokračovat na jiném zařízení, budou moci přenést uložené pozice napříč platformami, třeba z PC na Xbox. Třešničkou na dortu je pak nový obsah podle netflixovského hraného seriálu, ten ale bude možné zhodnotit až po vydání hry.

„Next-gen“ upgrade Zaklínače 3 vyjde 14. prosince na PC, Xboxu i PlayStationu.

Nejnovější články