Football Tactics je návyková fotbalová strategie pro všechny - s českými kluby i texty
zdroj: tisková zpráva

Football Tactics je návyková fotbalová strategie pro všechny - s českými kluby i texty

22. 4. 2016 13:14 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Mistrovství Evropy v kopané se blíží a početná svita fotbalových her, simulací či manažerů na to reaguje po svém, každá jinak. Kupříkladu na první pohled jednoduchá, ale chvíli po spuštění návyková a překvapivě komplexní fotbalová strategie Football Tactics si pro hráče, co rádi streamují, ale i jejich fanoušky, připravila speciální verzi turnaje. Podstatné ovšem je, že od příštího týdne bude hra hotová, což znamená dvě věci – do té doby se dá Football Tactics pořídit na Steamu s mírnou slevou, tvůrci se ale pořád hra nezbaví nálepky early access. Hned vám vysvětlíme proč.

Po skoro roce v early access chlívku na Steamu tvůrci z ukrajinského studia Creotem cítí, že postupnými updaty naplnili svou původní vizi. Od úterý 26. dubna tak zvýší cenu. Důvod, proč navzdory faktickému dokončení hry tak, jak ji původně plánovali a nabízeli hráčům, neopustí early access je podle nich prostý – v mezičase se rozhodli do hry přidat věci a prvky, které původně neplánovali. Kdyby hru normálně prohlásili za hotovou a další prvky přidávali formou klasických updatů, asi by jim to v ničem neuškodilo. Rozhodli se však přesto ještě chvilku v early access režimu zůstat – víceméně formálně. Proti gustu žádný dišputát.

Football Tactics zdroj: tisková zpráva

Evropské turnaje

Pro hráče tohle rozhodnutí v zásadě nic neznamená, když si v této chvíli pořídí early access verzi, dostávají plnou a podle původního plánu již hotovou hru. Finálním dílkem do skládačky bylo nedávné vydání updatu, který krom myriády drobnějších úprav statistik a balancu (třeba ceny na přestupním trhu) přidává do hry kontinentální pohárové soutěže – konkrétně pro každý kontinent dva. Například pro Evropu je to Evropský pohár, který je určený pro nejlepší týmy z každé země, a pak ještě Pohár evropské fotbalové asociace, který je určený pro slabší týmy z každé země.

Jde zkrátka o nápodobu stávající Ligy mistrů a Evropské ligy. Mechanismus výpočtu přidělených míst pro každou zemi v těchto dvou soutěžích tvůrci popisují na Steamu, ale obecně platí, že pravidla jsou podobná realitě. Nově si navíc můžete z Workshopu stáhnout modifikace, které abstraktní loga a názvy týmů v turnajích změní plošně na skutečná. Football Tactics nedisponuje oficiálními licencemi, takže se oficiálně všechno řeší snadno rozpoznatelným napodobováním názvů, znaků i barev týmů, a to samé platí i pro jména a statistiky hráčů.

České i slovenské kluby a české texty

A protože Football Tactics nabízí krom jiných, mnohem lepších soutěží, i Českou a Slovenskou, můžete si ve hře velmi snadno zahrát třeba na lodivoda Bohemians Praha (na úrovni nějakého okresního přeboru), nebo jiného klubu. Stačí doladit klubové barvy, nahrát si správné logo a je to tam. V tomto ohledu je též třeba zmínit, že je hra dostupná z českými texty, což se řadě hráčů může hodit, aby snadněji porozuměli, co se po nich chce.

Letmo už základy Football Tactics popisoval v rok starém článku Aleš, a uvedené informace v něm stále platí. Jde o v zásadě odlehčenější verzi klasického fotbalového manažera, kdy se staráte o klub, tým hráčů a samozřejmě i vedené zápasů. Football Tactics nejde do takových detailů jako třeba Football Manager tituly, ale pořád nabízí dostatek hloubky na hřišti i mimo něj, aby byla zajímavá jak pro široké publikum, tak právě pro hráče FM.

Football Tactics zdroj: tisková zpráva

Přehledná, komplexní a návyková

Mimo hřiště samozřejmě skládáte svůj týmy, nakupujete a prodáváte hráče, určujete zaměření tréninku hráčů, vylepšujete jejich schopnosti atd. Můžete si najmout lepšího asistenta trenéru gólmanů, svého zástupce i lepšího trenéra pro mládež, což má všechno vliv na způsob a rychlost levelování hráčů. Stejně tak se v základu staráte o klub – zvýšení kapacity stadionu něco stojí, ale více návštěvníků znamená vyšší příjmy, třeba na lepší hráče. Nejdříve si ale musíte vést dobře na hřišti, aby měli lidé vůbec chuť na vaše zápasy chodit.

A právě na hřišti se odehrává hlavní část hry, kterou někdo přirovnává k šachům, jiný k taktickým tahovkám typu Final Fantasy Tactics. Vyberte si sami, ale na hřišti proti sobě stojí dva fotbalové týmy, každý z nich může v jednom tahu udělat tři akce od přesunu přes přihrávku či obranný zákrok až po střelu, a o úspěchu každé z nich rozhodují čísla – statistiky jednotlivých hráčů.

S každým tahem uběhne pár minut času, zápasy jsou svižné, přesto ale nepostrádají hloubku, a je tak velmi snadné utopit hraním několika zápasů pěkných pár hodin. Míra návykovosti je v případě Football Tactics na vysoké úrovní, protože se pořád něco děje, ale všechno díky srozumitelnosti a přehlednosti odsýpá jako na drátkách. Důkazem budiž třeba fakt, že jsem článek začal psát včera večer, a pak hru na „chvíli zapnul“, abych neplácal blbosti. A z chvíle bylo mžourání dlouho do noci… Ostatně, stáhněte si na Steamu demoverzi a uvidíte sami.

zdroj: Archiv

Hotová, i když ne formálně

Informace o EURO turnaji pro streamery, který se odehraje mezi 1. a 8. červnem ve speciální verzi hry, najdete na této stránce. A brzy od nás můžete čekat i recenzi – přestože hra bude i nadále v early access, když ji tvůrci prohlásili za hotovou, můžeme ji recenzovat. Ostatně, nechybí jí opravdu nic z toho, co tvůrci před rokem slíbili - manažerský základ a zápasy, lokální i online multiplayer, dynamické publikum, vliv počasí na hru, všemožné lokalizace i národní ligy...

Nejnovější články