Gwent dostal poslední oficiální update, budoucnost hry zůstane v rukách komunity
zdroj: Foto: Gwent

Gwent dostal poslední oficiální update, budoucnost hry zůstane v rukách komunity

19. 10. 2023 13:00 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Jak vývojáři ze studia CD Projekt RED loni v prosinci slíbili, tak i učinili. Letošek byl posledním rokem, kdy se kompetitivní karetní titul Gwent dočkal oficiální podpory a rozšiřování. Během roku 2023 do hry přibylo 72 nových karet, ale dalších se již nedočkáme. Tečku za vývojářskou péčí pak vyvedl update 11.10, který dorazil předevčírem a přinesl poslední sadu změn a úprav. Jejich kompletní seznam si můžete přečíst zde.

Drtivá většina vývojářů z týmu, který se až doposud věnoval péči o Gwent, se přidá k pracem na jiných projektech, autoři nicméně doufají, že se jejich karetní potomek jen tiše neodebere do hrobu k věčnému odpočinku. Udržet naživu by ho měla sama komunita, která za tím účelem dostane k dispozici speciální rozhraní, takzvaný „sněm vyváženosti“.

V praxi půjde o systém, díky kterému budou sami fanoušci moct upravovat sílu karet. Ale samozřejmě ne úplně bez mantinelů, aby se hra během jedné sezóny nezvrhla v totální chaos. Každý virtuální karbaník, který splní podmínky, jako je určitá nasbíraná úroveň prestiže či daný počet vítězství v právě probíhající sezóně, může jednou měsíčně zamířit do sněmu, podat návrhy na změny vyvolávací ceny či síly karet i velitelských schopností a také hlasovat o nápadech ostatních hráčů.

Pokud navrhovaná úprava jednotky či generálské dovednosti získá alespoň padesát hlasů, dojde k ní. Měsíčně se tímto způsobem změní minimálně tři a maximálně patnáct karet. Cílem je balancovat rovnováhu v pohybu a lehce ji přelévat ze strany na stranu, aby hráčům zůstávala motivace stavět nové balíčky, ale zároveň se vyvarovat příliš dramatických úprav, aby pracně postavené balíky nebyly ze dne na den nepoužitelné.

Jedná se o zajímavé řešení, ale teprve čas ukáže, jestli bude k životaschopnosti Gwentu stačit. Úpravy ceny nebo síly karet jsou na jednu stranu lepší, než kdyby nastalo úplné ticho, ale co do osvěžení herního zážitku se vcelku očekávatelně nemohou rovnat sofistikovanějším změnám nebo novým sadám karet přímo od vývojářů. A konkurenčních karetních her, o něž se jejich autoři stále starají, je k mání víc než dost...

Nejnovější články