Hudební hra Rocksmith vás chce naučit hře na el. kytaru
zdroj: tisková zpráva

Hudební hra Rocksmith vás chce naučit hře na el. kytaru

16. 3. 2011 10:00 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Update - Do článku jsmte doplnili první video a sadu lifestylových obrázků

Původní zpráva - V Ubisoftu asi nezaznamenali měsíc staré zaříznutí Guitar Hero značky, potažmo krizi hudebních her obecně. Svědčí o tom oznámení nové hudební hry Rocksmith, která vyjde letos na podzim a chce všechny hráče s inklinací k rockové hudbě utáhnout na reálnou kytaru. Hra, která bude stát cca 200 dolarů, nebude obsahovat plastovou náhradu, ale skutečnou elektrickou kytaru. Podle Hollywood Reporter se přitom Ubisoft snaží upéci dohodu s výrobci kytar, nechybí mezi nimi ani slavný Gibson.

Ubisoft svůj záměr s hrou, který se na první pohled zdá být dost bláznivý, ospravedlňuje jedním základním argumentem: Rocksmith prý nebude party hra jako Guitar Hero, ale hudební zážitek a zábavný učební nástroj zároveň. Na jednu stranu se tedy budete bavit hraním svých oblíbených songů, na druhé straně vás chce Rocksmith postupně učit hře na skutečnou kytaru, která bude vybavena kabelem s universálním jackem, skrze který ji budete moci připojit do PS3, X360 ale ne Wii. A o PC zase ani slovo.

V základní verzi hra nabídne zhruba 45 písniček od Nirvany, Animals, Rolling Stones i Davida Bowieho. Kompletní složení playlistu Ubisoft tají, ale čeří vodu s prohlášením, že budou ve hře k dispozici songy, které nemá ani Rock Band ani Guitar Hero. Že by tedy konečně ti Zeppelini? Raději na to nebudeme myslet.

V rámci výukové části bude Rocksmith měřit váš progres a schopnosti a podle toho před vás stavět nové překážky – učit vás postupně základní techniky hry na kytaru. Ubisoft tomu říká „užitečné hraní“, což zní hrozně, ale v zásadě to sedí.

Něco podobné už ovšem Ubisoft zkoušel na handheldu DS s dvojicí titulů Jam Sessions z japonské produkce. Ke hře samozřejmě nebyl k dispozici skutečný nástroj, čili se to s Rocksmith nedá srovnávat úplně, ale jedním z cílů těchto her bylo naučit hráče základním technikám hry na kytaru – alespoň teoreticky. Software, který měl měřit váš postup, však nebyl příliš kvalitní, takže z Jam Sessions nakonec nebyl ani moc dobrý učební nástroj, ani moc zábavná hudební hra. Doufejme, že tentokrát to dopadne jinak.

Kdo ví, třeba je tento směr tím správným, který povede k oživení zájmu o hudební hry. Pochybujeme však, že to bude na masové úrovni. Rocksmith se i s ohledem na cenu zdá být více zaměřený na poměrně úzkou skupinu hudebních bláznů, kteří se z nějakého důvodu nechtějí hře na kytaru učit normálně sami nebo s učitelem a preferují k tomu učitele elektronického.

Nejnovější články